Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional del 28 de novembre al 3 de desembre La programació inclou activitats divulgatives i de sensibilització, que culminaran el diumenge 3 de desembre amb una jornada festiva a la plaça del Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional del 28 de novembre al 3 de desembre

La programació inclou activitats divulgatives i de sensibilització, que culminaran el diumenge 3 de desembre amb una jornada festiva a la plaça del Doctor Guardiet

La jornada central de la commemoració tindrà lloc el 3 de desembre a la plaça del Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La jornada central de la commemoració tindrà lloc el 3 de desembre a la plaça del Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí aprofitarà un any més al Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que es commemora el 3 de desembre, per reivindicar els drets de la ciutadania amb discapacitat i la necessitat d’implicar tothom en la seva defensa. Ho farà a través d’una programació d’activitats organitzada per l’Ajuntament, les entitats i els serveis de l’àmbit, que tindrà lloc entre el 28 de novembre i el 3 de desembre.

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional se celebrerà enguany sota el lema Escolteu-nos! Nosaltres també..., una frase escollida per les pròpies entitats i serveis que reclama el poder de decisió de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la seva vida. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat que “part de les accions que desenvolupem des del Servei de Diversitat Funcional de l’Ajuntament incideixen justament en això: en l’empoderament de les persones amb discapacitat i en la seva defensa com a ciutadania de ple dret, capaç en molts casos de desenvolupar una vida independent”. La primera edil ha destacat, en aquest sentit, la tasca d’informació, orientació i assessorament que fa l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF) amb l’objectiu que les persones amb discapacitat puguin disposar dels suports adequats per tenir una vida plena.

 

Activitats per a tothom

La programació d’aquest any arrencarà el dimarts 28 de novembre amb la participació del grup de dones amb discapacitat Círculo Libre al programa Rubí al Dia, de Ràdio Rubí (10 h).

El dimecres 29 de novembre, a les 17.30 h, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler la xerrada Prematuritat i les seves conseqüències, a càrrec del doctor Francesc Botet, metge especialista en prematuritat, i Laura Torres, mare d’un infant prematur. Per assistir-hi, cal fer inscripció prèvia al correu oadf@ajrubi.cat.

L’endemà, dijous 30 de novembre, l’atenció es desplaçarà a Sabadell, seu d’una jornada comarcal d’entitats i serveis de l’àmbit organitzada pels ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Castellar, Viladecavalls i Rubí. Sota el títol Al Vallès Occidental, sumem capacitats, la trobada donarà continuïtat al treball de reflexió i intercanvi d’experiències que duen a terme els serveis tècnics dels municipis participants des de fa anys de manera periòdica.

Una part important de la programació es concentrarà el divendres 1 de desembre. A les 11 h, s’iniciarà un taller d’expressió corporal i artística a l’Escola d’Art i Disseny edRa. L’activitat, anomenada Artteràpia, anirà a càrrec del Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa. Per participar-hi, cal adreçar un correu a gmarin@cst.cat.

També a les 11 h, la Fundació AVAN coordinarà un taller de millora de la memòria a la seu de l’entitat (c. Lluís Ribas, 27-29, 1r 5a). Cal apuntar-s’hi prèviament a través del correu rubi@avan.cat o del telèfon 93 588 17 90.

La tarda estarà reservada per al lleure inclusiu. El Teatre Municipal La Sala acollirà una doble sessió de cinema. A les 17.30 h, es projectarà Ainbo, la guerrera de l’Amazones, adreçada a infants de més de 7 anys, observant tot un seguit de mesures d’accessibilitat congnitiva: llum tènue, so més baix i un espai d’oci per si algú necessita sortir momentàniament de la sala. I a les 20 h, el públic adult podrà veure Mentes maravillosas, sobre la trobada casual entre un director d’una funerària que viu dedicat a la seva feina i un home amb paràlisi cerebral.

Els actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional finalitzaran el dia de la commemoració, el diumenge 3 de desembre, amb l’habitual jornada festiva protagonitzada per les entitats i serveis de l’àmbit, que es desenvoluparà durant tot el matí a la plaça del Doctor Guardiet. Com sempre, hi haurà parades informatives i tallers familiars, així com tot un seguit d’activitats de sensibilització: una exposició fotogràfica del grup de dones Círculo Libre; una desfilada de roba a càrrec de l’Associació Daus en col·laboració amb el grup de dones de costura del Centre Cívic del Pinar-La Cruïlla (11.30 h); l’actuació de l’orquestra Diversmúsic de l’Escola Municipal de Música Pere Burés (12.30 h); la intervenció de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la lectura del manifest escrit per les entitats i serveis; i una sessió final de DJ amb PD EFA (13.30 h). Per promoure la participació de les persones amb alta sensibilitat auditiva i conscienciar la ciutadania, durant la primera hora de la festa les activitats es faran amb un volum més baix.

Objectius de Desenvolupament sostenible