Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta una proposta d’ordenances fiscals pel 2016 que congela els diferents impostos i preus públics La voluntat de l’equip de govern és aconseguir un ampli consens amb la resta de formacions polítiques representades al Ple municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’alcaldessa presenta una proposta d’ordenances fiscals pel 2016 que congela els diferents impostos i preus públics

La voluntat de l’equip de govern és aconseguir un ampli consens amb la resta de formacions polítiques representades al Ple municipal

L’alcaldessa i el regidor de Serveis Centrals han presentat la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern.
L’alcaldessa i el regidor de Serveis Centrals han presentat la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, han presentat aquest dimarts una proposta d’ordenances fiscals per al 2016 que manté la pressió fiscal per als rubinencs i les rubinenques. L’equip de govern està treballant aquesta proposta d’ordenances amb la voluntat d’arribar a un ampli consens amb la resta de forces polítiques representades al Ple municipal.

Les ordenances que planteja el govern municipal s’emmarquen en un context de crisi econòmica encara vigent. “Tot i que hi ha indicadors que ens apunten que hi pot haver una recuperació, hi ha moltes famílies a la ciutat que encara tenen moltes dificultats per cobrir les seves necessitats més bàsiques”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez. Davant d’aquesta situació, l’equip de govern proposa unes ordenances que mantenen la pressió fiscal ─els rubinencs i rubinenques pagaran l’any vinent pràcticament els mateixos impostos que han pagat aquest 2015─ i, a la vegada, planteja conservar les exempcions i bonificacions fiscals. Inclús se n’introdueixen de noves, com ara la bonificació per trasllat d’activitats econòmiques dins del municipi. Paral·lelament, el govern municipal també proposa millorar el sistema de bonificacions i ajudes que hi ha en relació a diferents impostos i taxes “que són difícils d’assumir per algunes famílies”. En aquest sentit, Martínez ha avançat que, en el cas de l’IBI, s’està treballant per millorar el sistema de bonificacions, establint “un model per trams que faria més justa la bonificació que es pugui atorgar a les famílies que més ho necessiten”. Segons l’alcaldessa, la voluntat de l’equip de govern és millorar la protecció envers aquelles persones més vulnerables, responent així a un dels eixos del mandat: el de la cohesió social.

El govern municipal proposa congelar els diferents impostos. Així, l’impost sobre béns immobles (IBI) no preveu variacions, continuant amb un tipus impositiu general del 0,712%, un dels més baixos de l’època democràtica. Això significa que una casa d’uns 90 m2 ubicada al centre de la ciutat pagarà uns 475 euros l’any 2016, igual que aquest any ─el 2015, el rebut d’aquesta casa tipus es va veure reduït en uns 70 euros─.

L’equip de govern també planteja no incrementar la pressió fiscal a la resta d’impostos: l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres i l’impost sobre activitats econòmiques.

Pel que fa a les taxes municipals i preus públics, es mantenen les tarifes i quotes sense increments generals, només amb petites variacions per ajustar-les al cost de cada servei. Fins i tot s’ha eliminat el pagament per accés a borses de treball, amb l’objectiu de fer més accessibles aquests processos a aquelles persones amb pocs recursos.

La primera edil considera que aquestes són unes ordenances equilibrades: “Creiem que podem fer tot això i, a la vegada, millorar la qualitat dels serveis que la ciutadania rep de l’administració local, així com poder donar resposta a les demandes que ens fan els rubinencs i les rubinenques”. Martínez ha posat com a exemple el Pla de xoc de neteja, una actuació que demandava la ciutadania per dignificar l’espai públic.

La voluntat de l’equip de govern ─ha assegurat l’alcaldessa─ és que la proposta d’ordenances fiscals que es porta a aprovació inicial al Ple extraordinari d’aquest dimecres sigui la proposta del major nombre possible de grups del Ple municipal. En aquest sentit, treballarem fins a l’aprovació definitiva perquè així sigui”. El regidor de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, ha afegit que “l’aprovació inicial ens obrirà la porta per poder negociar les ordenances durant el període d’al·legacions que, d’inici, hem consensuat escoltant totes les propostes que ens han fet arribar els diferents partits de l’oposició”.