Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els rubinencs van donar a l’ONGD Humana 112 tones de tèxtil usat el 2015 per a una finalitat social Les donacions als 32 contenidors que l’entitat sense ànim de lucre té repartits a la ciutat han augmentat un 6% respecte l’any anterior https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els rubinencs van donar a l’ONGD Humana 112 tones de tèxtil usat el 2015 per a una finalitat social

Les donacions als 32 contenidors que l’entitat sense ànim de lucre té repartits a la ciutat han augmentat un 6% respecte l’any anterior

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada al novembre, Humana va cedir roba usada per crear un tapís col·laboratiu .
Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada al novembre, Humana va cedir roba usada per crear un tapís col·laboratiu

L’organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) Humana Fundación Pueblo para Pueblo va recollir l’any 2015 un total de 112.815 kg de tèxtil usat a Rubí, una xifra que representa un augment del 6% respecte l’any anterior (106.251 kg). La fundació té instal·lats 32 contenidors a la ciutat, on els rubinencs hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals Humana dóna una segona vida.

La recollida de roba és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. A Catalunya, Humana disposa de 1.450 contenidors, que l’any passat van recollir 4.490 tones de tèxtil usat. A nivell global, la fundació va recollir a Espanya 16.800 tones amb una plantilla de 420 treballadors, la qual cosa significa que genera un lloc de feina indefinit a temps complet per cada 40.000 kg.

El reciclatge de la roba, un benefici per a tothom
Des del 1987, Humana promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme tant programes de cooperació a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia com també d’ajuda social al territori més proper.

La reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats per la ciutadania: cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les 112 tones recollides l’any passat a Rubí representen un estalvi de 357 tones de CO2 a l’atmosfera.

Tots els recursos generats amb l’activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a la finalitat social de l’organització. Gràcies a això, entre els anys 2010 i 2014 es van destinar 9,3 milions d’euros a projectes d’educació i agricultura a l’África, l’Amèrica Llatina i l’Àsia. Anualment, els programes de cooperació de la fundació involucren 90.000 persones, bàsicament en àrees rurals amb elevats índex de pobresa.

Com a complement a la recollida selectiva de tèxtil, Humana compta amb programes de suport local als municipis on és present, ja sigui en col·laboració directa amb l’ajuntament o mitjançant entitats locals. El 2015 es van distribuir 415 bons d’ajuda en roba de vestir per un valor global de 12.450 euros ─tenen un valor de 30 euros cadascun i permeten adquirir peces gratuïtes a les botigues secondhand─.

L’ONGD també impulsa un programa d’agricultura social a quatre municipis ─Lliçà d’Amunt, Cornellà de Llobregat, Tordera i Calella─ i un de sensibilització centrat en aspectes com ara el canvi climàtic, la reutilització i els Objectis de Desenvolupament Sostenible.

Tapís col·laboratiu
El mes de novembre passat, i en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, Humana va participar a La gran acció de Rubí ─organitzada pel Servei de prevenció i gestió de residus de l’Ajuntament─ amb la cessió de roba usada. Una de les activitats que es van celebrar va ser la creació d’un vistós tapís col·laboratiu de 2x3 metres que va servir per expressar que la roba usada pot tenir una segona vida i es pot transformar en una altra cosa, en aquest cas en un tapís.