Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les persones que tenen aus de corral per a l’autoconsum han de comunicar aquesta activitat a la Generalitat Les darreres setmanes s’han confirmat 3 focus de grip aviar en aus silvestres a Catalunya i, per evitar-ne la proliferació, cal complir tot un seguit de requeriments en matèria de bioseguretat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les persones que tenen aus de corral per a l’autoconsum han de comunicar aquesta activitat a la Generalitat

Les darreres setmanes s’han confirmat 3 focus de grip aviar en aus silvestres a Catalunya i, per evitar-ne la proliferació, cal complir tot un seguit de requeriments en matèria de bioseguretat

La tinença d’aus de corral per a l’autoconsum s’ha de notificar a la Generalitat (foto: Ajuntament de Rubí).
La tinença d’aus de corral per a l’autoconsum s’ha de notificar a la Generalitat (foto: Ajuntament de Rubí)

La Generalitat de Catalunya ha informat que les darreres setmanes s’han detectat 3 focus del virus d’Influenza Aviar d’Alta Patogenicitat (IAAP) H5N1 en aus silvestres a Catalunya (dos al Segrià i un a l’Alt Empordà). Arran d’aquesta situació, s’insta a tots els i les particulars que mantenen aus de corral per a l’autoconsum que comuniquin aquesta activitat a l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Consum. A nivell local, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha publicat un ban municipal en aquest sentit.

El Servei de prevenció en salut de Benestar Animal ha sol·licitat la col·laboració del Cos d’Agents Rurals per tal de cercar particulars amb tinença d’aus de corral no registrades, als quals s’ha informat de la necessitat de registrar les gallines.

Mitjançant aquesta cerca, s’estan localitzant nombroses explotacions d’aus de corral d’autoconsum encara no registrades. Per aquest motiu, es recorda a la ciutadania la importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. Es considera sospita del virus de la grip aviar (IAAP H5N1) l’aparició d’algun dels següents signes:

  • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
  • Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
  • Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
  • Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’influència aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

Cal extremar les mesures de bioseguretat, especialment aquelles destinades a evitar el contacte directe i indirecte de les aus de corral amb aus silvestres. Tot el que entra en contacte amb les aus de corral ha de ser d'ús exclusiu i cal emmagatzemar-ho protegint-lo de l'exterior, o bé netejar-ho i desinfectar-ho correctament abans que entri en contacte amb les aus de corral.

Per a més informació, les persones que tenen aus de corral per a l’autoconsum poden contactar amb l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Consum o bé amb la Unitat de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament, mitjançant el correu electrònic benestaranimal@ajrubi.cat.