Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Esbart obre la Festa Major de Rubí amb un pregó dansat en commemoració del seu centenari Des del balcó de l’Ajuntament, el president de l’entitat dansaire, Joan Manel Camps i Jaraba, ha convidat la ciutadania a retrobar-se, celebrar, riure, somiar i sobretot ballar https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Esbart obre la Festa Major de Rubí amb un pregó dansat en commemoració del seu centenari

Des del balcó de l’Ajuntament, el president de l’entitat dansaire, Joan Manel Camps i Jaraba, ha convidat la ciutadania a retrobar-se, celebrar, riure, somiar i sobretot ballar

Darrera part del pregó de l'Esbart Dansaire de Rubí (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Darrera part del pregó de l'Esbart Dansaire de Rubí (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L’Esbart Dansaire de Rubí ha estat l’encarregat d’inaugurar aquest dimecres la Festa Major de la ciutat. Coincidint amb el seu centenari, l’entitat ha protagonitzat un singular pregó dansat, que després ha completat amb les paraules del seu president, Joan Manel Camps i Jaraba, des del balcó de l’Ajuntament, on ha comparegut acompanyat de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i dels regidors i regidores.

L’efemèride de l’Esbart ha marcat ja els moments previs al pregó. El tradicional seguici de lluïment, coordinat enguany per l’entitat dansaire, ha sortit de manera excepcional de L’Espona-Centre de la Dansa Tradicional Catalana. Des d’allà han desfilat les autoritats municipals i les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional fins a arribar a la plaça de Pere Aguilera, on s’han dut a terme les habituals exhibicions. Els últims a entrar han estat els i les dansaires de l’Esbart per ballar el seu particular pregó: aquest s’ha iniciat amb l'arribada dels infants de l'Escola de l'Esbart al ritme de les Gitanes de Rubí, ha seguit amb la solemnitat del Ball d’homenatge damunt d'un terra efímer de roba, ha continuat amb una interpretació del Ball dels Xatos a càrrec dels nens i nenes de l'Escola, i ha finalitzat amb l’espectacular entrada de les Gitanes de Rubí.

Ja des del balcó, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha fet una crida a gaudir de la celebració que tot just comença i, amb ella, “de la ciutat que més estimem. La ciutat plena, alegre, diversa. Rubí, la ciutat oberta. Una forma de ser que segur traslladareu a la resta perquè, si alguna cosa caracteritza aquesta Festa Major, és la cordialitat i la germanor”.

La màxima responsable municipal ha parlat d’una programació pensada per satisfer tots els públics, amb “una oferta tan rica, diversa i àmplia que és impossible d’abastar. Tenim una consigna clara que cal seguir: no ens podem quedar a casa, seguiu la riuada de gent que busca una activitat per compartir una estona agradable, allà ens hi trobarem totes i tots". Un any més, l’alcaldessa ha vinculat l’èxit de la celebració a la implicació de les entitats locals.

A continuació, ha pres la paraula el president de l’Esbart, Joan Manel Camps i Jaraba, qui ha dedicat unes paraules a totes aquelles persones que han format part de l’entittat al llarg d’aquest segle d’història: dansaires, mestres, gent de producció, de majordomia i de vestuari, membres de la junta i tothom que hi ha col·laborat de diverses maneres. “Volem agrair-vos la vostra dedicació i passió, per haver mantingut viva la flama de la dansa tradicional i per haver-nos transmès aquest regal tan preuat: la dansa”. En el seu discurs, el president de l’Esbart també ha ha volgut reconèixer el suport institucional i molt especialment del públic, així com recordar tots els membres de l’entitat que ja no hi són però que hi han deixat la seva empremta.

Avui volem celebrar la vitalitat i l'esperit de la dansa. Celebrem els nostres èxits, les nostres rialles i els nostres somriures compartits. Celebrem tot el que hem aconseguit, i somiem amb tot el que ens queda per aconseguir”, ha continuat Camps. I ha conclòs: “Que aquesta Festa Major sigui una ocasió per retrobar-nos, per celebrar, per riure, per somiar i sobretot per ballar!”.

Un cop finalitzat el pregó, s’ha fet el tradicional canvi de toia de la geganta Paula, a càrrec de l'alcaldessa i dels representants de l’Esbart, el pilar dels Castellers fins al balcó i el ball de lluïment dels Gegants de Rubí. Per acabar, s’han repartit racions de coca entre la ciutadania congregada.

Tot l’acte s’ha pogut seguir en directe a través del canal de YouTube i de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament.

 

Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Coincidint amb l’inici de la Festa Major, i en el marc de la celebració, Rubí ha commemorat aquest dimecres el Dia de l’Orgull LGTBI amb un complet programa d’actes a la plaça de Salvador Allende, que ha inclòs la lectura d’un manifest elaborat pel col·lectiu LGTBI Kaipé i de diverses activitats lúdiques de sensibilització, que incloïen un Pasapalabra LGTBI, un bingo musiqueer i una passarel·la Vogue a la plaça de Salvador Allende.

La primera nit de Festa Major també té com a activitats destacades el concert de Los Secretos, que actuen a l’amfiteatre del parc del Castell (22.30 h) amb les entrades exhaurides, el Karaoke a la plaça de Salvador Allende (23 h) i les primeres actuacions de rock a la plaça de Pep Rovira.

Des d’ara i fins al 2 de juliol, la ciutat s’omplirà amb prop de 200 activitats per a tots els públics.

Imatges relacionades

Ball d'homenatge (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Ball d'homenatge (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Infants de l'Escola de l'Esbart (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Infants de l'Escola de l'Esbart (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Les Gitanes (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Les Gitanes (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La Laia i el Galderic (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La Laia i el Galderic (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
El Bòjum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
El Bòjum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La bèstia dels Rubeo Diablorum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
La bèstia dels Rubeo Diablorum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Pilar dels Castellers de Rubí fins al balcó (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Pilar dels Castellers de Rubí fins al balcó (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
El canvi de toia de la Paula (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
El canvi de toia de la Paula (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)