Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament edita un conte sobre la geganta Lola del Pinar Escrit i il·lustrat per les rubinenques Montse Flores i Sònia González (Cuchu), el relat s’ha presentat aquest dijous a l’Ateneu en el marc de la COLOR Week https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament edita un conte sobre la geganta Lola del Pinar

Escrit i il·lustrat per les rubinenques Montse Flores i Sònia González (Cuchu), el relat s’ha presentat aquest dijous a l’Ateneu en el marc de la COLOR Week

El conte s’ha presentat aquest dijous en el marc de la COLOR Week  (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
El conte s’ha presentat aquest dijous en el marc de la COLOR Week (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La Lola és un conte editat per l'Ajuntament de Rubí, escrit i il·lustrat per les rubinenques Montse Flores i Sònia González (Cuchu), que té com a protagonista la geganta Lola, símbol de la diversitat i la inclusió social al barri del Pinar.

La geganta Lola es va crear el 2007 com a emblema del treball comunitari del barri del Pinar. Es tracta de la figura d’una dona amb una maleta de fusta i un farcell que es va definir amb els mateixos veïns i veïnes del barri com a homenatge a l’origen del Pinar: l’arribada de persones nouvingudes els anys seixanta. “Durant l’època de la immigració són les dones les que uneixen, les que cusen les famílies. A vegades els homes arriben primer a treballar, però el procés culmina quan arriben les dones. Per això el símbol del Pinar havia de ser una dona. Una dona dels anys seixanta amb el seu monyo i el seu mocador de fer farcells. Una dona forta”, explica la presidenta de l’Associació Veïnal del Pinar, Maria Josep Munuera. La creació de la geganta va permetre unir el barri al voltant del projecte amb visites a tallers de fabricació de gegants, xerrades sobre el món geganter, l’organització d’un grup de cosidores per fer la roba, un taller de construcció de la geganta, un taller de gralla i caixa, la diada de bateig i, finalment, la constitució oficial de la Colla Gegantera del Pinar.

Ara, aquesta experiència esdevé un conte per explicar a les noves generacions qui és la Lola i, a través d’ella, transmetre la història del barri del Pinar i de la seva gent. Per a l’escriptora i docent de secundària Montse Flores, el procés de creació del conte ha significat connectar amb la seva infantesa: “Quan em van explicar la història de la Lola vaig quedar-me sola al meu dormitori i vaig agafar la maleta del meu pare. La història de la Lola explica que la vida d’una persona pot cabre dins d’una maleta i jo ho he viscut. Tinc també el mocador de fer farcells de la meva àvia. I quan els meus alumnes nouvinguts arriben, molts tenen tota la vida en una maleta. Tots som migrants”.

La història de la Montse estava plena de màgia. No vaig poder imaginar-me-la de fusta. I la geganta va cobrar vida i s’ha convertit en un personatge de carn i ossos”, diu l’artista Sònia González, que ha il·lustrat la història de la Lola i la seva maleta màgica fent servir els colors de Rubí.

L’Ajuntament ha editat 500 exemplars de La Lola que aviat es distribuiran entre els nens i nenes del barri del Pinar durant la Festa de la Primavera, que coincideix amb l’aniversari de la geganta.

El conte s’ha presentat aquest dijous a l’Ateneu en el marc de la COLOR Week.

Objectius de Desenvolupament sostenible