Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament obre el procés per disposar d'un nou Pla local de salut Entre els objectius d'aquest document, hi ha promoure estils de vida saludables i capacitar la ciutadania per tenir cura de la seva salut https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament obre el procés per disposar d'un nou Pla local de salut

Entre els objectius d'aquest document, hi ha promoure estils de vida saludables i capacitar la ciutadania per tenir cura de la seva salut

El Pla local de salut vol crear les condicions per tenir una ciutat més saludable (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
El Pla local de salut vol crear les condicions per tenir una ciutat més saludable (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L'Ajuntament de Rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha iniciat el procés per poder comptar amb un nou Pla local de salut que defineixi les línies d'actuació municipals en matèria de salut durant els propers anys. Els objectius d'aquest document són: promoure entre la ciutadania estils de vida saludables i capacitats per tenir cura de la seva salut, fer de la ciutat un lloc saludable per viure, promoure el treball en xarxa interdepartamental i la cooperació comunitària en salut, i reduir les desigualtats socials en aquest àmbit. El pla també ha de constribuir a la millora de l'abordatge de la situació d'emergència sanitària actual i d'altres possibles en un futur.

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha assenyalat la importància de disposar d'una planificació actualitzada en matèria de salut: "Aquesta sempre ha estat una preocupació general de la població però, en els darrers mesos, ha passat a un claríssim primer pla per la irrupció del coronavirus. Cal que ens dotem d'un projecte integral que situï la promoció de la salut com un element clau per tenir una ciutat més saludable".

La feina per elaborar aquest nou Pla local de salut ja s'ha iniciat amb la realització d'un perfil de salut local. Aquesta diagnosi, que sustentarà la decisió de les accions que s'inclouran finalment al document, s'elaborarà a partir de diverses fonts. Actualment, ja s'està treballant en la recollida d'indicadors a partir de memòries i estudis municipals i supramunicipals, així com en un mapeig dels recursos, programes i accions de promoció de la salut que són vigents al municipi. També està previst consultar agents, entitats i persones expertes de la ciutat vinculades a la salut. En darrer terme, es farà un enquesta ciutadana a peu de carrer o de forma telemàtica sobre hàbits de salut, percepcions i propostes per a un municipi més saludable.

Un cop reunida aquesta informació, s'iniciarà la definició conjunta dels objectius generals i específics del pla i de les possibles línies de treball. Per fer efectiva aquesta estratègia, posteriorment es crearan comissions temàtiques que s'encarregaran de dissenyar les accions que s'inclouran al document. Finalment, es treballarà en la comunicació, posada en marxa i avaluació continuada del Pla local de salut, que haurà de sotmetre's a l'aprovació del Ple municipal.

La nova planificació actualitzarà el primer Pla local de salut, corresponent al període 2011-2014. El procés per a la seva elaboració serà presentat properament en el marc del Consell Municipal de Salut, que agrupa formacions polítiques, entitats, serveis i organismes que treballen en l'àmbit sanitari. Aquest òrgan, creat el 2017, té com a objectiu fomentar la participació activa de la ciutadania i les entitats en el control, el seguiment i la presa de decisions relacionades amb la salut a Rubí.