Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició “Pedres i barraques” arriba aquesta setmana a El Celler La mostra, fruit de la recerca d’Albert Fàbrega sobre construccions en pedra seca, es podrà visitar del 8 de novembre al 22 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’exposició “Pedres i barraques” arriba aquesta setmana a El Celler

La mostra, fruit de la recerca d’Albert Fàbrega sobre construccions en pedra seca, es podrà visitar del 8 de novembre al 22 de desembre

La mostra il·lustra la tradicional construcció en pedra seca (foto: cedida).
La mostra il·lustra la tradicional construcció en pedra seca (foto: cedida)

La sala Cèsar Martinell d’El Celler acollirà a partir d’aquest divendres 8 de novembre l’exposició Pedres i barraques. Les construccions en pedra seca, que dona a conèixer i revalora aquest tipus d’arquitectura popular i tradicional tan present al territori català. La mostra està produïda per la Xarxa de Professionals en Museografia Molècula i és el resultat d’una recerca del seu comissari, Albert Fàbrega, que s’il·lustra amb les fotografies de Pasqual Robles.

Les construccions en pedra seca són aquelles on les peces s’encaixen sense la intervenció de cap tipus d’argamassa, només sorra seca que s’empra per omplir els buits. Són molt comunes a les ribes de la Mediterrània i tenen els seus màxims exponents a la part meridional de Catalunya, les illes Balears i el nord del País Valencià. A Catalunya, estan més presents al Camp de Tarragona, el Penedès, els secans de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Empordà i el Montsià. En total hi ha gairebé 19.000 construccions en pedra seca que, sobretot, es troben a barraques, marges, cisternes, masos i pous.

Les construccions en pedra seca tenen un gran valor històric i representen un tret d’identitat dels territoris on predominen, on han configurat un paisatge humanitzat però que presenta un bon equilibri amb la natura. Aquesta tècnica tradicional està considerada bé d’interès cultural (BIC).

L’exposició Pedres i barraques. Les construccions en pedra seca està formada per més d’una vintena de plafons, utensilis i altres materials gràfics i audiovisuals. La mostra es podrà visitar del 8 de novembre al 22 de desembre en l’horari habitual d’El Celler: divendres de 18 a 21 h, dissabtes de 12 a 14 h i de 18 a 21 h, i diumenges d’11 a 14 h.