Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí opta a finançar amb els fons Next Generation projectes per valor de 33 milions d’euros Rubí busca recursos europeus per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions i per al desplegament del projecte “Mercat Municipal de Rubí Sostenible”, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí opta a finançar amb els fons Next Generation projectes per valor de 33 milions d’euros

Rubí busca recursos europeus per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions i per al desplegament del projecte “Mercat Municipal de Rubí Sostenible”, entre d’altres

L'alcaldessa, durant la presentació dels projectes que opten als fons Next Generation (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa, durant la presentació dels projectes que opten als fons Next Generation (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha anunciat aquest dimecres els projectes que presentarà l’Ajuntament de Rubí a la convocatòria dels fons europeus Next Generation. En cas de ser aprovats, aquests representarien una injecció econòmica per a la ciutat propera als 33 milions d’euros.

Els fons Next Generation EU són un instrument de la Unió Europea que té com a finalitat contribuir a la recuperació social i econòmica dels estats membres reparant els efectes derivats de la pandèmia de la COVID-19, i impulsar la seva transició ecològica i digital. El pla està dotat amb 750.000 milions d’euros, dels quals 140.000 milions es destinaran a projectes transformadors espanyols.

Aquest dimecres, Rubí ha presentat ja la documentació per poder finançar amb prop de 3,5 milions d’euros un primer projecte estratègic per a la ciutat: la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Es tracta d’una iniciativa recollida al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que busca millorar la qualitat de l’aire, reduir les emissions de diòxid de carboni, rebaixar el soroll ambiental, canviar els hàbits de mobilitat i, en general, augmentar la qualitat de vida de la ciutadania. El projecte inclou actuacions vinculades directament a l’establiment de la ZBE ─senyalització, control d’accessos i aparcament, adquisició de sensors, mesuradors i càmeres, entre d’altres─, actuacions d’accessibilitat com ara arranjaments de carrers i l’ampliació de voreres, el desplegament del Pla director de la bicicleta i la implementació d’un centre de control.

De cara a l’any vinent, la intenció de l’Ajuntament és avançar en aquest projecte sol·licitant una nova ajuda per a la digitalització del transport urbà de viatgers i per a la hibridació de la flota de vehicles.

L’Ajuntament també té previst presentar aquesta mateixa setmana el projecte Mercat Municipal de Rubí Sostenible, amb el qual vol culminar el procés de transformació i modernització d’un dels principals eixos econòmics i socials de la ciutat. La proposta es desplega en diverses actuacions relacionades amb la transició energètica, la transformació digital, la inclusió social i cohesió territorial, i l’economia circular. De moment, se sol·licitarà finançament per valor de 695.000 euros per executar una part d’aquestes mesures i, el 2022, s’hi presentaran la resta. L’alcaldessa ha refermat l’aposta municipal per l’equipament comercial: “És un mercat punter i en els darrers temps hem treballat molt per millorar l’edifici i dinamitzar més l’oferta de qualitat que ja té. Volem que continuï sent un mercat molt ben posicionat i això passa per aquesta modernització”.

A banda d’aquests dos projectes estratègics, l’Ajuntament treballa en altres propostes que es presentaran a les properes convocatòries dels Next Generation EU. Una d’elles és la digitalització de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) amb l’objectiu d’obtenir un servei públic més inclusiu, eficient, personalitzat, proactiu i de qualitat. El projecte busca, entre d’altres, reduir els temps de tramitació, facilitar els procediments i augmentar la confiança en les gestions electròniques.

Rubí també buscarà finançament europeu per al desplegament de les Comunitats Rubí Brilla. A través d’aquest projecte, es vol implicar tota la ciutadania en la implantació de les energies renovables, la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica, la gestió de la informació i l’apoderament energètic.

Les altres dues propostes en què s’està treballant s’ocupen igualment de l’entorn més immediat de la ciutadania i es relacionen directament amb el foment de l’eficiència energètica. D’una banda, es demanaran recursos per a un projecte de rehabilitació de vuit habitatges socials i, de l’altra, s’optarà a ajudes per a la rehabilitació integral del barri del Vint-i-cinc de Setembre.

Hem treballat des del principi del mandat en la necessitat de projectar la ciutat i de buscar aliances fora. Els Next Generation són una oportunitat que se’ns ha brindat per tirar endavant projectes estratègics que ja formaven part del nostre full de ruta  que quedaven recollits al Pla de mandat”, ha explicat l’alcaldessa. Martínez ha assegurat, en aquest sentit, que tots els projectes objecte de finançament es duran a terme i que la concessió de les ajudes europees només suposarà poder avançar la seva execució.

L’alcaldessa ha conclòs que “no ens quedarem enrere” i que es faran tots els possibles per aconseguir els recursos necessaris per fer de Rubí “una ciutat saludable que mira per la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes”.