Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i el Banc de Sang i Teixits fan una crida als rubinencs i rubinenques per a donar plasma el proper 18 de gener Aquest divendres també s’ha organitzat una jornada de donació de sang a la Biblioteca, per a la qual encara hi ha places disponibles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament i el Banc de Sang i Teixits fan una crida als rubinencs i rubinenques per a donar plasma el proper 18 de gener

Aquest divendres també s’ha organitzat una jornada de donació de sang a la Biblioteca, per a la qual encara hi ha places disponibles

Per donar plasma o sang, cal inscriure's prèviament (foto: Ajuntament de Rubí).
Per donar plasma o sang, cal inscriure's prèviament (foto: Ajuntament de Rubí)

El Banc de Sang i Teixits, amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, organitza el proper dimarts 18 de gener una jornada de donació de plasma. La campanya tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler en horari de 9.30 a 14 i de 16 a 20 h. Les persones interessades a participar-hi s’han d’inscriure en línia a donarsang.gencat.cat/plasma.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang, és a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Es recomana que, en l'àpat previ a la donació de plasma, s’eviti menjar molts greixos o fer àpats copiosos, prendre begudes ensucrades o sucs de fruita comercials, beure alcohol o consumir gelats i aliments que tinguin molt sucre. I és que els greixos poden ser transportats pel plasma i, si se’n consumeix en excés, pot ser que la donació no es pugui utilitzar.

 

Donació de sang aquest divendres, 14 de gener

Paral·lelament, aquest mateix divendres, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler també acull una jornada de donació de sang. Les persones que hi vulguin participar ho poden fer entre les 10 i les 14 h i entre les 16.30 i les 20 h. Cal reservar plaça a través de la web del Banc de Sang i Teixits, tot i que ja queden poques places disponibles.

Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia. La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Per donar sang no cal estar en dejú.