Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Mesa pel dret a l’habitatge acorda crear una comissió de treball sobre les ocupacions A la darrera reunió del plenari s’ha donat a conèixer la tasca que ha dut a terme el grup de treball dedicat a la pobresa energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Mesa pel dret a l’habitatge acorda crear una comissió de treball sobre les ocupacions

A la darrera reunió del plenari s’ha donat a conèixer la tasca que ha dut a terme el grup de treball dedicat a la pobresa energètica

La Mesa pel dret a l’habitatge s’ha reunit novament aquesta setmana (foto: Localpres).
La Mesa pel dret a l’habitatge s’ha reunit novament aquesta setmana (foto: Localpres)

Aquest dimecres s’ha celebrat una nova reunió de la Mesa pel dret a l’habitatge, on estan representades associacions i entitats de la ciutat, així com els grups polítics i la PAH. Durant la trobada, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha presentat als assistents l'informe final de la comissió sobre pobresa energètica, que durant mig any ha estat treballant en aquest tema. També s’ha determinat que la temàtica de la propera comissió de treball giri al voltant de les ocupacions, una de les qüestions que, segons els membres de la mesa, reclama una atenció més urgent.

El plenari de la Mesa pel dret a l’habitatge va acordar, a la sessió del mes de juny de 2016, que es crearien tot un seguit de comissions de treball sectorials per abordar diverses qüestions relacionades amb l’habitatge a la ciutat. Un mes després es va constituir la primera d’aquestes comissions, dedicada a la pobresa energètica. L’objectiu d’aquest grup de treball ha estat identificar la realitat sobre la situació de pobresa energètica a la ciutat i assenyalar possibles accions a desenvolupar per donar respostes a aquesta problemàtica.

Els membres de la comissió, a través de les diferents reunions realitzades, han comprovat que des dels serveis municipals es duen a terme accions per donar resposta a les necessitats de la ciutadania que es troba en una situació de vulnerabilitat en matèria energètica ─estudis d’eficiència energètica domèstica, accions formatives i assessorament per conèixer i entendre factures, oferiment de pautes d’estalvi energètic, formació d’assessors energètics i suport a famílies vulnerables─. Entre d’altres, també han conegut que els talls de subministrament s’han reduït considerablement a Rubí des que són operatives les mesures contemplades a la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Actualment, els talls es produeixen majoritàriament en habitatges ocupats sense títol habilitant i en casos de connexions il·legals.

Pel que fa als acords assolits, al llarg dels propers mesos es posarà en marxa una campanya informativa per divulgar els recursos i serveis a disposició de la ciutadania per afrontar els problemes derivats de la manca de recursos econòmics per al pagament de despeses dels subministraments. També s’informarà dels drets dels consumidors davant les empreses subministradores i les possibilitats que ofereix la Llei 24/2015. Paral·lelament, s’ha decidit reclamar a la Generalitat de Catalunya el desenvolupament d’aquesta normativa, així com establir un sistema d’indicadors claus que permetin fer un seguiment i avaluació sobre la pobresa energètica a la ciutat. A més, a petició de les entitats socials, s’ha acordat estudiar l’aprovació d’un protocol municipal per a denunciar i sancionar les empreses subministradores en cas de mala praxis.

Nova comissió dedicada a les ocupacions
Després d’abordar la feina de la comissió de pobresa energètica, els membres de la Mesa pel dret a l’habitatge han tractat la situació en què es troba l'emergència en l'àmbit de l'habitatge a Rubí. A partir del debat desenvolupat, el plenari ha decidit que la propera comissió de treball, que iniciarà les tasques que té encomanades el proper mes de juny, giri entorn de les ocupacions sense títol habilitant a la ciutat. “Aquesta és una qüestió que afecta una part important de la població. Es tracta d’un tema estès i present a Rubí, que requereix una atenció urgent”, ha explicat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García. La responsable del servei d’Habitatge ha afegit que tot plegat “fa palesa la necessitat de dur a terme polítiques de caire actiu per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, com ara seguir treballant amb les entitats financeres en l’àmbit de la mediació per regularitzar aquestes situacions d’ocupació”.

La propera reunió de la mesa es convocarà de cara al darrer trimestre de l’any.