Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament defineix 10 línies estratègiques en l’elaboració del Pla local de salut Les directrius s’han presentat aquest dilluns al Consell de Salut Municipal en una trobada telemàtica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament defineix 10 línies estratègiques en l’elaboració del Pla local de salut

Les directrius s’han presentat aquest dilluns al Consell de Salut Municipal en una trobada telemàtica

La recollida d’informació s’ha fet a través d’enquestes  (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La recollida d’informació s’ha fet a través d’enquestes (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L'Ajuntament de Rubí ha completat el primer pas per a l'elaboració del Pla local de salut amb la presentació d'una diagnosi inicial que defineix 10 línies estratègiques i 34 objectius. Un cop completada la recollida d’informació a través d’enquestes ciutadanes, la definició dels objectius generals i específics del pla i de les possibles línies de treball s’ha presentat aquest dilluns al Consell de Salut Municipal en una reunió telemàtica. Les enquestes s’han realitzat seguint rutes aleatòries, a una mostra de 382 persones estratificada per barris, edats, sexes i nacionalitats.

Les 10 línies estratègiques corresponen a conceptes determinants de salut i són: Demografia i unitats familiar; Urbanisme, habitatge i medi ambient; Economia; Educació i Formació; Estils de vida; Salubritat; Morbiditat; COVID-19; Serveis sanitaris i socials i Xarxa Comunitària. Dins de cada línia estratègica, s’ha definit reptes i objectius en funció de les aportacions que ha fet la ciutadania o bé a través de les enquestes, o bé a través de la plataforma Rubí Participa.

Així, a Demografia i unitats familiar s’identifiquen tres objectius: diversificar i ampliar els serveis de suport a domicili, mobilitzar xarxes comunitàries i de voluntariat i diversificar solucions d’habitatge més enllà de les residències. En Urbanisme, habitatge i medi ambient s’han concretat cinc objectius: crear zones de vianants i millorar la seguretat del vianant, naturalitzar espais, POUM i Pla d’Espais Verds amb perspectiva de salut, reforçar els serveis de suport les comunitats de Veïns i la creació d’un Pla Supramunicipal per la Millora de la Qualitat de l’Aire. Treballar per la inclusió, donar suport al comerç local i recuperar circuits locals alimentaris són els objectius que s’han definit en matèria econòmica.  En Educació, la diagnosi reclama programes per reduir la bretxa digital, continuar treballant hàbits d’higiene, alimentaris, primers auxilis i sexualitat a les escoles i recuperar el nivell de pràctica educativa no formal prèvia a la pandèmia.

Pel que fa als estils de vida, s’han definit sis objectius: potenciar el lleure saludable vinculat a la natura i la socialització, instal·lar dispositius esportius en zones verdes, potenciar l’oferta alimentària saludable, millorar els lots dels bancs d’aliments, valorar opcions de menjador per a l’ESO i vincular les empreses en la millora de l’alimentació i l’activitat física. Continuar treballant en la conscienciació dels propietaris de mascotes i habilitant espais per a gossos és el principal objectiu en Salubritat i en Morbiditat, la diagnosi emplaça a potenciar l’atenció de trastorns d’aprenentatge i salut mental en infants i joves i a crear programes per contrarestar situacions de solitud, com la prescripció social. Al voltant de la COVID-19, s`han concretat tres objectius: un protocol d’emergències, polítiques de cohesió social i voluntariat i polítiques ocupacionals per contrarrestar els efectes de la pandèmia. En la línia estratègica de Serveis Sanitaris i Socials, es plantegen com a objectius disposar d’un CUAP i un nou CAP, disposar d’un hospital propi i entre tant millorar el transport al de Terrassa, més atenció a la salut mental i prevenció, recuperar projectes de salut comunitària i disposar de més places de centre de dia. Finalment, en el marc de la xarxa comunitària, els objectius són desenvolupar una xarxa de centres cívics que faciliti el desenvolupament comunitari, promoure la interrelació entre entitats a través de taules i projectes conjunts i reforçar el Consell Local de Salut i Taules de treball específiques en salut.

A partir d’ara, es crearan comissions temàtiques que s'encarregaran de dissenyar les accions que s'inclouran al document. En l’última fase d’elaboració del document es treballarà en la comunicació, posada en marxa i avaluació continuada del Pla, que haurà de sotmetre's a l'aprovació del Ple municipal.

L'elaboració d'un nou Pla local de salut respon als següents objectius: promoure entre la ciutadania estils de vida saludables i capacitats per tenir cura de la seva salut, fer de la ciutat un lloc saludable per viure, promoure el treball en xarxa interdepartamental i la cooperació comunitària en salut, i reduir les desigualtats socials en aquest àmbit. La nova planificació actualitzarà el primer Pla local de salut, corresponent al període 2011-2014.