Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí posa en marxa un nou recurs per prevenir la violència masclista entre les persones joves L’Espai Vincles dona servei a l’alumnat de secundària entre els 11 i els 17 anys i ja funciona als instituts L’Estatut, La Serreta i Teresa Altet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí posa en marxa un nou recurs per prevenir la violència masclista entre les persones joves

L’Espai Vincles dona servei a l’alumnat de secundària entre els 11 i els 17 anys i ja funciona als instituts L’Estatut, La Serreta i Teresa Altet

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a la sala de premsa   (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a la sala de premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La ciutat s’ha dotat d’un recurs per prevenir i atendre situacions de violència masclista entre les persones joves. L’Espai Vincles és un espai de diàleg i reflexió per a adolescents situat als centres educatius que tracta amb els i les joves temes sobre les relacions de parella, els mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere per prevenir les relacions abusives i qualsevol manifestació de violència masclista.

Per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, els i les joves han de ser els “protagonistes del canvi de model social que esmeni les desigualtats entre homes i dones. Perquè només revertint l’actual model de desigualtat podrem aturar les violències masclistes per avançar cap a una societat igualitària, justa i lliure”.

Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona del Ministeri d’Igualtat de 2019, dues de cada deu dones d'entre 16 i 24 anys han patit violència física o sexual per part d'alguna de les seves parelles. Segons aquesta enquesta, la violència psicològica, com ara la gelosia, el control, el menyspreu es detecta en 5 de cada 10 dones.  A Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) “ha detectat que les persones joves no es signifiquen com a víctimes tot i patir-la i sovint quan arriben al SIAD ja es troben en situacions de violència greu”, ha explicat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. L’any passat, de les 278 dones ateses al SIAD, només 15 eren menors d’edat.

L’Espai Vincles s’ha posat en marxa a tres centres d’educació secundària de Rubí,  L’Estatut, La Serreta i el Teresa Altet; amb la voluntat que arribi a tots els instituts. Es dirigeix a l’alumnat, nois i noies, entre els 11 i els 17 anys i atén dins l’horari lectiu, quinzenalment. El servei es coordina amb totes les professionals que estan en contacte amb els i les adolescents: el personal docent, els professionals de la psicopedagogia i de Serveis Socials i Salut. L’espai vol ser un lloc de referència per a persones joves per tal que trobin respostes a les necessitats i dificultats que se’ls generen al voltant de les relacions de parella a través del diàleg i la reflexió

L’objectiu final és acompanyar els i les joves en el procés d’adquirir recursos i competències per gestionar els conflictes de parella que puguin tenir de manera sana i igualitària per promoure relacions sanes, plaents i lliures.  A més, oferir atenció durant l’adolescència també permet acompanyar els i les adolescents en el procés de maduració individual, en un moment delicat i alhora determinant de les seves vides.

A través de l’Espai Vincles s’afavoreix el desenvolupament del pensament crític i l’autoreflexió sobre els mites de l’amor romàntic i les seves conseqüències en la vida de les persones; s’analitzen els models de relacions entre dones i homes, potenciant la presa de consciència sobre els senyals d’alarma de la violència masclista; s’augmenten les habilitats socials i comunicatives de parella i aportem eines de gestió emocional; es fomenta l’autocura i l’autoestima; es reflexiona sobre les tecnologies i els seus usos en les relacions i s’apliquen, si s’escau, les pautes d’actuació i els protocols de coordinació davant d’una situació de violència masclista.