Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa de Rubí explica a la Cimera Mundial del Clima l’èxit del projecte educatiu 50/50 Un total de 13 escoles de la ciutat participen en aquesta experiència educativa integral entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa de Rubí explica a la Cimera Mundial del Clima l’èxit del projecte educatiu 50/50

Un total de 13 escoles de la ciutat participen en aquesta experiència educativa integral entorn de l’estalvi i l’eficiència energètica

Ana María Martínez Martínez, durant la seva intervenció a la Cimera Mundial del Clima (foto: Ajuntament de Rubí).
Ana María Martínez Martínez, durant la seva intervenció a la Cimera Mundial del Clima (foto: Ajuntament de Rubí)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, participa aquests dies a la Cimera Mundial del Clima que se celebra a Madrid juntament amb altres regidors de l’equip de govern. Aquest dimecres, la màxima representant municipal ha parlat de l’èxit aconseguit a través del projecte educatiu 50/50 en el marc de la ponència Les escoles com a llavors del canvi, que ha tingut lloc a la Zona Verda del congrés.

Com ha comentat Martínez, Rubí ha estat pionera en el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica a tots nivells. Inicialment, el projecte Rubí Brilla es va centrar en l’àmbit municipal i industrial, però de seguida va estendre el seu concepte als sectors comercial i domèstic.

Les escoles, des d’un bon començament, també han format part de la filosofia Rubí Brilla a través del projecte 50/50, una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica: la comunitat educativa treballa en equip per reduir el consum energètic ─i la despesa econòmica que comporta─ i minvar les emissions contaminants. Els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica i el Consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners, l’Ajuntament els inverteix en mesures d’eficiència energètica als centres per seguir augmentant l’estalvi en el futur.

L'objectiu del projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i apoderar comunitats educatives per aconseguir un canvi d’hàbits. La idea va començar a aplicar-se amb èxit a diferents col·legis d'Alemanya a principis dels anys noranta. Des d’aleshores s'ha implantat a altres països europeus dins de la iniciativa EURONET 50/50. Rubí Brilla va portar la idea a Rubí el 2012, assegurant que el 100% de l’estalvi revertís totalment a cada centre en forma de subvenció i/o inversió directa, més enllà del retorn del 50% que preveia Euronet. A més, Rubí Brilla ha millorat la proposta original amb un sistema de monitoratge en temps real de consums, indicadors econòmics i aprofundint en la participació i implicació de tota la comunitat educativa.

Els nens i nenes de Rubí són la nostra esperança en la transició energètica”, ha assegurat l’alcaldessa durant la seva intervenció. Ana María Martínez Martínez ha traslladat a les persones assistents a la ponència “l’orgull” que sent per aquest projecte, que “té un baix cost d’implementació, uns resultats immediats i ofereix la possibilitat de replicar-lo”. Segons la primera edil, “en un món devorador de recursos i dependent de les energies fòssils, és vital el foment de l’estalvi energètic”. Per això ha assegurat que aquest tipus de projectes “encara tenen molt recorregut a la ciutat i al món”.

Des del 2012, més de 20 escoles de fora de Rubí han replicat la proposta 50/50, entre elles, l’escola Sant Isidre de València, Dos de Mayo de Pinto (Madrid), Nuestra Señora del Rosario d’Agüimes (Gran Canaria) i 6 escoles d’Alpedrete (Madrid).