Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou la compra agregada d’energia a través de la 13a jornada tècnica Rubí Brilla Una trentena d’empreses s’han inscrit a la jornada que ha obert el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament promou la compra agregada d’energia a través de la 13a jornada tècnica Rubí Brilla

Una trentena d’empreses s’han inscrit a la jornada que ha obert el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto

Rafael Güeto i Marta Morera han obert la jornada a la Biblioteca (foto: Localpres).
Rafael Güeto i Marta Morera han obert la jornada a la Biblioteca (foto: Localpres)

La 13a jornada tècnica Rubí Brilla ha tractat aquest divendres la compra agregada d’energia. Una trentena d’empreses s’han inscrit a la jornada que ha permès conèixer el procés de compra conjunta d’energia a través de les exposicions de la coordinadora del projecte Rubí Brilla Marta Morera, el gerent de l’empresa BioQuat i president d’honor del Grup de Gestors Energètics José Enrique Vázquez i Manel Simon, director general d’Afrucat, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya.

L’energia és, després dels recursos humans, la segona despesa més important que han d’assumir les empreses. El sector industrial és un dels principals consumidors d’energia elèctrica: a Rubí, la indústria representa el 36% del consum energètic de la ciutat (500.000.000 kWh/any). “La reducció del consum energètic és un factor de competitivitat clau per a les empreses i la compra agregada d’energia pot ajudar de manera determinant a reduir costos. Esperem que la jornada tècnica d’avui sigui un impuls per crear el primer grup de compra agregada d’energia de Rubí”, diu Rafael Güeto, regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local.

Els assistents han recollit l’experiència d’Afrucat. El seu director general, Manel Simon, ha explicat la seva compra agrupada, via licitació electrònica i per un volum aproximat de 95GWh. “L’increment del cost de l’energia i les diferents crisis de preus en el sector de la fruita han obligat a prendre consciència de la situació i buscar solucions que ens permetessin ser més eficients i competitius, comprant energia al millor preu possible i gastant només allò que necessitem”, ha exposat Simon. En una primera licitació, Afrucat ja va estalviar 1,2 M d'euros.

Bonificacions a les empreses
Per tal d’impulsar el canvi del model energètic a les empreses, l’administració també ofereix beneficis fiscals. La certificació de l’energia 100% renovable i l’autoconsum bonifica l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) fins a un 50%; crear instal·lacions fotovoltaiques o tèrmiques està pràcticament exempt de pagar l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) amb bonificacions del 95%; disposar d’un Pla de Transport Sostenible a l’empresa redueix un 20% l’IAE i els vehicles de baix impacte ambiental paguen un 75% menys d’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM).