Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí ja compta amb més de 3.350 animals censats Des del 2016, s’han posat en marxa diverses accions per incentivar la tinença responsable d’animals: s'han organitzat tallers d’etologia, s’han repartit més de mil kits d’higiene i s’han editat prop de 2.300 tríptics informatius https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí ja compta amb més de 3.350 animals censats

Des del 2016, s’han posat en marxa diverses accions per incentivar la tinença responsable d’animals: s'han organitzat tallers d’etologia, s’han repartit més de mil kits d’higiene i s’han editat prop de 2.300 tríptics informatius

La roda de premsa ha tingut lloc aquest dilluns a Sala de Plens (Foto: Ajuntament de Rubí - Lali Álvarez).
La roda de premsa ha tingut lloc aquest dilluns a Sala de Plens (Foto: Ajuntament de Rubí - Lali Álvarez)

La ciutadania de Rubí va incorporant al seu dia a dia la tinença responsable d’animals. Una mostra és l’increment d’animals de companyia que han estat censats els darrers dos anys i que ha permès tenir identificades més de 3.350 mascotes a la ciutat, principalment gossos però també gats i fures. Al 2016, aquesta xifra se situava en 1.744 animals. Una part important d’aquests nous registres correspon a races considerades potencialment perilloses.

Aquest increment respon a la tasca engegada dins la campanya de foment de la tinença responsable d’animals que es va posar en marxa el 2017. Aquesta acció forma part de l’acord de Ple de l'octubre de 2016 que va aprovar una moció per dur a terme una campanya de control del cens d’animals de companyia i la creació del Banc d’ADN d’animals domèstics de Rubí.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presentat aquestes dades aquest dilluns en roda de premsa on ha refermat el compromís per tirar endavant aquest acord. Per això, ha fet una crida perquè la ciutadania censi les seves mascotes. Martínez ha recordat que per tirar endavant el banc d’ADN cal tenir un registre més ampli: “Anem pel bon camí i la feina feta està donant els seus fruits. Estem lluny de l’objectiu de posar en marxa el banc d’ADN, encara necessitem més animals inscrits. Per això és important que la gent conegui tot el que té al seu abast per tenir cura dels seus animals de manera respectuosa”.

A finals de 2017 i principis de 2018 es van celebrar tallers gratuïts d’etologia adreçats a la ciutadania que té gossos, en el quals van aprendre a tenir-ne cura i educar-los d’una forma correcta. Es van repartir més d’un miler de kits d’higiene gratuïts i prop de 2.300 tríptics informatius.

Des de finals de setembre de 2018 s’ha posat en marxa una segona fase d’aquesta campanya: s’obsequia amb un taller d’etologia canina gratuït a totes aquelles persones que censin el seu animal a la ciutat. Així s’incentiva els rubinencs i rubinenques que segueixen una tinença responsable d’animals de companyia, accentuant i posant en valor les conductes cíviques.

També s’ha editat, en col·laboració amb l’empresa Etholink, una guia per aprendre a tenir cura dels gossos. Aquest material es lliura als assistents a la formació i també s’ha posat a disposició de la ciutadania en format digital: es pot descarregar a www.rubi.cat/animals.

Segons l’ordenança, els animals de companyia s’han d’inscriure al Registre en el termini màxim de tres mesos des del naixement de l'animal o bé de trenta dies naturals des de la data d’adquisició o del canvi de residència. El tràmit es pot fer a qualsevol de les Oficines d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de la ciutat.

Durant el 2018, la Policia Local va posar més de 450 sancions per diferents infraccions relacionades amb la tinença d'animals. La majoria van ser per no tenir l'animal censat, dur-lo deslligat o no disposar del xip.