Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Serreta presenta la seva aliança Magnet amb EINA La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez; Eva Parés Sánchez, directora operativa d’EINA; Montserrat Vendrell Aumatell, directora de La Serreta; el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín Giner i Joan Cuevas Expósito, director general d’innovació educativa, recerca i cultura digital al Departament d'Educació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Serreta presenta la seva aliança Magnet amb EINA

La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez; Eva Parés Sánchez, directora operativa d’EINA; Montserrat Vendrell Aumatell, directora de La Serreta; el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín Giner i Joan Cuevas Expósito, director general d’innovació educativa, recerca i cultura digital al Departament d'Educació.

La presentació ha tingut lloc a La Serreta   (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La presentació ha tingut lloc a La Serreta (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Institut La Serreta ha presentat oficialment la seva aliança Magnet amb Eina, centre universitari de disseny i art de Barcelona. El programa Magnet, aliances per a l'èxit educatiu, impulsat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí, promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.

La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; Eva Parés Sánchez, directora operativa d’EINA; Montserrat Vendrell Aumatell, directora de La Serreta; el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín Giner i Joan Cuevas Expósito, director general d’innovació educativa, recerca i cultura digital al Departament d'Educació.

L’alcaldessa ha felicitat La Serreta per la seva proposta valenta i innovadora per convertir-se en el tercer centre Magnet de la ciutat. La màxima edil ha recordat que el paper de l’administració ha de ser acompanyar els centres i promoure l’equitat educativa. “Gràcies per apostar per la ciutat. A Rubí, continuarem defensant la qualitat dels nostres centres educatius per què sabem que l’èxit de l’educació és l’èxit de la ciutat”, ha dit l’alcaldessa.

La directora de l’Institut La Serreta, Montserrat Vendrell Aumatell ha explicat que el centre educatiu s’ha plantejat format part del projecte Magnet “per créixer, ja som grans, però encara volem créixer més”. “Volem créixer en aprenentatges que siguin significatius i competencials per preparar els nostres alumnes pels canvis que els esperen fora. Volem que l’art i tot el que comporta sigui una via d’entrada per treballar de manera multidisciplinària”, ha explicat Vendrell Aumatell.

L’aliança amb EINA permetrà a La Serreta consolidar el programa artístic del centre i teixir vincles amb el món del disseny. La promoció de l’art i el disseny com a mitjà d'aprenentatge global permetrà impulsar a l’alumnat la creativitat, la capacitat d’anàlisi, el coneixement de l’entorn, l’actitud davant l'aprenentatge i noves formes de mirar. En definitiva, que l’art i el disseny esdevinguin catalitzadors de l’aprenentatge.

El partenariat amb EINA aportarà a La Serreta una forma de concebre la pedagogia del disseny i l’art com a programa i, sobretot, com una manera de ser, com a una actitud davant de la vida i la societat. Aquesta aliança, a més de consolidar el batxillerat artístic que ofereix La Serreta, farà possible que l’alumnat incorpori la capacitat d’identificar i resoldre problemes creativament. “Per nosaltres el disseny i l’art és una forma d’entendre el món i estem orgullosos de compartir aquesta visió amb els alumnes i el professorat de la Serreta perquè puguin millorar el seu projecte docent. La nostra manera d’entendre el disseny consisteix en trobar formes per millorar la vida de les persones”, ha exposat la directora operativa d’EINA, Eva Parés Sánchez, que  s’ha mostrar orgullosa de ser el soci triat per l’institut i ha afirmat que és un projecte “molt enriquidor”.

Pel director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín Giner, el canvis socials parteixen del compromís compartit per la innovació. Palacín Giner ha agraït l’acompanyament de l’Ajuntament de Rubí que en els últims quatre anys: “Rubí sempre ho ha tingut molt clar, l’Ajuntament de Rubí sempre ho ha tingut molt clar i ha acompanyat l’estructura del projecte [...] Magnet té resultats extraordinaris, però no el pots fer sempre i a qualsevol perquè és un projecte molt exigent, cal el compromís de molta gent”. La Serreta és una de les set escoles seleccionades per entrar a formar part del programa durant el curs 2021 - 2022. És el tercer centre educatiu de Rubí que se suma a Magnet, juntament amb l’Escola Pau Casals, en aliança amb la Filmoteca de Catalunya, i l’Escola Montessori, en aliança amb el CIM-UPC.

El director general d’innovació educativa, recerca i cultura digital al Departament d'Educació, Joan Cuevas Expósito, ha definit el programa Magnet com una “punta de llança de com hauria de canviar el conjunt del sistema educatiu. Els centres per poder oferir una educació rica i competencial han d’estar molt més empoderats i no dependre tant d’un currículum. Magnet ens posa les piles a tots i totes per fer-ho possible”. Per Cuevas Expósito, el projecte Magnet funciona “si s’ofereix una “educació amb sentit, si hi ha un equip docent preparat i si es recull la diversitat”.

Magnet, aliances per a l’èxit educatiu

El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya. El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació. Aquest acompanyament fa possible que el coneixement específic de la institució de referència impregni el dia a dia del centre educatiu i incideixi en els processos d’aprenentatge a l’aula.