Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí rebutja la violència de gènere amb un acte reivindicatiu a la plaça del Doctor Guardiet Alumnat de l’Institut Duc de Montblanc ha estat l’encarregat de llegir el manifest del Dia Internacional contra la Violència de Gènere consensuat per les diferents administracions catalanes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí rebutja la violència de gènere amb un acte reivindicatiu a la plaça del Doctor Guardiet

Alumnat de l’Institut Duc de Montblanc ha estat l’encarregat de llegir el manifest del Dia Internacional contra la Violència de Gènere consensuat per les diferents administracions catalanes

Alumnat del Duc de Montblanc s'ha encarregat de llegir el manifest (foto: Localpres).
Alumnat del Duc de Montblanc s'ha encarregat de llegir el manifest (foto: Localpres)

Més d'un centenar de rubinencs i rubinenques s’han aplegat aquest divendres a la plaça del Doctor Guardiet per participar a l’acte central del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Nois i noies de l’Institut Duc de Montblanc han estat els encarregats de llegir el tradicional manifest, consensuat per la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions i les entitats municipalistes.

El text institucional denuncia que “malgrat els progressos respecte de la igualtat formal entre dones i homes, les violències sexuals no són socialment contestades, ans al contrari, la prevalença del sexisme en l’ordre hegemònic de la nostra societat indueix a qüestionar la dona víctima de l’agressió”. El manifest posa el focus en la gent jove, tot alertant que una part d’ella “no percep l’existència de desigualtats entre homes i dones i no identifica determinades conductes d’abús i control com a formes d’exercir la violència masclista”. Davant d’això, els sotasignants demanen “un canvi de valors que permeti superar l’androcentrisme” i una actitud cooperant de les institucions i administracions públiques per tal d’“implantar un model d’abordatge respectuós amb la llibertat de les dones, reparador del dany i innovador amb la difícil tasca de prevenir la violència masclista fins eradicar-la definitivament”.

Al seu discurs, l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha expressat el rebuig frontal de Rubí a la violència masclista, que ha definit com “una inacceptable violació dels drets humans de dones i nenes”, i ha encoratjat la ciutadania a lluitar per aturar-la. La primera edil també s’ha referit especialment a la gent jove, a qui ha recordat que no ha de tolerar “missatges abusius que arriben als telèfons mòbils, al correu electrònic o a les xarxes socials” ni altres mostres de control. Martínez també s’ha adreçat als homes: “Han d’implicar-se, trencar amb els rols amb què han estat educats”.

L’alcaldessa ha tancat el seu discurs llançant un missatge de solidaritat i d’esperança a les dones que pateixen la violència de gènere: “Recordar-los a totes elles que no estan soles, que hi ha sortida, que ho expliquin, que vinguin a l’Ajuntament [...] i que les ajudarem a recuperar el seu projecte de vida, que una vida sense dolor és possible”.

Com l’any passat, l’acte de commemoració ha tingut lloc en una plaça ambientada amb siluetes blanques que simbolitzaven les víctimes de la violència masclista. Un cop llegit el manifest, ha tingut lloc una interpretació amb viola de l’Ave Maria a càrrec de Gisela Tarrés, alumna de l’Escola Municipal de Música Pere Burés, i un llançament de globus. L’acte ha seguit amb el muntatge escènic Si no fas res, n’ets còmplice, a càrrec del grup SIART, i una xocolatada de cloenda.

En el que va d’any, 39 dones han perdut la vida a l’Estat com a conseqüència de la violència de gènere, cinc d’elles a Catalunya.

Imatges relacionades

Actuació final del grup SIART (foto: Localpres)
Actuació final del grup SIART (foto: Localpres)
Moment del llançament de globus (foto: Localpres)
Moment del llançament de globus (foto: Localpres)
Discurs de l'alcaldessa (foto: Localpres)
Discurs de l'alcaldessa (foto: Localpres)