Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí promou polítiques destinades a l’atenció de la diversitat funcional El marc en què el consistori desplegarà totes les actuacions de suport a aquest col·lectiu serà la Font del Ferro https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí promou polítiques destinades a l’atenció de la diversitat funcional

El marc en què el consistori desplegarà totes les actuacions de suport a aquest col·lectiu serà la Font del Ferro

Marta Garcia i Aitor Sánchez, durant la presentació de les polítiques de diversitat funcional davant dels mitjans de comunicació.
Marta Garcia i Aitor Sánchez, durant la presentació de les polítiques de diversitat funcional davant dels mitjans de comunicació

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, i el regidor del grup municipal Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Aitor Sánchez, han presentat aquest dimecres les polítiques d’atenció a la diversitat funcional que ha començat a desplegar l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu d’aconseguir la plena inclusió social i la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

Des de l’inici del mandat hem reiterat que un dels temes que més ens interessa treballar a l’equip de govern durant els propers quatre anys és l’atenció a les persones amb diversitat funcional. Aspirem a tenir una ciutat inclusiva, de tothom i per a tothom, i això només és possible amb polítiques transversals”, ha explicat Garcia, que ha afegit que “en aquest camí hem trobat el suport d’AUP”. Per la seva banda, Aitor Sánchez també ha assegurat que les polítiques d’atenció a la diversitat funcional són prioritàries per a la seva formació: “Havíem detectat que històricament, tot i que és cert que s’havien dut a terme accions, aquestes sempre havien estat de forma aïllada i sense continuïtat. Certament, en els darrers temps detectàvem certa invisibilització d’aquest col·lectiu. Per aquesta raó, des de l’inici del mandat ens ho vam marcar com un eix prioritari”. El regidor d’AUP també ha parlat de la bona sintonia amb el govern municipal a l’hora d’abordar aquesta qüestió: “Fruit de la negociació de mocions i del pressupost hem trobat un flux de treball molt important amb l’equip de govern. Ens hem sentit molt còmodes i hem pogut dur a terme moltes accions”.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística del 2014, a Rubí viuen 4.032 persones amb una valoració de discapacitat superior al 33%. D'aquestes, 2.119 són discapacitats físics, 559 són discapacitats sensorials, 519 són discapacitats psíquics i 825 pateixen alguna malaltia mental (n'hi ha 10 que no estan classificats).

Rubí té una llarga tradició d'atenció i suport a les persones amb diversitat funcional ─l'any 1986 es va inaugurar el viver de la Font del Ferro─ però, malgrat totes les actuacions que s'han fet, “encara s'ha de recórrer un llarg camí” per aconseguir la plena inclusió social d'aquest col·lectiu, ha explicat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones. “Un dels objectiu de mandat és el compromís d’oferir una atenció integral a les persones amb diversitat funcional, impulsant polítiques des de totes les àrees de govern i per tota la vida d’aquestes persones, des de la infància fins a la vellesa”.

En aquest sentit, i tal com ha manifestat Marta Garcia, cal que l’Ajuntament es doti d'una planificació estratègica que respongui a les necessitats reals d'aquesta part important de la ciutadania. Per això s’ha impulsat un Pla d'atenció a les persones amb diversitat funcional encarregat de desenvolupar un nou model d'atenció a aquest col·lectiu. Un model que garanteixi la seva inclusió mitjançant totes les actuacions necessàries per tal que sigui reconeguda la seva condició de ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Font del Ferro
El marc en què el consistori desplegarà totes les polítiques de suport a les persones amb diversitat funcional serà la Font del Ferro, un recurs arrelat a la ciutat que es vol millorar i potenciar perquè es converteixi en un autèntic referent comarcal al servei de la inclusió de les persones amb diversitat funcional.

El Consell d'administració de la Font del Ferro compta amb la participació de tots els partits polítics amb representació municipal. És, per tant, una traslació del Ple que ha d'actuar com a impulsor de totes les polítiques transversals d'atenció a la diversitat funcional. Aquestes polítiques naixeran d'una feina conjunta i participativa que ja s’ha iniciat amb la recent posada en marxa de la Taula d'atenció a la diversitat funcional ─amb entitats i recursos relacionats amb aquesta temàtica─, que actuarà com a Consell assessor de la Font del Ferro. “L’equip de govern està tirant endavant una reformulació de l’equipament que nosaltres valorem i que creiem que no només és necessària, sinó que s’està fent bé”, ha explicat Aitor Sánchez. El regidor d’AUP també ha comentat que, a través d’una moció, l’AUP va demanar precisament que es creés aquesta taula, que “és un element important per implicar els agents que tenen a veure amb aquest col·lectiu”.

Pel que fa a la millora de la Font del Ferro, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones ha avançat que s’ha començat a treballar en diferents línies: l’impuls de l'àrea comercial i la potenciació de la marca Font del Ferro, la creació de noves línies d'integració laboral que potenciaran la contractació de noves persones (9) al Centre Especial de Treball, i el trasllat de la gestió de la llar residència Ca n'Alzamora de l'Ajuntament a l'empresa municipal Font del Ferro, fet que permetrà unificar serveis i incrementar el nombre de persones en els serveis assistencials.

El pressupost municipal contempla una aportació de més de 575.000 euros per al desenvolupament del pla estratègic de la Font del Ferro, el que representa un increment de 150.000 euros respecte a la partida destinada anteriorment a aquest recurs.

Treball transversal
Segons Marta García, les polítiques d'atenció a la diversitat funcional han d'impregnar totes les àrees de l'administració local: “No ens podem limitar només a l'àmbit d'actuació dels Serveis Socials. Cal una visió global i transversal que garanteixi que tot allò que es fa a la ciutat és accessible per a tots els ciutadans”. Així, el govern municipal proposa actuar en diferents àmbits, com ara la inserció laboral, incorporant clàusules socials a les licitacions de contractes; l’accessibilitat, mobilitat i transport; la cultura; l’esport i el lleure; l’educació i la formació; l’habitatge; la salut i els serveis socials, o la participació ciutadana.