Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa de Rubí trasllada el condol a la família d’Ignasi Marroyo, mort aquesta matinada El fotògraf rubinenc va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2014 i, aquell mateix any, va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa de Rubí trasllada el condol a la família d’Ignasi Marroyo, mort aquesta matinada

El fotògraf rubinenc va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2014 i, aquell mateix any, va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí

Ignasi Marroyo, en una foto d’arxiu.
Ignasi Marroyo, en una foto d’arxiu

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha traslladat el condol a la família d’Ignasi Marroyo, que ha mort aquesta matinada a l’edat de 89 anys. Martínez ha lamentat la pèrdua, tant a nivell personal com cultural, que suposa la desaparició del fotògraf rubinenc. 

La primera edil ha mostrat el seu condol “per la desaparició d’una persona molt estimada a la ciutat i un gran i reconegut artista”. I ha afegit: “Marroyo ha marxat en plena Festa Major, una festa que tantes i tantes vegades havia fotografiat amb la seva càmera. Rubí ha perdut un referent a nivell cultural, però gràcies a les seves fotografies, la ciutadania gaudirà sempre del seu llegat artístic”.

Ignasi Marroyo va néixer a Madrid el 22 de maig del 1928, però residia a la nostra ciutat des dels anys 60. El rubinenc representava una figura destacada dins la fotografia catalana, fet que el va portar a rebre, l’any 2014, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Aquell mateix any, Marroyo també va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí.

L’artista, emmarcat en el moviment de Nova Avantguarda Catalana, va ser un dels fundadors del col·lectiu fotogràfic El Mussol, nascut en el si de l’Agrupació Fotògrafica de Catalunya. L’any 1996, també va crear a Rubí el Grup Fotogràfic El Gra, encara plenament actiu. Marroyo va ser col·laborador de les publicacions Correo Catalán i Imagen y Sonido, a banda d’operador de cinema documental amb el director Joan Francesc de Lasa.

Tot i que el rubinenc va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia l’any 1963, no va ser fins al 1972 quan va començar a fer-ho de manera exclusiva. Al llarg de 50 anys, Marroyo va produir un important fons fotogràfic, format per més de 70.000 imatges que en aquests moments es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, després que el propi artista les hi donés l’any 2014. La seva obra també es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a galeries privades com Foto Colectania.