Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l’Ajuntament de Rubí es compromet a treballar de forma consensuada per superar la crisi derivada de la Covid-19 A la sessió extraordinària telemàtica d’aquest dijous, l’alcaldessa ha anunciat que s’està treballant en un gran pacte de ciutat amb tots els grups municipals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple de l’Ajuntament de Rubí es compromet a treballar de forma consensuada per superar la crisi derivada de la Covid-19

A la sessió extraordinària telemàtica d’aquest dijous, l’alcaldessa ha anunciat que s’està treballant en un gran pacte de ciutat amb tots els grups municipals

Per primer vegada, el Ple s’ha reunit de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
Per primer vegada, el Ple s’ha reunit de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha realitzat una declaració institucional davant la crisi produïda per la Covid-19. Totes les forces que conformen el Plenari han signat el text, que s’ha donat a conèixer aquest dijous en el marc d’una sessió extraordinària celebrada de forma telemàtica. La cita ha arrencat amb un minut de silenci per totes les víctimes de la Covid-19.

Les circumstàncies derivades d’aquesta situació, que ha suposat una aturada importantíssima de l'activitat social i econòmica, entre d’altres, “necessiten la màxima unitat i col·laboració entre institucions, ciutadania i agents socials i econòmics”. En aquest sentit, tots els grups municipals han expressat seva “disposició a treballar i col·laborar al servei de l’interès general des del respecte i la lleialtat institucionals, el diàleg permanent i la voluntat de consens”.

Entre d’altres, han acordat:

  • expressar el condol del Consistori a les famílies i amistats dels rubinencs i rubinenques víctimes del coronavirus i s’han compromès a celebrar un acte institucional de record quan les condicions sanitàries ho permetin.
  • expressar gratitud a la ciutadania per la responsabilitat i el compromís amb què està afrontant aquesta crisi sanitària, social i econòmica.
  • manifestar el reconeixement a la tasca fonamental dels i les professionals dels serveis essencials.
  • agrair la solidaritat d'empreses, comerços, entitats i persones a títol individual que han col·laborat de forma altruista en la campanya #GràciesRubí.
  • adoptar les mesures necessàries per reparar els estralls econòmics i socials provocats per aquesta crisi.
  • expressar el nostre convenciment que la suma d'esforços de tots i totes donarà com a resultat la recuperació del nostre dia a dia i del futur com a ciutat.

L’Ajuntament treballa per fer front a la crisi de la Covid-19
Segons ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, des que es va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març, “a nivell local s’han pres determinacions seguint les instruccions, recomanacions i normes decretades per les autoritats competents, sempre pensant en contribuir a frenar el màxim els efectes de la pandèmia i com a objectiu prioritari, protegir la salut i el benestar de les persones”.

Ara que estem entrant en una fase de desescalada, Martínez ha assegurat que “és l’hora de començar a preparar la reconstrucció per salvar el màxim d’empreses i llocs de treball. Ara més que mai és el moment de situar les persones i les seves necessitats al centre de la política. Adoptarem fórmules perquè ningú es quedi enrere”.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha anunciat que l’Ajuntament està treballant el Pla de Recuperació Municipal, que serà l’estructura que integrarà l’adaptació de l’estratègia a un futur diferent com a ciutat, així com l’adaptació de les necessitats dels serveis municipals als diferents nivells de desconfinament per a la tornada a la normalitat.

Tenint en compte que Rubí és una ciutat eminentment industrial, es redactarà el Pla de Reprojecció de la ciutat, un document que haurà d’integrar tant l’adaptació del Pla de Mandat Municipal per encarar les noves fites derivades de la pandèmia com el Pla de Serveis per reorganitzar l’Ajuntament d’acord amb les necessitats de la societat.

També s’adequarà el Pla de mandat 2019-2023, que es va presentar a finals de febrer. El document revisat tindrà molt presents el factor humà i els objectius primordials de Desenvolupament Sostenible i Transformació Digital, afavorint la reactivació econòmica i social i, a més, impulsant el rellançament de la ciutat, com ja preveia la proposta base.

En el marc del Plan para la transición hacia la nueva normalidad del Govern espanyol, els municipis hauran de dissenyar accions que acompanyin la sortida d’aquesta crisi, pensant en els efectes econòmics i socials que se’n poden derivar com a conseqüència de la pèrdua de llocs de treball.

Segons l’alcaldessa, “aquesta nova normalitat no ens impedirà ser el que hem estat sempre, una Ciudad acollidora, diversa i defensora, perquè ara més que mai ens adonem que som iguals, però globals”. Així, es crearà l’Oficina de drets energètics, amb l’objectiu de reduir les desigualtats energètiques.

També es té en compte la bretxa digital que existeix entre la població jove. Per aquest motiu, s’han facilitat 130 línies de connectivitat i s’han adquirit 59 dispositius, que se cediran en propietat als centres públics de primària i secundària.

Paral·lelament, s’està preparant l’organització de Casals d’Estiu municipals per tots els nens i nenes i famílies que requereixin aquest servei. S’oferiran aproximadament 2.300 places cada mes i inclouran servei de menjador, monitoratge, educació especial, activitats de repàs educatiu i hàbits d’estudi. 

També s’està dissenyant un curs amb assessories laborals pels joves, reenfocant els programes de competitivitat empresarial, i també amb un equip que canalitzi ajudes, atenció i suport als autònoms i pimes. I com a necessària política activa d’ocupació, la posada en marxa d’un pla d’ocupació municipal propi, que doni oportunitats de treball a 150 persones de la ciutat que hagin patit els efectes del coronavirus amb la pèrdua de la feina.

L’Ajuntament també està treballant una sèrie d’accions per oferir respostes a les famílies ateses per serveis socials i igualtat, i per aquelles persones que acudiran per primera vegada a algun d’aquests serveis com a conseqüència d’aquesta crisi. Es reforçaran equips professionals i s’ampliaran ajudes i subvencions per donar cobertura a necessitats bàsiques provocades per aquest darrer període de dificultats i abastar tots els grups d’edat, incidint en els més vulnerables.

Les necessitats en matèria d’habitatge requereixen accions com les que s’estan fent en relació a l’assessorament i informació específics per la situació d’emergència. I també es fomentaran altres accions, com ara les moratòries en lloguers i línies específiques d’ajuts per a persones que hagin vist disminuïts els seus ingressos durant l’estat d’alarma. 

També s’està treballat en serveis que acompanyin els comerciants i restauradors en aquesta etapa, així com en la potenciació del Mercat Municipal.

La cultura també tindrà un pes específic en la recuperació de la Covid-19, de la mà de les entitats locals.

Caldrà, ha dit Martínez Martínez, “un esforç d’inversió d’accions polítiques que suposaran uns 6 milions d’euros per acompanyar la greu situació que ens impera la nova normalitat”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha proposat un “gran pacte polític” als diferents grups municipals, el Pacte de Rubí, “que reculli aquestes voluntats en pro dels nostres conciutadans, de grans i petits, dones i homes, nenes i nens, dels nostres comerços i restauradors, empreses, entitats i associacions, de tot allò que ens estimem i volem que recuperi vida i llum. Perquè ara més que mai és moment de demostrar que totes i tots estem a l’alçada d’aquestes circumstàncies”.

Mà estesa de tots els grups
A les seves intervencions, totes les forces polítiques han expressat el seu condol a les famílies i amistats de les víctimes de la Covid-19 i han agraït la tasca dels treballadors i treballadores dels serveis essencials.

Betlem Cañizar Bel, portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha manifestat la solidaritat del seu grup envers les persones que estan patint una “precarietat vital” generada pel confinament, però també ha assegurat que “és esperançador veure com aquests cinquanta dies allò que té a veure amb cuidar i mantenir la vida hagi pres la rellevància i el valor social i econòmic que es mereix: la sanitat, l’educació, les relacions humanes, l’amistat, l’aire net, la natura...”. En aquest sentit, ha demanat que quan recuperem la normalitat, no perdem de vista aquests valors: “Reenfoquem les prioritats politiques i econòmiques i la nostra pròpia vida perquè la normalitat no sigui l’atur, la pobresa, la violència, el benefici de la banca o la contaminació... [...] No oblidem l’oportunitat que ens dona aquest moment per replantejar allò que és prioritari”.

El portaveu de Veïns per Rubí (VR), Antoni García Berea, ha demanat al Govern de l’Estat espanyol que permeti assumir cert dèficit pressupostari a aquells ajuntaments que estan sanejats i que es pugui aplicar al pressupost de l’exercici 2021, així com relaxar altres criteris, com la Regla de la despesa. A nivell local, considera que cal signar un “pacte de ciutat i treballar tant la modificació del pressupost vigent com la preparació dels comptes del 2021 per suprimir aquelles partides que no siguin essencials pel funcionament de la ciutat i prioritzar les despeses per lluitar contra les desigualtats, la pobresa i promoure l’impuls econòmic de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms”.

Ciutadans – Partido de la Ciudadanía (Cs), com els seus predecessors, també ha ofert el seu suport a l’equip de govern per lluitar contra els efectes d’aquesta crisi: “En els propers mesos ens enfrontem al desbordament dels serveis socials, a la vulnerabilitat en què quedaran moltes famílies, a la pobresa extrema, a la desprotecció de molts autònoms i per això estenem la mà al govern per treballar”, ha dit el portaveu de la formació, Roberto Martín Martín. “Haurem de destinar molts diners a pal·liar els efectes d’aquesta crisi i no parlem d’uns quants milers d’euros que es puguin rascar amb modificacions pressupostàries. Parlem de milions d’euros, que caldrà destinar a fer front a aquesta situació”. Abans, però, Martín ha carregat contra el govern local, criticant la poca consideració que, al seu entendre, ha prestat a la Policia Local.

Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Xavier Corbera Gaju, ha explicat que ara és moment de treballar conjuntament pel bé de la ciutat i deixar la valoració de les actuacions dutes a terme per més endavant. El portaveu de la formació republicana ha afirmat que “ens hem d’armar com a ciutat i hem d’estar preparats. Haurem de treballar de forma conjunta les formacions polítiques, el teixit econòmic i social, les entitats... el repte està en l’avui mateix i en el demà”. En aquest sentit, ha apel·lat a la necessitat que totes les formacions es posin d’acord en un gran pacte de ciutat. I un dels instruments per fer-ho són els propers pressupostos que, segons Corbera, s’han de centrar en tres grans eixos: l’economia de la vida, la digitalització i la transició ecològica i sostenible.

Ànnia Garcia Moreno, portaveu d’En Comú Podem (ECP), un dels socis de govern, ha explicat que, en el marc de la declaració institucional aprovada aquest dijous, l’Ajuntament té tres tasques fonamentals: “Acompanyar, agrair i ser responsables”. En primer lloc, traslladar el condol a les famílies que han patit la pèrdua d’una persona estimada i acompanyar aquells ciutadans i ciutadanes que han perdut el seu lloc de treball i de condicions de vida. En segon lloc, agrair a tota la ciutadania els esforços que està fent, així com la labor dels i les professionals que treballen a primera línia. I, per últim, ha fet una crida a la responsabilitat: “Treballem per garantir les condicions de vida de tothom, especialment dels més vulnerables, i per una recuperació econòmica”. Segons Garcia Moreno, “aquesta situació ens obliga, però també ens ofereix una oportunitat per reorganitzar i repensar la ciutat. La crisi ha visualitzat el valor de la comunitat i de la necessitat de serveis públics i de qualitat. Treballem per no perdre aquests valors, perquè quan sortim d’aquesta situació viurem en un món que serà diferent”.

Per últim, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Moisés Rodríguez Cantón, ha reivindicat la funció dels serveis públics: “La lliçó d’aquesta crisi és molt clara: el benestar social construït per polítiques progressistes no és un luxe, és la constatació de la necessitat de preservació del sector públic com a pal de paller de justícia per la nostra societat futura”. El primer tinent d’alcalde socialista també ha parlat del futur imminent: “Ara toca una reconstrucció social i econòmica on novament els municipis tindran molt a dir. A Rubí ho tindrem més fàcil que a altres ciutats, perquè sempre hem proclamat que les persones i les seves necessitats són el centre de la política per un creixement fort, sostenible i inclusiu”.

Etiquetes