Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí comparteix l’experiència d’èxit en l’aplicació de les dades obertes Prop de 5.000 usuaris van seguir l’evolució de l’escrutini de la jornada electoral del 26 de maig a través de la web Rubí.cat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí comparteix l’experiència d’èxit en l’aplicació de les dades obertes

Prop de 5.000 usuaris van seguir l’evolució de l’escrutini de la jornada electoral del 26 de maig a través de la web Rubí.cat

Sessió de dades obertes a l’àmbit local de la Barcelona Iniciativa Open Data, a la Fàbrica Lehmann de Barcelona.
Sessió de dades obertes a l’àmbit local de la Barcelona Iniciativa Open Data, a la Fàbrica Lehmann de Barcelona

L’Ajuntament de Rubí ha explicat la seva experiència en l’ús de dades obertes durant el seguiment de l’escrutini de la jornada electoral del 26 de maig. Ho ha fet en el marc de la sessió de dades obertes a l’àmbit local de la Barcelona Iniciativa Open Data, celebrada  aquest dijous i que ha comptat amb la participació d’altres administracions locals. El portal municipal oferia l’evolució en directe de l’escrutini i la comparativa amb eleccions anteriors així com la distribució del vot en el territori.

Prop de 5.000 persones van utilitzar aquest servei, entre les 22 h i les 24 h, com a mitjà per seguir l’evolució de l’informació amb acumulacions de fins a 500 usuaris en moments de màxima afluència al portal. Gran part d’aquests van accedir a les dades a través de dispositius mòbils.

Rubí és un municipi pioner i s’ha convertit en una referència per les poblacions de l’entorn en gestió de dades obertes i Business Intelligence (BI), desenvolupant aquesta tecnologia des de fa gairebé 5 anys, abans de l’aprovació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, cosa que ha permès implementar eines innovadores com són els quadres de comandament amb Power BI. Les visualitzacions via web per a les eleccions municipals 2019 van facilitar la consulta de l’històric de regidors, l’evolució del cens electoral o el seguiment per districtes de l’evolució de l’escrutini a temps real. La distribució geogràfica del vot a Rubí ha estat una de les eines més utilitzades, sobretot durant la progressió del recompte de vots i veient l’evolució històrica per districtes al llarg del temps. També s’ha desenvolupat una aplicació mòbil pel seguiment de l’escrutini en directe de les eleccions municipals 2019, que va permetre veure l’evolució del vot des de l’obertura de les urnes fins a la finalització del primer recompte als col·legis electorals.

L’equip de treball transversal de dades obertes vol aconseguir implementar el màxim nombre de quadres de comandament i gràfics interactius que facilitin la consulta i comprensió de les dades obertes, no només per a les dades electorals, sinó també per altres temes vinculats a la transparència com les dades econòmiques i altres relacionades amb el retiment de comptes. Es poden seguir les novetats en dades obertes des del compte de twitter @RubiGovObert .

Alhora, l’Ajuntament de Rubí convida a la ciutadania, les empreses, les escoles o les entitats a extreure informació del portal de dades obertes, analitzar les dades i sol·licitar que s’incloguin altres DataSets (fonts de dades) del sector públic que puguin ser d’interès general. D’aquesta manera es vol fomentar la utilització de les dades públiques per donar resposta a les demandes de la ciutadania.