Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La sensibilització i la denúncia centraran la commemoració a Rubí del Dia Internacional contra la Violència Masclista La programació s’ha enfocat de manera especial a les persones joves i tindrà el seu acte central el 25N amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a la plaça Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La sensibilització i la denúncia centraran la commemoració a Rubí del Dia Internacional contra la Violència Masclista

La programació s’ha enfocat de manera especial a les persones joves i tindrà el seu acte central el 25N amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a la plaça Doctor Guardiet

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, amb un seguit de propostes que busquen prevenir la violència a través de la sensibilització i denunciar la violència que pateixen moltes dones. Enguany, la commemoració d’aquesta data porta per lema Ser lliure és no tenir por, un missatge d’apoderament i també de reivindicació. “Les dones tenim dret a viure de manera lliure i sense por i el nostre model de convivència encara no ens ho permet”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La màxima edil ha recordat que vuit dones han estat assassinades aquest any a Catalunya per les seves parelles o exparelles. Fins al mes de setembre, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 9.977 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella, 2.596 per violència masclista en l’àmbit familiar i 1.721 per violència en l’àmbit social i comunitari. “Totes aquestes xifres són més elevades que les de l’any passat i se sumen, a més, a dues sentències que creiem injustes sobre dues violacions en grup que la justícia ha considerat abusos. Quan la justícia és masclista no protegeix les víctimes, al contrari, les abandona”, ha conclòs Martínez. L’alcaldessa també ha recordat que Rubí disposa del Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista, un document que regula la resposta de l'administració local en situacions de violència envers les dones. El text  redefineix el concepte de violència i n'amplia els àmbits (parella, familiar, laboral, social i comunitari), incorpora diferents nivells d'intervenció, defineix les situacions d'urgència, concreta la funció de cada servei municipal i el seu rol específic en casos de violència masclista, estableix un llenguatge comú entre els/les professionals i especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit. Es tracta d’un document marc a través del qual es desenvoluparan altres protocols específics per a casos de violències concretes, com la mutilació genital femenina o l'assetjament en festes. La presentació pública d’aquest document és un dels actes previstos dins del programa de commemoració del 25N a Rubí i tindrà lloc el dia 13 de novembre al Castell.

Propostes enfocades a les persones joves
Amb l’objectiu de construir un model de convivència igualitari que freni la violència masclista, l’Ajuntament de Rubí a través del Servei d’Igualtat ha preparat una programació d’actes enfocada a la sensibilització i la denúncia. L’acte central se celebrarà dilluns 25 de novembre, a les 17.30 h, a la pl. Doctor Guardiet amb la lectura del manifest contra la violència envers les dones a càrrec de l’alcaldessa i de dones implicades en l’eliminació de la violència masclista de diferents col·lectius de la ciutat.

Aquest any, la programació s’ha enfocat de manera especial cap als i les joves. Creiem que educar en la igualtat és una de les millors polítiques contra la violència de gènere que podem desenvolupar”, ha argumentat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. Per això, a través de la Guia Educativa, s’ofereix a les escoles la possibilitat d’assistir als tallers “Actuem contra el masclisme, construïm escoles lliures de violència” i “Relacions igualitàries”, tots dos dirigits a  l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

El 21 de novembre, l’alumnat de 3r i 4t ESO de les escoles que ho demanin assistirà a La Sala al monòleg “No solo duelen los golpes” de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano Jódar. Un espectacle basat en l’experiència de la pròpia actriu protagonista que promou la reflexió crítica dels i les joves. Rubí Jove ha preparat també un taller d’apoderament femení i autodefensa per noies de 12 a 29 anys a Torre Bassas

Completen el programa d’aquest any la conferència “El caso Alcàsser i la construcció del terror sexual” a càrrec de la politòloga i activista Nerea Barjola Ramos (18 de novembre) i el curs “Nenes i nens que pateixen la violència de gènere en la parella” adreçat a professionals de l’àmbit de Serveis Socials, Sanitari, Educatiu i de Lleure a càrrec de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil (26 de novembre). La sessió de l’autor de “A mi también me duele” ja ha completat les places lliures i se’n programarà una segona edició per donar resposta a la demanda.

A més, durant aquest mes de novembre, les llibreries L’Ombra, El Racó del Llibre i Lectors, al tren exposen llibres i documents relacionats amb la violència masclista. Aquests espais se sumen a l’espai “Gèneres” que de manera permanent la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler dedica a la informació i els recursos sobre feminisme, violència masclista i diversitat sexual.

Les xifres d’atenció a Rubí
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial. El  Servei psicològic ha atès 333 dones durant aquest 2019 i ha fet 1065 intervencions. 17 han patit violència física i 25 violència psicològica. El Servei jurídic ha atès aquest any 86 dones: dues han patit violència física i dues violència psicològica.

La casa d’urgències, un servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat tres ingressos de dones de Rubí. En virtut del conveni que hi ha amb altres ajuntaments, ha tingut lloc un ingrés d’una dona de Castellbisbal.

Els Punts Liles que s’han instal·lat a grans esdeveniments col·lectius (Festa Major, Los40 i Carnaval) han fet sensibilització a 1155 persones. Per Festa Major, es van atendre dues persones per assetjament.

En darrer terme, el servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO) compta amb 60 teleassistències tramitades durant el 2019 de les que 41 continuen en actiu.

A través del SIAD, han fet dos tallers amb la participació de 31 dones, també s’han fet tres xerrades amb la participació de 23 dones. El grup d’Ajuda Mutua es reuneix setmanalment des del setembre i compta amb 25 persones així com el grup d’adolescents per desmuntar estereotips compta amb nou participants.