Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament impulsa una guia per fer front als maltractaments a les persones grans Els Serveis Socials municipals han començat a treballar per posar aquest instrument a disposició dels professionals que tracten amb gent gran https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament impulsa una guia per fer front als maltractaments a les persones grans

Els Serveis Socials municipals han començat a treballar per posar aquest instrument a disposició dels professionals que tracten amb gent gran

Els maltractaments a la gent gran són un fenomen sovint invisibilitzat.
Els maltractaments a la gent gran són un fenomen sovint invisibilitzat

Els Serveis Socials de l'Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, han iniciat el procés per a l'elaboració d'una guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. La finalitat d'aquesta eina és donar suport als i les professionals en les seves actuacions, tot aprofundint en el coneixement d'aquesta violència i proporcionant-los, alhora, criteris i circuits per prevenir-la, detectar-la i intervenir al territori.

La idea d'elaborar aquesta guia neix del treball realitzat en els darrers anys per la Diputació, en coordinació amb els ajuntaments, per tal de dotar els professionals d'eines de detecció de situacions de maltractament a la gent gran. "Es tracta d'una problemàtica sovint invisibilitzada i per això és important que els treballadors i treballadores socials, així com els agents comunitaris, disposin de tots els coneixements per saber-la detectar i abordar. Comptar amb una guia local ens permetrà adaptar la metodologia d'atenció a la realitat de la nostra ciutat", ha explicat la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo.

En el procés d'elaboració d'aquesta guia, l'Ajuntament comptarà amb l'acompanyament de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a l'Ancià (EIMA). El treball s'iniciarà amb una primera fase de capacitació i formació sobre maltractaments a les persones grans adreçada a professionals i agents del territori de diferents àmbits. Es faran set sessions de formació de dues hores cadascuna, entre el 16 d'octubre i el 20 de novembre, en què es treballaran continguts relacionats amb el fenomen dels maltractaments. Les qüestions que es tractaran seran la pròpia definició del maltractament a la gent gran, les tipologies de maltractaments que existeixen i els senyals d'alerta, els factors de risc i els factors de protecció, la prevenció, la detecció, l'avaluació, la intervenció i els aspectes jurídics.

En una segona fase, una comissió tècnica formada per alguns dels professionals i agents que hagin participat a la formació s'encarregarà d'elaborar la guia local amb el suport de la Diputació i l'EIMA. Amb aquest objectiu, es convocaran sis sessions de treball de dues hores cadascuna.

El procés es tancarà amb la presentació pública del document.