Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí preveu un recàrrec del 50% de l’IBI a propietaris d’habitatges buits La mesura s’ha acordat amb el grup municipal d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) amb la intenció d’incloure-la a la proposta d’ordenances fiscals de l’any vinent https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí preveu un recàrrec del 50% de l’IBI a propietaris d’habitatges buits

La mesura s’ha acordat amb el grup municipal d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) amb la intenció d’incloure-la a la proposta d’ordenances fiscals de l’any vinent

Marta García i Aitor Sánchez a la sala de plens.
Marta García i Aitor Sánchez a la sala de plens

El govern municipal ha acordat amb l’AUP desplegar a les ordenances fiscals de l’any vinent un recàrrec del 50% sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI) a tots aquells propietaris que es comprovi que disposen d’habitatges buits de llarga durada. Es tracta d’una mesura contemplada a l’article 72 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals que vol “consolidar mecanismes legals per tal que el nostre requeriment de cessió d’habitatges buits pugui tenir més força. La necessitat d’habitatge és una demanda social urgent”, explica la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García. “El dret a un habitatge digne és un dret bàsic de la ciutadania i aquest govern continuarà treballant de manera estratègica per defensar-lo”, conclou.

L’acord preveu també garantir els drets dels propietaris i prioritzar la seva col·laboració. En primer terme, es comprovarà l’existència d’un habitatge buit i es proposarà un acord al propietari. Aquest tràmit suposarà el pagament d’una taxa per a la prestació d’ofici d’aquesta comprovació. Segons l’acord que s’ha fet públic aquest dijous, tot el procés es regularà a través d’un reglament que ha d’estar enllestit el primer trimestre de l’any vinent.

Compartim el diagnòstic amb el govern: Rubí té un problema d’habitatge que s’ha d’abordar de manera valenta. Felicitem la valentia de l’equip de govern per anar un pas més enllà i també per haver fet públic aquest acord amb l’AUP que ara és també un compromís amb la ciutadania”, diu el regidor de l’AUP, Aitor Sánchez. 

Accions per a garantir el dret a l’habitatge

L’Ajuntament de Rubí ha destinat 400.000 euros a ajudes directes per al manteniment d’habitatges i pagaments de lloguers entre 2015 i 2016, ha enviat 413 informes per evitar talls de subministrament i, fa uns dies, ha signat també un acord amb SOREA per garantir l’accés a l’aigua corrent que inclou, entre d’altres, la creació d’un Fons de Solidaritat per part de la companyia.  Igualment, també ha engegat programes per requerir a les entitats bancàries i els grans propietaris la cessió d’habitatge per a la Borsa d’Habitatge públic.

La Mesa pel dret a l’habitatge és també un instrument de recent creació que permet que ciutadania, entitats i grups polítics puguin participar i col·laborar amb l’administració local en l’impuls d’accions per abordar el tema de l’habitatge a la ciutat.

S’estima que a Rubí hi ha al voltant de 3.000 pisos buits.