Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla PROCICAT per calor molt intensa fins divendres L’Ajuntament de Rubí posa a disposició de la ciutadania una xarxa de refugis climàtics per resguardar-se de les altes temperatures https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla PROCICAT per calor molt intensa fins divendres

L’Ajuntament de Rubí posa a disposició de la ciutadania una xarxa de refugis climàtics per resguardar-se de les altes temperatures

La Biblioteca Mestre Martí Tauler és un dels equipaments inclosos a la xarxa de refugis climàtics (foto: Ajuntament de Rubí).
La Biblioteca Mestre Martí Tauler és un dels equipaments inclosos a la xarxa de refugis climàtics (foto: Ajuntament de Rubí)

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor intensa i per calor nocturna intensa. I és que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la persistència d’aquest episodi a tot Catalunya fins, possiblement, aquest divendres.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones més vulnerables a les altes temperatures.

De fet, Rubí ja es va equipar l’any passat amb una xarxa de refugis climàtics per combatre els efectes de la calor. Durant l’estiu, diversos equipaments municipals actuen com a espais per resguardar-se de les altes temperatures. Es tracta d’espais climatitzats que ofereixen la possibilitat de refrescar-se i descansar al marge dels efectes de la calor. Aquesta xarxa també inclou espais naturals amb ombra i fonts d’aigua potable.

Davant les altes temperatures, és important seguir aquests Consells:

  • Hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Tasques com anar a comprar s’haurien de realitzar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, es faci en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

 

Augmenta el risc d’incendi

Aquesta situació de calor sostinguda durant la setmana i el descens de les humitats relatives faran que el risc d’incendi forestal s’agreugi. En aquest sentit, la Direcció General de Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT).

A més, el Govern de la Generalitat ha aprovat un seguit de mesures temporals extraordinàries davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones del país per als propers dies.

Des de les 00 h del dia 22 d’agost i fins a les 00 h del dia 25 d’agost, els municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem, així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals, se’ls aplicaran les següents prohibicions o limitacions.

Objectius de Desenvolupament sostenible