Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament augmenta la freqüència del Dimecres Manetes per fomentar l’autoreparació d’aparells elèctrics i electrònics A partir del març, aquest servei gratuït tindrà una periodicitat setmanal i alternarà l’horari de matí i de tarda https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament augmenta la freqüència del Dimecres Manetes per fomentar l’autoreparació d’aparells elèctrics i electrònics

A partir del març, aquest servei gratuït tindrà una periodicitat setmanal i alternarà l’horari de matí i de tarda

Les sessions del Dimecres Manetes es continuaran realitzant a l’Ateneu Municipal (foto: Ajuntament de Rubí).
Les sessions del Dimecres Manetes es continuaran realitzant a l’Ateneu Municipal (foto: Ajuntament de Rubí)

El Servei Educatiu de Residus (SER) de l’Ajuntament de Rubí ha ampliat el nombre de sessions del Dimecres Manetes amb l’objectiu de continuar millorant la línia de treball sobre el foment de la cultura de la reparació de productes inclosa al Pla Local de Residus de Rubí 2019-2025. Així, a partir del mes de març, aquest servei gratuït passarà a tenir una periodicitat setmanal i, a més, incorporarà sessions matinals.

El Dimecres Manetes és un servei basat en el concepte dels Cafè Repair estesos per tota Europa. El seu objectiu és promoure la cultura de la reparació i del manteniment de petits estris elèctrics i electrònics i, així evitar que aquests objectes esdevinguin residus abans d'hora. “Cal deixar de banda la cultura d'un sol ús, fent-ho des del coneixement compartit. De retruc, també estalviem diners i contribuïm a la millora del medi ambient”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

El servei està gestionat per Solidança, una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i a l’economia circular.

A partir del proper 3 de març, els Dimecres Manetes passaran a ser setmanals. L’activitat continuarà desenvolupant-se a l'Ateneu Municipal i, com a novetat, incorporarà sessions matinals (de 10 a 13 h), que coincidiran amb el primer dimecres de cada mes. La resta de jornades es faran a la tarda: entre els mesos de novembre a març ─horari d’hivern─, funcionaran de 17 a 20 h; mentre que d'abril a octubre ─horari d’estiu─ ho faran de 18 a 21 h. Aquest canvi permetrà ampliar l'oferta i adequar els torns de tarda a l'horari solar. Per a participar al Dimecres Maneres, caldrà inscriure’s prèviament i escollir la franja horària en què es vol dur a terme l’activitat a través de la web https://www.rubi.cat/dimecresmanetes.

 

Reparar abans de llençar

Els aparells elèctrics i electrònics ens faciliten la vida quotidiana però, un cop s'espatllen, són residus catalogats com a perillosos, ja que contenen infinitat de substàncies, la majoria tòxiques. En molts casos, la seva recuperació o reciclatge és molt baix. 

Cada dia, les deixalleries s’omplen d’objectes als quals se’ls podria haver allargat la seva vida amb petites reparacions. A Rubí, durant el 2020, s’han recollit 45.000 kg de residus elèctrics i electrònics. Aquest tipus de residus és el que augmenta més ràpidament al món, a un ritme anual del 5%, ja que els aparells tenen un cicle de vida cada cop més curt. I és que, en moltes ocasions, la indústria planifica la fi de la vida útil d’un producte, de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d’un període de temps calculat prèviament pel fabricant. A aquest mètode d’estimulació del consum se l’anomena obsolescència programada. Aquesta pràctica, poc respectuosa amb el medi ambient, suposa un gran consum de recursos i genera grans quantitats de residus.

Abans de donar un aparell per perdut, s’hauria de recórrer a la reparació o a la reutilització, disminuint el seu impacte al medi ambient i allargant la vida dels productes. És en aquest sentit que, l’any 2016, va néixer el Dimecres Manetes, un servei gratuït on la ciutadania compta amb l’assessorament de persones expertes i té a la seva disposició les eines necessàries per poder fer la reparació de cada objecte.