Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i els centres d’atenció primària animen la ciutadania a vacunar-se contra la grip La campanya de vacunació adreçada als principals grups de risc es duu a terme als tres CAP de Rubí entre el 4 i el 15 de novembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament i els centres d’atenció primària animen la ciutadania a vacunar-se contra la grip

La campanya de vacunació adreçada als principals grups de risc es duu a terme als tres CAP de Rubí entre el 4 i el 15 de novembre

La vacuna ja està disponible als CAP de la ciutat.
La vacuna ja està disponible als CAP de la ciutat

L’Ajuntament i els centres d’atenció primària (CAP) de la ciutat fan una crida als rubinencs i rubinenques perquè es vacunin contra la grip. Del 4 al 15 de novembre, els equipaments Mútua Rubí, Anton de Borja i Sant Genís duran a terme la campanya de vacunació intensiva adreçada als principals grups de risc: persones a partir de 60 anys, pacients amb determinades malalties cròniques, dones embarassades i personal sanitari i d’altres serveis públics, entre d’altres.

La grip és una malaltia respiratòria vírica de fàcil transmissió caracteritzada per febre elevada (més de 38,5°C), tos, mal de cap i malestar general. Les persones sanes se’n recuperen normalment en una o dues setmanes gràcies a una bona hidratació, repòs i el tractament dels seus símptomes amb analgèsics i antitèrmics. La malaltia, però, pot ocasionar complicacions, i fins i tot la mort, en persones d’edat avançada o que pateixen determinades patologies cròniques. Per aquest motiu, es recomana la vacunació per als següents grups de població:

  • Majors de 60 anys
  • Infants a partir de sis mesos i adults amb determinades malalties cròniques: malalties cardiovasculars, malalties respiratòries, malalties neurològiques, diabetis Mellitus, obesitat mòrbida, malaltia renal crònica, malaltia celíaca, malaltia hepàtica crònica, anèmia, malats immunodeprimits i malalts esplenectomitzats.
  • Persones que conviuen a la llar amb pacients de qualsevol dels grups mencionats.
  • Menors de 18 anys que rebin tractament crònic amb àcid acetil salicílic.
  • Persones de qualsevol edat institucionalitzades ─residències, centres de dia...
  • Dones embarassades a qualsevol trimestre de la gestació.
  • Personal de centres sanitaris i altres serveis públics ─bombers, policia, mestres, protecció civil...
  • Persones treballadores d’explotacions avícoles i porcines.

Com a novetat, el Departament de Salut també ha inclòs a la campanya d’enguany els infants prematurs nascuts abans de les 32 setmanes de gestació, que podran ser vacunats a partir dels sis mesos.

Aquesta temporada, està previst que el brot es produeixi a finals de desembre o principis de gener. Tot i que la campanya adreçada als grups de risc es durà a terme entre el 4 i el 15 de novembre, la vacuna ja està disponible per al conjunt de la ciutadania i se subministrarà mentre n’hi hagi estoc.

Per acollir-se a la campanya de vacunació, cal demanar cita al CAP de forma presencial o per telèfon, o bé a través del portal La Meva Salut.

Baix índex de vacunació
A Rubí, l’índex de vacunació entre la població considerada de risc és baix. El col·lectiu que més es vacuna contra la grip és el de majors de 65 anys i, tot i així, la cobertura en aquest cas ronda al 52%. L’any passat, a l’EAP Rubí 2 – Castellbisbal, que inclou el CAP Anton de Borja, el percentatge de vacunació entre persones d’aquesta franja d’edat va ser del 52,18, mentre que al CAP Sant Genís va ser del 52,65%. Al CAP Mútua, la cobertura va ser del 52% entre pacients a partir de 65 anys. Pel que fa a la població de risc més jove, l’índex de vacunació és força inferior, situant-se al voltant d’un 10% de cobertura.

La grip pot generar complicacions greus, i fins i tot la mort, en persones d’avançada edat o afectades per determinades malalties. Durant el període 2018-2019, es van registrar a tot Catalunya 145 defuncions relacionades amb la grip, xifra que representa una letalitat del 12,7%. El 95% d’aquestes persones presentaven un o més factors de risc coneguts, a excepció de l’edat avançada. El 64,3% no estaven vacunades.