Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’històric setmanari “Rubricata” ja es pot consultar a través de la plataforma digital Trencadís L’Ajuntament de Rubí ha mediat entre la Diputació i el propietari de la capçalera per tal de digitalitzar tots els exemplars d’aquesta publicació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’històric setmanari “Rubricata” ja es pot consultar a través de la plataforma digital Trencadís

L’Ajuntament de Rubí ha mediat entre la Diputació i el propietari de la capçalera per tal de digitalitzar tots els exemplars d’aquesta publicació

El projecte s'ha presentat en roda de premsa.
El projecte s'ha presentat en roda de premsa

Els antics exemplars del setmanari Rubricata ja estan a l’abast de tota la ciutadania a través de la plataforma Trencadís del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. L’any passat, l’Ajuntament de Rubí va posar en contacte l’ens provincial i l’actual propietari de la capçalera, Tomàs Torra, amb l’objectiu d’emprendre la digitalització d’aquesta publicació històrica de Rubí nascuda el 1949. En una primera fase s’han escanejat els números corresponents al període que va fins al 1977, i durant aquest any es farà el mateix amb els exemplars publicats entre el 1977 i el 2004.

Amb la seva incorporació a la plataforma Trencadís, la Rubricata serà consultable número a número en el seu format original però, a més, els internautes podran fer cerques per paraules i dates que els permetran localitzar els continguts del seu interès de forma molt àgil. Per a la regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz, aquest projecte “no deixa de ser una democratització de la història de la nostra ciutat, ja que la digitalització permet la consulta universal del que ha estat el dia a dia del nostre Rubí però també ens permet visualitzar l’enorme transformació de la nostra ciutat”. Muñoz també ha recordat que la Rubricatava ser un dels mitjans més presents i més vius de la ciutat”.

Rubricata va veure la llum com a setmanari del Movimiento en castellà però, amb el pas dels anys, es va anar transformant en sintonia amb els esdeveniment socials i polítics de l’època. El 1975, la capçalera va passar a mans de Tomàs Torra, que la va mantenir viva fins al 2004. “Creiem que hi ha 50 anys d’història periodística que no han estat en va [...]. Aquest projecte és interessantíssim per a Rubí”, ha declarat l’actual propietari de la Rubricata, qui també ha fet memòria de l’arrelament d’aquesta publicació a la ciutat: “Sempre l’havia fet gent de Rubí”.

Plataforma Trencadís
La plataforma Trencadís proporciona accés lliure i gratuït als documents digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Es tracta de material d’interès públic de diferents ciutats de la demarcació de Barcelona que inclou, entre d’altres, fotografies antigues, cartells, revistes, llibres i programes de Festa Major. La seva digitalització en garanteix la preservació, sobretot en el cas d’aquells documents antics que tenen un estat físic delicat.

Núria Mulé, responsable dels processos tècnics del projecte Trencadís i rubinenca, ha destacat el gran valor de la digitalització de la Rubricata, no només des d’un punt de vista històric sinó també emocional: “Per a una generació era l’única font d’informació, i molt detallada. Ara els rubinencs podran tornar a mirar si hi surten”. 

Imatges relacionades

Núria Mulé i Neus Muñoz
Núria Mulé i Neus Muñoz
Neus Muñoz i Tomàs Torra
Neus Muñoz i Tomàs Torra