Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Sindicatura de Greuges rep 42 visites entre els mesos de novembre i desembre de 2022 El Síndic, Carles Aluju Ferrer, ha presentat la seva memòria als grups municipals en el marc de l’última sessió plenària ordinària del mandat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Sindicatura de Greuges rep 42 visites entre els mesos de novembre i desembre de 2022

El Síndic, Carles Aluju Ferrer, ha presentat la seva memòria als grups municipals en el marc de l’última sessió plenària ordinària del mandat

El Síndic de Rubí, acompanyat de l’alcaldessa i d’altres síndics i síndiques locals (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El Síndic de Rubí, acompanyat de l’alcaldessa i d’altres síndics i síndiques locals (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Síndic de Greuges, Carles Aluju Ferrer, ha presentat aquest dijous la memòria de la Sindicatura corresponent als mesos de novembre i desembre de 2022 als i les membres del Ple. Aluju va ser escollit per ocupar el càrrec a la sessió plenària del mes d’octubre de 2022 i, uns dies després, iniciava la seva activitat.

Segons ha explicat el Síndic, l’elaboració d’aquest primer informe no permet extreure conclusions sòlides sobre les possibles vulneracions de drets a la ciutadania per part de l’Ajuntament, sinó que caldrà esperar per a això a disposar de les dades de tot un any.

El volum de visites rebudes entre novembre i desembre ha estat d’un total de 42. Segons els càlculs del Síndic, fent una extrapolació i seguint aquesta tendència, en un any les visites podrien arribar a les 260, una xifra superior a les 163 del 2018 i les 170 del 2019, segons els informes dels últims anys de la Sindicatura. Les 42 visites rebudes s'han traduït en l’obertura de 33 expedients, 13 dels quals han estat admesos a tràmit, i la realització de 41 assessoraments. “Un dels meus compromisos a l’hora d’assumir el càrrec era escoltar la gent, i crec que vaig pel bon camí. De mitjana, les visites a la Sindicatura han durat 31 minuts i mig”, ha explicat Carles Aluju.

Durant aquests primers mesos, des de l’oficina de la Sindicatura s’ha fet pedagogia de com relacionar-se amb l’Ajuntament i quan adreçar-se a la Sindicatura. Així, s’ha explicat a la ciutadania la conveniència d’utilitzar, en primera instància, els canals oficials que té l’Ajuntament per recollir queixes: el formulari d’instància, el formulari d’avisos, queixes i suggeriments, i l’apartat Incidències de l’aplicació Rubí Ciutat. Un cop transcorreguts tres mesos des de la presentació de la queixa, si no s’ha rebut resposta, la ciutadania ja pot adreçar-se a la Sindicatura, de la mateixa forma que ho pot fer si la resposta donada per l’Ajuntament es considera que no satisfà la queixa presentada. “Quan tinc l’ocasió sempre dic que «la Sindicatura no és cap drecera per queixar-se a l’Ajuntament». De la mateixa manera que si volem que ens visiti un metge especialista, primer ens ha de visitar un metge de capçalera; amb la Sindicatura passa el mateix”.

Les àrees municipals que han concentrat més queixes han estat, amb quatre cadascuna, les de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, i la de Sostenibilitat i Medi Ambient, per qüestions relacionades amb multes, contenidors, recorregut del bus urbà, manteniment de zones boscoses municipals, sorolls i colònies de gats.

Més enllà de les queixes, un tret comú en la majoria de les visites fetes a la Sindicatura és que l’Ajuntament no havia respost la instància o la queixa dins del termini de tres mesos que marca la legislació vigent. Davant d’això, el Síndic s’ha mostrat convençut “que la posada en marxa, l’octubre del 2022, del programa de gestió municipal assistida per ordinador (GMAO) permetrà atendre la majoria de casos dins dels terminis establerts”.

Carles Aluju Ferrer ha traslladat als membres del Plenari la necessitat que la Sindicatura disposi d’un assessorament jurídic propi ─fins ara utilitza el servei que ofereix el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya─. També ha reclamat l’ampliació de la jornada laboral al capdavant de la Sindicatura, passant del 50% actual ─recordem que aquesta és la primera vegada que la figura del Síndic és professional─ a una dedicació que, segons Aluju, hauria d’estar entre el 75% i el 100% de la jornada.

Tots els grups municipals han agraït al Síndic la tasca realitzada en aquests primers mesos al càrrec i han coincidit amb ell a destacar la importància que ha tingut la recent professionalització d’aquesta figura.

Durant la presentació de l’informe, Carles Aluju Ferrer ha estat acompanyat per una representació de síndics i síndiques locals i del director del Fòrum SD.

 

Darrers tràmits abans de la constitució del nou Ajuntament

El ple celebrat aquest dijous ha estat el darrer ordinari abans de la constitució del nou Ajuntament, que tindrà lloc el proper dissabte 17 de juny fruit dels resultats de les eleccions municipals del 28 de maig. Per aquest motiu, ha estat una sessió breu en què només s’han portat a aprovació un petit grup de tràmits.

Entre els punts que s’han sotmès a la votació del Plenari, hi havia els nous preus privats dels cursets de natació que es desenvolupen a la piscina de Can Rosés, aprovats amb els vots afirmatius de l’equip de govern en funcions, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), i de Veïns per Rubí (VR); i les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

També s’ha aprovat la recuperació d’ofici d’un local a l’avinguda de Can Cabanyes i de la Finca Torre Massana, en ambdós casos amb els vots favorables de tot el Ple a excepció de l’AUP, que s’ha abstingut.

Els grups municipals també han donat llum verda per unanimitat a una modificació pressupostària destinada a reforçar el personal de les escoles bressol municipals Sol Solet i Lluna, dotant cadascuna d’elles d’una parella d’auxiliars educatives. Mentrestant, com ha avançat l’alcaldessa en funcions, Ana María Martínez Martínez, se segueix treballant en els nous plecs de contractació d’aquestes escoles infantils, per tal que incorporin aquestes figures essencials per a la bona atenció de l’alumnat amb necessitats educatives especials.

Tots els grups municipals a excepció d’ERC, que s’ha abstingut, han votat a favor d’una altra modificació pressupostària que té com a objecte el pagament de la indemnització sol·licitada per l’empresa adjudicatària de les obres del Casino en compensació per l’aturada forçosa dels treballs que va ocasionar la troballa de restes arqueològiques.

Finalment, el Ple ha aprovat per unanimitat denegar dues sol·licituds de declaració d’interès municipal referents a dues propietats privades.

A l’inici de la sesssió, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Alina, de 39 anys (Jerez de la Frontera, Andalusia); Rebecca, de 45 anys (Fuerteventura, Canàries); María, de 40 anys, (Móstoles, Madrid); Arantxa, de 31 anys (Manresa); María Lourdes, de 50 anys (Orio, País Basc); Paula, de 28 anys (Torremolinos, Andalusia); i Maialen      , de 32 anys (Vitoria-Gasteiz, País Basc).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Imatges relacionades

Últim ple ordinari del mandat (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Últim ple ordinari del mandat (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Etiquetes