Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern municipal proposarà al Ple el reconeixement de la Font del Ferro com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament Aquest canvi permetrà que la societat municipal, dedicada a la integració laboral i social de persones amb diversitat funcional, pugui prestar serveis al consistori sense les limitacions dels proveïdors privats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern municipal proposarà al Ple el reconeixement de la Font del Ferro com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament

Aquest canvi permetrà que la societat municipal, dedicada a la integració laboral i social de persones amb diversitat funcional, pugui prestar serveis al consistori sense les limitacions dels proveïdors privats

La Font del Ferro cultiva i comercialitza flors i plantes a l’engròs i al detall (foto: Cesar Font).
La Font del Ferro cultiva i comercialitza flors i plantes a l’engròs i al detall (foto: Cesar Font)

El govern municipal portarà al Ple d’aquest dijous una proposta d’acord per reconèixer l’empresa de capital públic Font del Ferro SL com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament de Rubí i modificar els seus estatuts de manera que recullin les activitats concretes que pot desenvolupar. Gràcies a aquest canvi, la societat podrà vendre productes i prestar serveis al consistori sense les limitacions contractuals que tenen els proveïdors privats amb l’Administració.

Actualment, la Font del Ferro gestiona un Centre Especial de Treball (CET) que exerceix activitats econòmiques de viver, manteniment d’espais verds i enjardinament; un Servei de Teràpia Ocupacional (SOT) i un Servei Ocupacional d’Inserció (SOI). Això la capacita per satisfer necessitats de béns i serveis que l’Ajuntament contractaria habitualment al mercat, com ara el subministrament de flors i plantes per als parcs i jardins de la ciutat, el manteniment d’aquests mateixos espais, la neteja i manteniment d’espais verds rurals o forestals, o la realització de diagnosis o estudis. Fins a la data, però, el consistori no ha pogut aprofitar al màxim aquestes prestacions ja que, com a societat mercantil, la Font del Ferro està subjecta a les limitacions legals dels sistemes de contractació de serveis que regulen les relacions de proveïdors privats amb l’Administració, que inclouen l’obligació de concórrer a procediments de licitació o l’existència d’un import màxim anual per als contractes menors.

Un cop reconeguda com a mitjà propi personificat de l’Ajuntament, la Font del Ferro estarà obligada a complir els encàrrecs que li faci la corporació municipal, sempre que s’ajustin a les seves funcions. Unes activitats que quedaran detallades als seus estatuts com a: cultiu de flors i plantes i el seu comerç a l’engròs i al detall; explotació de vivers no forestals; prestació de serveis de jardineria, incloent el disseny paisatgístic i el manteniment; i neteja i manteniment d’espais verds urbans, rurals, forestals i els seus camins, siguin de titularitat pública o privada.

Tal com ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez, “aquests canvis aplanen el camí perquè la Font del Ferro acabi sent el principal proveïdor de planta i arbust de l’Ajuntament i perquè es puguin obrir noves línies de treball al voltant del manteniment d’espais verds”. La màxima responsable municipal ha afegit que “aquest no és un tema menor sinó que el considerem un avenç molt important dins les nostres polítiques d’atenció a la diversitat funcional. Si la Font del Ferro està en disposició d’oferir més serveis al consistori, podrem incrementar la seva plantilla i oferir d’aquesta manera una oportunitat d’inserció laboral a les persones amb discapacitat”.

Aquesta aposta per la Font del Ferro com a empresa comercialitzadora i de serveis serà possible gràcies al creixement que ha experimentat durant aquest mandat, amb la incorporació de nous treballadors i treballadores, la millora de les seves condicions laborals i salarials, i l’obertura de noves línies de treball, com és el cas de la brigada de zones verdes i forestals.