Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament obre a consulta prèvia la redacció del Reglament de la Bústia Ètica El nou canal electrònic passa a formar part de les eines d’integritat institucional impulsades pel Consistori des de 2020 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament obre a consulta prèvia la redacció del Reglament de la Bústia Ètica

El nou canal electrònic passa a formar part de les eines d’integritat institucional impulsades pel Consistori des de 2020

La Bústia Ètica permetrà l’entrada de denúncies i consultes ètiques (foto: Ajuntament de Rubí).
La Bústia Ètica permetrà l’entrada de denúncies i consultes ètiques (foto: Ajuntament de Rubí)

La consulta pública prèvia per a la redacció del Reglament de la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Rubí comença aquest dijous 1 de setembre a través del portal Participa Rubí. La ciutadania i les organitzacions potencialment afectades podran fer-hi aportacions fins al 21 de setembre.

La Bústia Ètica és una eina telemàtica que permetrà l’entrada de denúncies i consultes ètiques que puguin ser contràries al dret, els principis i valors ètics. La creació d’aquest canal de denúncies s’emmarca en el Pla de mesures antifrau (PMA), aprovat per Decret d’Alcaldia el 10 de febrer, i la Declaració institucional de lluita contra el frau, que es va aprovar el Ple de gener de 2022. Respon a l’obligació de crear un canal de denúncies intern que, al mateix temps, serà obert i accessible des del web de Transparència. Es tractarà d’un canal segur, totalment confidencial i si cal anònim, tal com recull la Directiva (UE) 2019/1937, de protecció de les persones alertadores i el mateix Pla antifrau per a la gestió dels fons Next Generation.

Al web de Transparència de l’Ajuntament de Rubí, s’ha habilitat un espai on es poden consultar les diferents eines que es treballen per implementar el marc d’integritat institucional, des de l’aprovació del Codi de conducta dels alts càrrecs de l’Ajuntament de Rubí, fins a la futura creació d’aquesta eina. El canal de denúncies o Bústia Ètica, és una eina treballada amb el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC), en el marc d’una prova pilot desenvolupada en els darrers mesos. L’aprovació del Reglament permetrà la posada en marxa d’aquest canal durant el darrer trimestre de 2022.

      

Al febrer es va aprovar el Pla de mesures antifrau

El passat mes de febrer, l’Ajuntament de Rubí es va dotar d’un Pla de mesures antifrau per a la gestió dels projectes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançats amb els fons europoeus Next Generation, mitjançant el Decret d’Alcaldia 601/2022 de 10 de febrer.

El Pla de mesures antifrau (PMA) s’integra al marc d’integritat institucional, junt amb el Codi de conducta dels alts càrrecs i la publicació de les obligacions que se’n deriven. Parteix de l’Ordre HFP/1030/2021 que demana als ens beneficiaris d’aquests ajuts disposar d’un Pla de mesures antifrau que li permeti garantir que en el seu respectiu àmbit d’actuació, els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables.

Aquest pla s’aplica al personal de l’Ajuntament de Rubí que faci tasques de gestió, control i pagament de projectes que siguin finançats amb càrrec als fons del PRTR, als agents en els quals s’hagi delegat alguna d’aquestes funcions, així com a beneficiaris, socis, contractistes i subcontractistes d’aquestes actuacions incloses als fons.

Objectius de Desenvolupament sostenible