Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí iniciarà el curs 2018-2019 amb 10.569 alumnes d’educació obligatòria L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presidit aquest dijous l’acte inaugural del curs, que ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí iniciarà el curs 2018-2019 amb 10.569 alumnes d’educació obligatòria

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presidit aquest dijous l’acte inaugural del curs, que ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal

L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Cesar Font).
L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Cesar Font)

El curs escolar 2018-2019 s’ha obert de forma simbòlica aquest dijous amb el tradicional acte conjunt de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal, que enguany s’ha celebrat a l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. La trobada ha estat presidida pels alcaldes dels dos municipis, Ana María Martínez i Joan Playà, i ha comptat també amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas, i dels regidors i regidores d’Educació d'ambdues ciutats.  Per part de Rubí, hi han assistit la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, i el regidor d’Educació, Sergi Garcia.

Durant l’acte, l’alcaldessa ha encoratjat l’alumnat a aprofitar al màxim els ensenyaments que rebrà a les aules en els propers mesos: “Parlo de coneixements, per suposat, però també, i molt especialment, de valors. El respecte per la diversitat, la no discriminació, el diàleg o l’autonomia personal són només alguns exemples del material sensible que circula a diari per escoles i instituts”. Martínez ha volgut reconèixer un cop més la gran tasca que es desenvolupa a les escoles a favor d’aquests objectius, “una tasca sostinguda en la passió i el compromís que tenim el deure de correspondre des de les administracions. És per això que refermo la voluntat de l’Ajuntament que represento d’escoltar i acompanyar la comunitat educativa en totes les seves demandes”.

Al seu discurs, la primera edil s’ha felicitat per la construcció de l’edifici de l’Institut del Torrent dels Alous, que estarà operatiu per a l’inici de les classes, així com per la pròxima ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol gràcies a una important inversió municipal. Martínez també s’ha referit als beneficis que comportarà la posada en marxa de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), tant a nivell de gestió de la matrícula viva com de planificació escolar.

Per a l’alcaldessa, però, aquestes bones notícies “no ens han de fer oblidar de cap manera altres objectius urgents. Seguim reclamant al Departament d’Enseyament la construcció de l’Escola del Bosc. Els infants, les famílies i el personal d’aquest centre mereixen unes inst·lacions adients al seu projecte educatiu i ja fa massa anys que ens esperem”. Una prioritat que ha recollit el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental tot refermant la seva voluntat de treballar en la planificació escolar en plena col·laboració amb els ajuntaments i aprofitant al màxim eines com l’OME.

A l’acte d’aquest dijous, Viñas també ha adoptat el compromís de defensar un projecte educatiu de país “clar i precís [...]. Una societat és sòlida sempre que tingui una bona educació i un projecte educatiu sempre ha de ser transversal, no de partit”. El representant de la Generalitat també ha reivindicat la llibertat dels centres educatius i ha expressat la seva voluntat de mobilitzar els recursos necessaris perquè puguin oferir un ensenyament de qualitat.

En una línia similar s’ha pronunciat l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, qui ha recordat que “l’escola no viu d’esquenes a tots allò que passa als carrers”.

10.569 alumnes
El curs 2018-2019 s’iniciarà a partir del 12 de setembre per a 10.569 alumnes d’educació obligatòria. D’aquests, 7.185 faran estudis d’infantil i primària, dels quals 4.871 ho faran en escoles públiques i 2.314 en centres concertats. Els altres 3.384, amb edats compreses entre els 12 a 16 anys, cursaran secundària obligatòria. En aquest cas, l’oferta de places es distribueix de la següent manera: 2.161 a centres públics i 1.223 a centres concertats.

Pel que fa als ensenyaments postobligatoris ─batxillerat i cicles de formació professional─, en aquests moments encara no hi ha dades definitives dels alumnes que els cursaran, ja que la matrícula segueix oberta durant els primers dies de setembre. L’oferta de places per a batxillerat es troba sobre les 750, de les quals prop d’un 80% corresponen a centres públics. Quant a l’oferta d’FP, es veu augmentada en tres Cicles Formatius de Grau Superior al Regina Carmeli ─Condicionament Físic, Animació Socioesportiva i Modelisme Industrial─, dos més de Grau Superior a l’Escola Montserrat ─Màrqueting i Publicitat, i Documentació i Administració Sanitària─ i dos de Grau Mig en aquest mateix centre ─Farmàcia i Parafarmàcia, i Ensenyament Esportiu especialitzat en futbol─.

De la seva banda, les escoles bressol municipals ─Lluna, La Bruna i Sol, Solet─ mantenen l’oferta de 381 places de servei escolar ordinari, 127 per centre, que a hores d’ara estan pràcticament completes.

Aquest curs 2018-2019, el Departament d’Ensenyament ha decidit obrir nou grup de P3 a l’Escola Joan Maragall, arran del fort increment de la demanda, i afegir una línia de 2n de primària a la Ramon Llull.