Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament impulsa el projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres” La iniciativa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha servit per obrir un espai de reflexió amb veïns i veïnes del barri https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament impulsa el projecte “Conviure a les comunitats de Les Torres”

La iniciativa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha servit per obrir un espai de reflexió amb veïns i veïnes del barri

Aquest dijous ha tingut lloc una sessió tècnica sobre el projecte a l’Ateneu (foto: Ajuntament de Rubí).
Aquest dijous ha tingut lloc una sessió tècnica sobre el projecte a l’Ateneu (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha impulsat aquest any el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres. La proposta, que s’ha treballat des dels serveis municipals d’Habitatge i Mediació Ciutadana, ha servit per generar un espai de reflexió i debat sobre les relacions que s’estableixen entre el veïnat d’aquest barri.

El Servei d’Habitatge va detectar, en el marc de la Mesa pel Dret a l’Habitatge, tot un seguit de conflictes de convivència a les comunitats de veïns relacionats amb ocupacions de pisos, impagament de quotes de comunitat, gestió d’espais comuns, neteja i sorolls, entre d’altres. Per poder donar resposta a aquesta situació, es va sol·licitar suport a la Diputació de Barcelona per elaborar una guia per a comunitats de veïns i veïnes que els facilités eines per a la millora de la convivència i per a la prevenció i resolució de conflictes. La idea era abordar aquesta qüestió des d’una perspectiva comunitària, implicant el propi veïnat en la diagnosi de la situació i la proposta de solucions.

El Consistori va decidir iniciar aquest projecte de manera pilot a Les Torres amb la intenció que, si els resultats eren bons, es pogués implementar a la resta de barris de la ciutat. La iniciativa contempla la creació d’un grup impulsor, al qual es van afegint les veus del veïnat i les entitats del barri per tal de construir un discurs compartit al voltant de la convivència a les comunitats.

En una primera fase del projecte, es van mantenir trobades amb els tècnics i tècniques municipals que treballen al territori, la Policia Local i l’equip directiu de l’Escola Montessori. Fruit d’aquestes reunions, es va obtenir una primera radiografia de la situació del barri que, entre d’altres, va evidenciar que hi ha moltes idees preconcebudes al voltant de Les Torres i que algunes de les problemàtiques que es relacionen habitualment amb el barri, com ara les ocupacions, no són més freqüents que en altres zones de la ciutat. 

Després d’aquesta primera etapa, es va traslladar el projecte als veïns i veïnes amb l’objectiu de recollir les seves experiències i opinions, identificar xarxes i espais de participació al barri i començar a recollir propostes de canvi. Aquest treball d’aproximació al veïnat es va fer a través d’entrevistes individuals i en grup, així com d’una acció al mercat veïnal de segona mà i la participació a les comissions de barri.

Aquesta fase del projecte va permetre constatar que bona part dels problemes a les comunitats de Les Torres estaven relacionats amb una manca de sentiment de pertinença al barri i a la progressiva pèrdua de les xarxes de relació veïnals. Davant d’això, es va acordar amb les persones participants en aquesta iniciativa establir un procés de benvinguda adreçat als nous residents, en què siguin els propis veïns i veïnes els encarregats de l’acollida. En consonància amb això, també s’ha proposat editar algun tipus de material que serveixi com a carta de presentació del barri per a aquestes persones nouvingudes, amb informació essencial sobre Les Torres i una explicació gràfica de les normes bàsiques de convivència de les comunitats.

Les conclusions del treball realitzat fins al moment es presentaran al veïnat en el marc d’una jornada lúdica que tindrà lloc el 30 de novembre, coincidint amb els actes del Dia Universal dels Drets de la Infància. La idea que és que el projecte no mori aquí, sinó que tingui una continuïtat de la mà dels propis veïns i veïnes de Les Torres.

Jornada tècnica
Aquest dijous, s’ha celebrat a Rubí l’última sessió del curs Repensant la pràctica professional en la intervenció en les comunitats de veïns, organitzat per la Diputació de Barcelona i adreçat a tècnics i tècniques d’ajuntaments. Durant la jornada, s’ha donat a conèixer el projecte Conviure a les comunitats de Les Torres i s’han pogut escoltar els testimonis d’algunes de les veïnes i tècnics que hi han participat.

La regidora d’Habitatge, Ànnia Garcia Moreno, ha aprofitat la sessió per destacar l’interès d’aquesta iniciativa “centrada en un barri amb identitat pròpia i que ha experimentat un canvi important en els darrers 15-20 anys [...]. Esperem que aquest projecte tingui continuïtat i que la feina feta doni el seu fruit”.