Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí acull l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2017 El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut, entre d’altres personalitats, el cantant Raimon, l’actriu Emma Vilarasau i el director de cinema Albert Serra https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí acull l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2017

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut, entre d’altres personalitats, el cantant Raimon, l’actriu Emma Vilarasau i el director de cinema Albert Serra

L'alcaldessa ha lliurat el Premi Nacional de Cultura a Antoni Gálvez, coordinador general adjunt del SCIC (foto: Localpres).
L'alcaldessa ha lliurat el Premi Nacional de Cultura a Antoni Gálvez, coordinador general adjunt del SCIC (foto: Localpres)

Aquest dimecres al vespre Josep Cots, Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa, Joan Francesc Mira, Hèctor Parra, Raimon, Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), Albert Serra i Emma Vilarasau han rebut el Premi Nacional de Cultura 2017, la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura, que atorga cada any el Consell Nacional de les Arts i la Cultura (CoNCA). Els premis reconeixen personalitats i entitats catalanes que han contribuït i contribueixen a enriquir la nostra cultura, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compar­tida que desenvolupen.

L’acte de lliurament ha tingut lloc al Teatre Municipal La Sala de Rubí, amb la particularitat que s’ha retransmès en directe per la Televisió de Catalunya. La cerimònia ha estat presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat per l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el president del CoNCA, Carles Duarte.

Un acte de lliurament amb molt de “vent”
El vent ha estat l'eix vertebrador de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura d’enguany. Lluís Danès n’ha assumit la direcció artística i l’actriu Miranda Gas, la conducció.

L’escenografia i les actuacions que hi han tingut lloc no han deixat mai d’evocar el paral·lelisme entre vent i cultura. El cantautor Roger Mas, acompanyat pel pianista Xavi Lloses, un cor de nens cantaires del SCIC i dues ballarines de l’Esbart Dansaire de Rubí, ha interpretat com a obertura el tema Veles e vents de Raimon, que enguany deixa els escenaris. El músic islandès instal·lat a Catalunya, Halldór Már, ha finalitzat la cerimònia amb la cançó en anglès El vent, també de Raimon. El conjunt femení Las Migas, que han cantat He mirat aquesta terra, ha afegit el contrapunt musical de la vetllada en el moment dedicat a recordar les persones de l’àmbit cultural que ens han deixat aquest any.

Els premiats
Diversos premiats han al·ludit a la lluita a la qual han fet o fan front, des de la seva tasca o pràctica cultural. En aquest sentit, Antoni Gálvez, coordinador general adjunt del SCIC, ha volgut agrair “a les persones que ara fa cinquanta anys van posar les bases de la federació, perquè llavors posar nens i nenes junts, cantant en català, era una provocació”. Hector Parra ha destacat que “fer música clàssica contemporània és ara un acte de resistència” i Josep Cots ha recordat que “el risc és una necessitat vital de l’ànima”, així com la seva dedicació al món de l’edició en català.

La Fundació Apel·les Fenosa, en boca del seu president i alcalde de El Vendrell, Martí Carnicer, ha recordat la figura de l’artista que li dóna nom i ha convidat el públic a visitar el taller-museu de la localitat tarragonina. El cineasta Albert Serra ha subratllat la dimensió “divertida i interessant” que el “filtre de la cultura aporta a la vida”.

Amb un acudit, Joan Francesc Mira ha agraït el premi, tot mencionant que “és fonamental que una societat i un país presti reconeixement als seus propis creadors”; mentre que Carles Santamaria, que ja fa 35 anys que es dedica al còmic, s’ha dirigit al president Carles Puigdemont i al conseller de Cultura Santi Vila: “en època de desconnexions, no desconnectin del còmic. Un gran poder comporta una gran responsabilitat”.

Emotives han estat les paraules de la fotògrafa Maria Espeus, que no s’ha pogut estar d’elogiar un altre premiat, Raimon, que, amb un toc d’humor, ha deplorat que “ni el president ni la vicepresidenta del Govern espanyol, ni el president de la Generalitat no hagin vingut a cap dels dotze recitals” que el cantautor ha fet durant el passat mes de maig. Emma Vilarasau ha destacat el poder i l’estima que té per les paraules. “He tingut la sort de treballar en català tota la vida”, ha afirmat.

L’encarregat de clausurar la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura ha estat el president Carles Puigdemont, que ha fet una crida contra “la mediocritat” que amenaça actualment la societat i que impedeix que les persones gaudeixin i vagin a veure cultura, sense oblidar que “li devem justícia i reconeixement”.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha tornat a mostrar la seva satisfacció pel fet que la ciutat hagi estat escollida per acollir aquest acte: “Rubí ha posat de gala la cultura catalana. La cerimònia ha estat impecable i així ens ho han fet saber els guardonats”. La primera edil també ha comentat: “Protocolariament, aquest és l’acte més important a nivell cultural de Catalunya i Rubí ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies”.

Durant l’acte, també s’ha fet menció a altres figures cabdals de la cultura a Catalunya ja desaparegudes, que complien aniversaris durant aquest 2017. Entre d’altres, s’ha recordat el centenari de la mort d’Enric Prat de la Riba i els vint-i-cinc anys de la de Joan Fuster.

Imatges relacionades

L'alcaldessa, el president i el conseller, durant la cerimònia (foto: Localpres)
L'alcaldessa, el president i el conseller, durant la cerimònia (foto: Localpres)
L’Esbart Dansaire de Rubí ha participat en la interpretació del tema 'Veles e vents' de Raimon (foto: Localpres)
L’Esbart Dansaire de Rubí ha participat en la interpretació del tema 'Veles e vents' de Raimon (foto: Localpres)
Foto de família de la cerimònia dels Premis Nacionals de Cultura 2017 (foto: Eva Guillamet)
Foto de família de la cerimònia dels Premis Nacionals de Cultura 2017 (foto: Eva Guillamet)