Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol serà realitat amb finançament exclusivament municipal El projecte s’ha treballat en coordinació amb l’escola i l’AFA i compta amb el suport de tots els grups polítics representats al Consistori https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol serà realitat amb finançament exclusivament municipal

El projecte s’ha treballat en coordinació amb l’escola i l’AFA i compta amb el suport de tots els grups polítics representats al Consistori

El projecte s’ha presentat amb la comunitat educativa de l’escola  (foto: Ajuntament de Rubí).
El projecte s’ha presentat amb la comunitat educativa de l’escola (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple municipal d’aquest dijous aprovarà la consignació pressupostària que farà possible el projecte d’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol. Les obres, llargament reivindicades tant per les famílies, com per la comunitat educativa del centre i també pel propi Ajuntament; seran una realitat malgrat l’increment de preus i amb finançament exclusivament municipal. “L’administració competent i que no vol posar ni un euro en aquesta ampliació ni tampoc planificar una segona ampliació que ja sabem que serà necessària, si us plau, que deixi d’incorporar més matrícula de la que pot assumir el centre, que ja ho està fent, ja té més alumnes del que pot assumir”, ha demanat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació del projecte als mitjans de comunicació. La màxima edil ha agraït a la comunitat educativa la paciència durant tota aquests anys d’espera. “No és una competència nostra, però per nosaltres sí que és una prioritat”, ha conclòs. La Generalitat de Catalunya, l’administració competent en matèria educativa, només costejarà el mobiliari i altre material necessari per equipar el nou edifici.

En aquest centre d’educació especial, “es va una apologia sistemàtica de la no aplicació del decret d’inclusió, és l’edifici, és el preu del menjador ... Quan parlem de no dignitat parlem de qüestions estructurals, perquè tota la dignitat la posen l’alumnat, les famílies i el professorat”, ha recordat el responsable d’Educació al consistori, Víctor García Correas. El regidor també ha demanat que els ajuntaments de Sant Cugat i Castellbisbal se sumin a la reclamació de Rubí, ja que el centre d’educació especial també dona servei a famílies d’aquests dos municipis.

És una vergonya que el govern de la Generalitat no prioritzi aquestes actuacions. Fan projectes faraònics quan estan desatenent una competència que és seva. És vergonyós que els nois i noies del centre, juntament amb els professionals, hagin de patir aquestes condicions i que un Ajuntament hagi de fer una inversió que no li correspon sabent, a més, que no serà suficient”, ha coincidit Andrés Medrano Muñoz, portaveu d’En Comú Podem i regidor del govern local.  Per Medrano, el fet que al Vallès Occidental només hi hagi centres d’educació especial a Rubí i Sabadell també demostra la manca de planificació de l’administració competent.

Xavier Jiménez, membre de l’Associació de Famíles de l’Alumnes (AFA) de l’escola ha a agraït al consistori i a l’alcaldessa el seu compromís amb l’escola. També ha donat les gràcies a tots els grups polítics del Ple que han sumat per fer possible la modificació pressupostària. “No és tot el que necessitem, però és un primer pas i continuarem lluitant per donar els millors serveis als nostres fills perquè tinguin totes les possibilitats”, ha dit.

El projecte d’ampliació s’ha treballat en coordinació amb l’escola i l’AFA i compta amb el suport de tots els grups polítics representats al Consistori.

 

El nou espai

Actualment, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol es compon d’un edifici aïllat de 811 m2 construïts sobre una parcel·la en forma de L de 1.493 m2, que es desenvolupa en planta baixa i dues plantes superiors, i deixa lliure l’espai de la façana del c. Mallorca, que es destina actualment a pati i hort de l’alumnat. A causa de la falta d’espai al centre, es fa necessari ampliar l’edifici existent amb una construcció annexa. Inicialment, el cost total de la inversió era de 440.000€. Amb l’actualització de preus,  el cost total de la inversió serà de 572.000 € que el consistori assumirà íntegrament.

Les obres consistiran a construir un nou edifici de planta baixa al costat de l’existent, amb previsió per alçar una altra planta en un futur. La nova construcció s’ubicarà a la part nord-est de la parcel·la, amb accés des del pati. Aquest edifici annex albergarà quatre aules ─dues aules de treball, una de polivalent i una altra de cuina─, un magatzem i lavabos per a ús públic. S’accedirà a les aules a través d’un passadís a la dreta del vestíbul, mentre que els banys i el nucli d’escales per accedir a la coberta se situaran a l’esquerra del vestíbul. Les aules tindran obertures a la façana sud-oest, la qual disposarà d’un porxo que actuarà com a filtre del sol i com a espai semi-exterior. Des del porxo s’accedirà al pati mitjançant un esgraonat.

L’annex també permetrà distribuir millor l’alumnat de l’escola en funció de la seva edat i necessitats específiques, facilitant la preparació dels i les estudiants més grans per a la seva incorporació al món laboral.

Objectius de Desenvolupament sostenible