Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí i Ecovidrio impulsen una campanya per convertir quilos d’envasos de vidre en quilos de menjar per al Banc d’Aliments La iniciativa té una doble finalitat solidària i de sensibilització ambiental per conscienciar sobre la importància de reciclar els envasos de vidre i ajudar aquelles famílies més necessitades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí i Ecovidrio impulsen una campanya per convertir quilos d’envasos de vidre en quilos de menjar per al Banc d’Aliments

La iniciativa té una doble finalitat solidària i de sensibilització ambiental per conscienciar sobre la importància de reciclar els envasos de vidre i ajudar aquelles famílies més necessitades

L’alcaldessa, els regidors i el representant d’Ecovidrio, davant d’un dels contenidors de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L’alcaldessa, els regidors i el representant d’Ecovidrio, davant d’un dels contenidors de la campanya (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

L’Ajuntament de Rubí i Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de vidre a Espanya, han posat en marxa la campanya solidària 1 quilo de vidre per 1 quilo d’aliments. La iniciativa va a benefici de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) per ajudar a les famílies més necessitades i, alhora, també promou el reciclatge d’envasos de vidre.

Amb 1 quilo de vidre per 1 quilo d’aliments, el Consistori i Ecovidrio animen a tota la ciutadania rubinenca a dipositar la major quantitat possible de residus d’envasos de vidre als tres contenidors identificats amb la imatge de la campanya, ubicats a la plaça del Mercat, a la plaça de Catalunya i a la confluència entra l’avinguda de Barcelona i la plaça del Doctor Pearson ─davant de l’Espai Expositiu Aula Cultural─. Per cada quilo de vidre que s’hi dipositi, Ecovidrio donarà un quilo de menjar al Banc d’Aliments. La campanya estarà activa fins al 16 de desembre, moment en què es farà el recompte de quilos de vidre recollits.

L’objectiu de la campanya té una doble vessant solidària i ambiental, ja que pretén ajudar aquelles famílies vulnerables que més ho necessiten i, a la vegada, conscienciar sobre la importància que té el reciclatge d’envasos de vidre per a tenir cura del medi ambient. Així ho ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació de la campanya: “El reciclatge del vidre és infinit. Cada cop que llancem un envàs de vidre al contenidor verd, aquest continua tenint vida i això contribueix al desenvolupament sostenible. I necessitem que aquests dies, que conviden més a la solidaritat ─tot i que cal durant tot l’any─, la Fundació Banc d’Aliments pugui tenir excedents per poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Amb aquest gest, usant aquests tres contenidors, cobrim aquesta doble vessant de la campanya”.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha posat de manifest la necessitat d’augmentar els índexs de reciclatge de vidre a la ciutat: “Només la meitat del vidre que produïm a Rubí va al contenidor verd. L’altra meitat es llança al gris. Cada tona que dipositem al contenidor de rebuig en comptes de fer-ho al contenidor de vidre ens costa de diferència, entre vidre i resta, més de 120 euros. Estem llançant, cada any, uns 150.000 euros de vidre al gris. Això no té sentit ni ecològicament ni econòmicament. Són diners de tots que podríem dedicar a qualsevol altra cosa a la ciutat”. El regidor també ha apuntat la necessitat d’incrementar la reutilització del vidre, abans d’optar per l’opció del reciclatge. A la presentació de la campanya davant dels mitjans de comunicació també hi ha estat present la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo.

La campanya 1 quilo de vidre per 1 quilo d’aliments, que es desenvolupa a nivell estatal, s’estén a 7 municipis catalans i a un total de 39 localitats de la geografia espanyola, en els quals Ecovidrio hi habilitarà un total de 152 contenidors.

 

Beneficis ambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a fabricar nous envasos. Aquest cicle pot fer-se infinites vegades i sense perdre les propietats originals del material.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar vidre reciclat en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant així l’erosió dels sols i la desforestació de l’entorn. A més, es minimitzen les emissions de CO2 en el procés de fabricació, s’estalvia energia i s’evita el creixement dels abocadors.