Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es dota d’una guia per combatre el racisme El document s’ha presentat públicament aquest dimecres en un acte a la biblioteca Mestre Martí Tauler amb la presència de la regidora del servei de Ciutadania, Elena Montesinos Pujante, Kaire Ba Dejuan de SOS Racisme i el periodista i activista Moha Gerehou https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es dota d’una guia per combatre el racisme

El document s’ha presentat públicament aquest dimecres en un acte a la biblioteca Mestre Martí Tauler amb la presència de la regidora del servei de Ciutadania, Elena Montesinos Pujante, Kaire Ba Dejuan de SOS Racisme i el periodista i activista Moha Gerehou

Un moment de la presentació a la biblioteca  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Un moment de la presentació a la biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través del servei d’Acollida i Nova Ciutadania, ha editat amb el suport de l’entitat SOS Racisme la guia Parlem i actuem sense racisme. El text és un document marc d’abast municipal per abordar el racisme a la ciutat que s’adreça a tothom: als rubinencs i rubinenques a títol individual, a les entitats o associacions veïnals, als i les professionals de l’àmbit social i educatiu i a la plantilla municipal.

La guia s’ha presentat públicament aquest dimecres en un acte a la biblioteca Mestre Martí Tauler  amb la presència de la regidora del servei de Ciutadania, Elena Montesinos Pujante, Kaire Ba Dejuan de SOS Racisme i el periodista i activista Moha Gerehou. “Al final l’objectiu de la guia és transformar la societat, des de la pedagogia, a través de la sensibilització com ja es fa des del servei de Ciutadania i el d’ Educació, i desmuntar els prejudicis i els estereotips per combatre les discriminacions” ha explicat Montesinos Pujante a Ràdio Rubí.

Durant la seva intervenció, Kaire Ba de Juan de SOS Racisme ha explicat el procés d’elaboració del document que s’ha treballat amb l’ONG catalana i la Xarxa Antirumors de la ciutat. La xarxa és un grup motor format per persones, associacions i entitats, entre altres, que col·laboren per a desmuntar rumors, prejudicis i estereotips que dificulten la cohesió social i la convivència intercultural. Les entitats adherides a la xarxa són: Asociación de Mujeres Africanas de Rubí (AMA); Associació Catalano Senegalesa per la Cooperació I la Promoció Social i Cultural (ACSPROCSC); Sala Neus Català;   Asociación Rubí Sociocultural e Integración (ARSI);  SENEGAMBIA; Fundación Vicente Ferrer; Rubí Acull; Asociación de MANDEGANE; Hondureños de éxito i Rubí Solidari.

El comunicador i activista Moha Gerehou ha ofert la xerrada ¿Cómo ser antiracista?  i ha argumentat que “el racisme és un fenomen estructural a la nostra societat i que hem de combatre'l directament des d’allò col·lectiu, treballant conjuntament administracions, entitats i societat civil”.

La presentació ha culminat amb un debat entre els i les assistents ha posat de manifest la necessitat de reflexionar sobre el racisme per donar visibilitat a l'impacte que les narratives racistes tenen en la vida de les persones.

Marc conceptual i exemples pràctics

La guia descriu el racisme com a mecanisme estructural d'opressió i els mecanismes mitjançant els quals s'articula en la nostra societat. En el segon apartat del document, s'aborden conceptes claus per entendre com ens comuniquem, i en particular què són les narratives i quin impacte tenen en la nostra manera d'entendre la realitat. Seguidament, s'analitzen breument algunes de les narratives racistes més consolidades a Catalunya i es proporcionen alguns exemples de males pràctiques comunicatives i s’ofereixen mostres de bones pràctiques comunicatives, no discriminatòries i focalitzades a la transformació social, on també s'incorporen les actuacions concretes que es fan a Rubí, com ara la creació de la Xarxa Antirumors.

Finalment, el text inclou propostes dirigides al personal de l'Ajuntament, pensades per facilitar la incorporació de pràctiques comunicatives no discriminatòries i no racistes en la seva feina diària.

Parlem i actuem sense racisme  dona resposta a una moció de Rubí Acull, aprovada pel Ple municipal de l’Ajuntament de Rubí.