Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura popular i tradicional se cita del 14 al 17 de setembre en una nova edició dels Tocs de Sant Roc La festa d’enguany recupera la Xerricada Popular i incorpora com a novetat el Seguici No Seguici, en què les entitats desfilaran de manera desenfadada https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La cultura popular i tradicional se cita del 14 al 17 de setembre en una nova edició dels Tocs de Sant Roc

La festa d’enguany recupera la Xerricada Popular i incorpora com a novetat el Seguici No Seguici, en què les entitats desfilaran de manera desenfadada

La tradició de Sant Roc es va renovar l’any passat per fer-la més participativa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La tradició de Sant Roc es va renovar l’any passat per fer-la més participativa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Del 14 al 17 de setembre, Rubí celebrarà una nova edició dels Tocs de Sant Roc. Després de la renovació impulsada el 2022, la festa consolida les noves dates i s’obre a noves propostes que busquen la màxima participació ciutadana. Enguany, el programa dissenyat per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional recupera la Xerricada Popular, incorpora la Trobada de Gegants que es feia tradicionalment per Festa Major, i presenta com a novetat absoluta el Seguici No Seguici, una versió desenfadada i sorprenent de l’habitual desfilada d’entitats.

L’any passat, de la mà de la Taula de Cultura Popular i Tradicional, vam fer un pas important per renovar la festa de Sant Roc i afavorir la implicació de tota la ciutat. El balanç va ser molt positiu: el nou calendari va potenciar l’assistència i crec que tots i totes ens vam poder sentir molt orgullosos de la cultura rubinenca”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La primera edil s’ha mostrat confiada que els Tocs de Sant Roc d’enguany tornaran a ser un èxit, “gràcies a una programació molt completa capaç d’atraure gent vinculada a la cultura popular i tradicional rubinenca però també molta altra ciutadania”.

La programació arrencarà el dijous 14 de setembre a les 19 h a l’Ateneu amb la inauguració de l’exposició Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que inclourà una conferència a càrrec de Jaume Ayats i una mostra coral.

El divendres 15 de setembre, el Celler acollirà a partir de les 19 h la Glosa de Sant Roc, un tast de cant improvisat organitzat per Òmnium Rubí. Els actes seguiran a les 20.15 h amb la tradicional Retrobada després de l’estiu, un berenar a base de pa amb oli i sucre que reunirà totes les entitats per donar el tret de sortida simbòlic a Sant Roc. L’11a Trobada de Bèsties de Foc partirà del mateix Celler a les 21.15 h, amb la participació de la Colla de Diables de Rubí i les colles convidades. Els grups desfilaran per diversos carrers fins arribar a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc el sopar popular a la fresca (22.30 h), el concert del grup tribut Rock’n’Busto (23.30 h) i la Xerricada Popular de Sant Roc (0.30 h). Aquest divertit concurs de beure a galet amb porró es podrà recuperar després d’uns anys d’aturada gràcies a la iniciativa de la Colla de Diables de Rubí.

La jornada del dissabte 16 de setembre tindrà la plaça del Doctor Guardiet com a principal escenari. En horari de matí i tarda, s’hi podrà gaudir de l’habitual Mercat de productes artesans i de proximitat i de la 5a Fira del Vermut. A partir de les 11 h, també hi haurà els tallers de les entitats ─de castells, de foc, de tabals, de gegants i de diorames─ i jocs tradicionals per als infants, i a les 13 h, s’ha programat a la plaça un vermut musical amb Brigitte. Mentrestant, el Museu Etnogràfic Vallhonrat organitzarà una jornada de portes obertes (11 h).

La tarda de dissabte estarà plena de propostes. A les 18 h, hi ha convocada una visita guiada a “l’altra banda de la Riera” per a la qual cal inscriure’s al correu museu@ajrubi.cat. A Doctor Guardiet, seguiran els actes amb una sessió de DJ (19 h) i la missa en honor de Sant Roc a l’església de Sant Pere (19.30 h). A les 20 h, sortirà de la plaça de l’Onze de Setembre una de les novetats d’enguany, el Seguici No Seguici, en què les entitats de cultura popular i tradicional desfilaran de forma poc habitual, buscant la sorpresa i la diversió de tothom. El recorregut finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on se succeiran els Tocs de Sant Roc! (20.30 h); els Versots a càrrec de les colles de diables (21 h); un espectacle de foc, dansa i diables (21.30 h); una nova sessió de DJ (21.45 h); un sopar popular a la fresca (22.15 h) i el concert de la banda de versions Tàrraco Surfers (23.45 h).

El diumenge 17 de desembre arrencarà a les 9 h amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet i recorrerà el centre fins a finalitzar al carrer de Sant Jaume. A les 10 h, es farà a la plaça de Pere Aguilera la plantada de la 30a Trobada de Gegants, activitat que tradicionalment s’emmarcava en la Festa Major i que passa a formar part del programa de Sant Roc. La passejada de figures s’encetarà a les 11.45 h amb la participació de colles d’arreu del territori, i finalitzarà a la plaça del Doctor Guardiet, on tindrà lloc la ballada de gegants i capgrossos cap a les 12.30 h. Diumenge tornarà a haver-hi Mercat de productes artesans i de proximitat i Fira del Vermut, i també es farà una visita guiada al Celler (12 h) per a la qual cal inscriure’s al correu museu@ajrubi.cat.

La música tornarà ser present a la plaça del Doctor Guardiet amb un nou vermut musical a càrrec de Núria Grima (13 h) i una audició de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà (18.30 h).

Els Tocs de Sant Roc encararan la recta final amb la Tabalada, que recorrerà el trajecte entre la plaça de Catalunya i la plaça de l’Onze de Setembre (19 h). Quan finalitzi la Tabalada estàtica, s’obrirà el Correfoc infantil (20 h) amb la Colla de Diables de la Riera i les colles convidades. L’itinerari passarà per diversos carrers fins arribar a la plaça de Salvador Allende. La festa es tancarà a les 20.30 h a la plaça del Doctor Guardiet amb les tradicionals havaneres i l’indispensable rom cremat. La música anirà a càrrec de La Petita Havana.

El programa complet dels Tocs de Sant Roc es pot consultar a www.rubi.cat/santroc.