Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament assumirà el cost de les obres d’arranjament de les zones verdes del sector dels Nius Així ho ha anunciat l’alcaldessa aquest dimecres als veïns i veïnes, en un acte en el qual també els ha explicat els aspectes tècnics del projecte https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament assumirà el cost de les obres d’arranjament de les zones verdes del sector dels Nius

Així ho ha anunciat l’alcaldessa aquest dimecres als veïns i veïnes, en un acte en el qual també els ha explicat els aspectes tècnics del projecte

L’alcaldessa ha traslladat al veïnat dels Nius les línies bàsiques de la proposta d’actuació en aquesta zona (foto: Localpres).
L’alcaldessa ha traslladat al veïnat dels Nius les línies bàsiques de la proposta d’actuació en aquesta zona (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, acompanyada de diversos regidors de l’equip de govern, ha presentat aquest dimecres als veïns i veïnes dels Nius la proposta d’arranjament dels espais verds d’aquesta zona, inclosa al Pla d’inversions. L’acte ha comptat amb un públic nombrós, que ha conegut de primera mà els aspectes tècnics del projecte d’inversió, que ara es troba en període d’al·legacions, així com la decisió del consistori d’assumir el cost dels treballs.

La proposta reordena, adequa i repara diferents àmbits d’enjardinament i accessos per a vianants que travessen i rodegen aquest sector de la ciutat: escales entre els carrers Biscaia i Zamora; zona d’estada i jocs; accessos al turó; escales entre els carrers Guipúscoa i Palència; camí envoltant a l’extrem est, carreró adjacent al carrer Palència i petita rotonda entre els carrers Zamora i Biscaia. 

El projecte, que afecta una superfície de prop de 7.500 m2, incorpora elements per millorar tant la relació amb l’entorn com la circulació dels vianants. En tres dels àmbits es proposa actuar directament sobre la calçada, millorant la distribució i les característiques d’accessibilitat dels passos de vianants. La proposta contempla l’aplicació d’un llenguatge comú en l’ús dels materials, en el tractament formal de les plataformes de nou paviment, en la forma dels nous passos de vianants, en la utilització de referents visuals repetits i també en la simplificació dels traçats de circulació, de manera que aquesta sigui més còmoda i amb menys elements interposats. Tot plegat, per aconseguir una major continuïtat i connexió entre els diferents àmbits.

L’alcaldessa ha explicat que “per fi els veïns i veïnes dels Nius veuran realitzades de manera correcta aquestes obres, que patien deficiències destacades des que es van executar fa anys, encarregades per la Junta de Compensació”. Ana María Martínez també ha traslladat als assistents que els veïns no hauran de sufragar el cost d’aquest projecte: “Assumim el cost de les obres, perquè no seria just repercutir-lo als veïns i veïnes”.

Obres amb un llarg recorregut
La Junta de Compensació creada l’any 1997 s’havia de fer càrrec, d’acord amb la legislació urbanística,  de contractar les obres previstes al Projecte de Compensació del Pla Parcial del sector H i entregar-les a l’Ajuntament un cop executades, per tal que el consistori les pogués rebre i fer-ne el seu manteniment.

L’any 2002, la Junta de Compensació va demanar a l’Ajuntament que procedís a la recepció de les obres, excepte les corresponents a l’enjardinament de les zones verdes, que no havien estat executades. També estava pendent la urbanització del pas de vianants que connecta els carrers Palència i Guipúscoa.

L’any 2009, les obres van ser recepcionades per silenci administratiu positiu, però de forma parcial, ja que mancava aquest pas de vianants i, a més, els treballs a les zones verdes ─fets en diferents fases entre els anys 2001 i 2005─ patien clares deficiències i un fort deteriorament.

Després de reiterats requeriments infructuosos a la Junta de Compensació per tal que executés les obres pendents i adeqüés les zones verdes deteriorades, i tenint en compte l'existència de diverses circumstàncies que feien inviable la gestió de la Junta, l’Ajuntament va optar per tramitar el canvi de sistema d’actuació ─de compensació a cooperació─, per així poder dur a terme aquesta actuació.  

Per poder realitzar les obres pendents, el Ple de l’Ajuntament, a la sessió corresponent al 26 d’abril de 2018, va acordar l’aprovació inicial del Projecte d’arranjament de les zones verdes del Sector H. El projecte contempla l’arranjament de les zones verdes dutes a terme que es troben malmeses donada la seva precària execució, així com la construcció del pas de vianants que connecta els carrers Palència i Guipúscoa que, tot i formar part del projecte inicial, estava pendent d’execució.

L’Ajuntament assumirà el cost d’aquest projecte mitjançant la tramitació dels procediments tributaris escaients contra els membres que conformaven la Junta de Compensació, i amb càrrec als avals dipositats en el seu moment per aquest òrgan.

Demandes veïnals
Els assistents a la trobada han agraït a l’alcaldessa la reunió d’aquest dimecres, la informació facilitada i la presència dels tècnics del consistori i de pràcticament la totalitat de l’equip de govern.

Els veïns i veïnes també han aprofitat per demanar millores pel barri, com ara un estudi de les ubicacions dels contenidors, actuacions de contenció en un mur i la instal·lació de reductors de velocitat al carrer Biscaia, entre d’altres.