Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El festival Teatre sense Teatre convida a gaudir de les arts escèniques del 31 de maig al 2 de juny L’esdeveniment, que suma ja vuit edicions, presenta enguany una dotzena d’espectacles per a tots els públics, que es representaran majoritàriament en espais oberts de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El festival Teatre sense Teatre convida a gaudir de les arts escèniques del 31 de maig al 2 de juny

L’esdeveniment, que suma ja vuit edicions, presenta enguany una dotzena d’espectacles per a tots els públics, que es representaran majoritàriament en espais oberts de la ciutat

L’alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb els programadors del festival (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb els programadors del festival (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La vuitena edició del festival Teatre sense Teatre se celebrarà els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny. La programació està integrada per una dotzena d’espectacles, que es representaran en espais no dissenyats específicament per a l’activitat escènica amb l’objectiu de donar visibilitat a la cultura i arribar a nous públics. Enguany, els escenaris del festival seran la plaça del Doctor Guardiet, l’Ateneu, el Celler, la plaça de Salvador Allende, el Teatre Municipal La Sala ─en el petit format Entre Bambolines─ i les cotxeres dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

El Teatre sense Teatre, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de la companyia La Tal, proposa teatre de text, circ i teatre gestual. Els espectacles programats són aptes per a tots els públics ─tot i que alguns d’ells estan recomanats a partir d’una determinada edat─ i d’accés gratuït, amb només dues excepcions: els dos muntatges que es representaran al Teatre Municipal La Sala i que tindran un preu simbòlic de 5 €.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha destacat l’èxit d’un festival que “té una excel·lent acollida entre el públic, amb places i recintes plens d’espectadors i espectadores que tenen ganes de veure aquesta programació variada d’espectacles”. I ha apuntat l’esdeveniment com una perfecta manera d’acostar el teatre al gran públic, a través d’una programació de molta qualitat que s’escenifica excepcionalment al carrer.

També el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha destacat el gran nivell dels espectacles programats: “Any rere any que sigui una programació de moltíssima qualitat, que conjuga companyies de renom, que han aconseguit premis i reconeixements internacionals, i companyies de Rubí, també de qualitat, i que aporten un caràcter local a aquest cap de setmana de teatre”. L’edil ha afegit: “Amb aquest festival, estimem el teatre sense saber-ho, li fem honor”.

El coprogramador del festival i membre fundador de la companyia La Tal, Jordi Magdaleno, ha reforçat l’aposta per un esdeveniment que suma ja vuit edicions: “Va creixent tant de públic com de programació, la resposta del públic és fantàstica any rere any. Rubí és una població que sempre surt al carrer i temps enrere vam veure que faltava posar un festival de teatre als carrers de la ciutat”.

   

Una dotzena d’espectacles

El festival arrencarà el divendres 31 de maig amb l’habitual proposta itinerant Les pompiers de la companyia La Tal, que recorrerà l’illa de vianants cada dia a partir de les 17.30 h per convidar el públic a gaudir de l'esdeveniment.

L’obertura del Teatre sense Teatre tindrà com a protagonista una altra companyia rubinenca, Vuit Temps, que oferirà l’espectacle itinerant El Teatre surt a la plaça a partir de les 18 h a la plaça de Pearson.

Aquella mateixa nit, a les 22 h, la plaça del Doctor Guardiet acollirà NüShu, una proposta amb dones acròbates que cusen, ballen, riuen i grimpen a càrrec de la companyia Capicua.

Dissabte 1 de juny, a les 18 h, el Teatre Municipal La Sala presentarà Solo, de la companyia Roi Borrallas, que explora la vida del pallasso fora de l’escenari. El muntatge va ser mereixedor del Premi Zirkolika 2022 al Millor Espectacle de Pallassos i el Premi Feten 2022 al Millor Actor.

El festival també es viurà aquell dia al solar del Centre Democràtic Republicà de la plaça del Doctor Guardiet, gràcies a la col·laboració de l’Espai Cultural Francesc Alujas. A les 19.15 h s’hi representarà B.O.B.A.S. Banda Orquestal Benéfica de Actos Sepulcrales, en què tres músiques converteixen una situació dramàtica en una comèdia accidentada. Aquesta proposta de clown de la companyia Jimena Cavalletti va guanyar el Premi Feten 2024 al Millor Espectacle de Carrer i el Premi Umore Azoka Leioa 2023 al Millor Espectacle de la Resta del Món.

A les 20.30 h, la plaça del Doctor Guardiet serà l’escenari de Gregarious, de la companyia Soon Circus Company, Premi del Públic a la Mostra d’Igualada 2022 i Premi al Millor Espectacle Escollit pel Públic a l’Stora Teatern Gothenburg 2020. Es tracta d’un espectacle d’acrobàcia i comèdia inspirat en l’esport.

El festival seguirà el diumenge 2 de juny amb dues sessions matinals de Limes (La frontera) de la companyia local La Càmara Teatre-Rubí. Es tracta d’una proposta que aborda l’experiència de l’exili republicà des d’un escenari molt especial: el vagó d’un tren històric ubicat a les cotxeres dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. El muntatge es representarà a les 12 i a les 13 h i, a causa del seu aforament limitat, caldrà reservar-ne entrada prèviament.

També hi haurà dues funcions de la proposta T’estimo, de la companyia rubinenca Esbarjo. Aquest espectacle, basat en l’àlbum homònim amb textos d’Heléne Delforge i il·lustracions de Quentin Gréban, es podrà veure a les 17.30 i a les 19 h a l’Ateneu Municipal. En aquest cas, també caldrà reservar invitació per les limitacions d’espai.

A les 17.30 h, el Teatre Municipal La Sala acollirà Entrañas, de la companyia El Patio Teatro. L’obra, guanyadora del Premi Feten 2024 a la Millor Idea Original i del Premi Fira de Titelles de Lleida 2023 a la Millor Escenografia, treu el cap a l’interior del cos humà per intentar explicar què hi portem a dins.

El festival seguirà al Celler amb Crazy Mozarts, de la companyia Mundo Costrini, un concert molt original on res és el que sembla, una simfonia de gags i situacions absurdes de les quals el públic en serà còmplice i partícip.

I la programació es tancarà a la plaça de Salvador Allende amb Poi, de la companyia D’esTró. Aquest espectacle, que fusiona les arts del circ amb el joc de la baldufa i les arrels mediterrànies, va ser guanyador del Premi Panorama Circada 2022, el Premi Drac d’Or de la Fira de Titelles de Lleida 2022 al Millor Espectacle de Carrer, el Premi TAC 2022 a la Millor Interpretació, i el Premi Especial ATAPIB 2021.

A banda de totes aquestes propostes escèniques, la programació del Teatre sense Teatre tornarà a comptar amb dues activitats paral·leles organitzades per llibreries locals. Lectors al tren! Espai de Llibres organitza el divendres 31 de maig a les 19 h el recital Aurora Bertrana comentada, amb Olga Cercós i Miquel Martín i Serra, i El Racó del Llibre acull el diumenge 1 de juny a les 12 h la presentació del llibre Vida de Teresina, la biografia autoritzada de les Teresines, amb els autors Jordi Milán i Pol Vinyes de la companyia La Cubana.

El director del Teatre Municipal La Sala i coprogramador del festival, Àngel Miguel Castejón, ha insistit en la qualitat d’aquesta programació i en la implicació d’artistes rubinencs: “Agraïm a les companyies locals que any rere any una o altra s’afegeixin a la programació i accedeixin a fer els seus espectacles en llocs que no són gens convencionals”.

   

Adquisició d’entrades

Solo, Limes (La frontera), Entrañas i T’estimo són els únics espectacles per als quals caldrà adquirir entrada atès l’aforament limitat. En el cas de Limes (La frontera) i T’estimo l’accés serà gratuït i, per a les dues obres que es representaran a La Sala, el preu serà de només 5 €. Les localitats ja estan disponibles en línia.