Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional se celebrarà a Rubí amb el lema "Persones essencials" La commemoració del 3 de desembre és especialment important en un any marcat pels efectes de la pandèmia sobre aquestes persones https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional se celebrarà a Rubí amb el lema "Persones essencials"

La commemoració del 3 de desembre és especialment important en un any marcat pels efectes de la pandèmia sobre aquestes persones

L’alcaldessa i la regidora de serveis socials han presentat els actes del 3 de desembre (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L’alcaldessa i la regidora de serveis socials han presentat els actes del 3 de desembre (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

Rubí commemorarà aquest dijous, 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional amb una programació d'actes que s'ha hagut d'adaptar al context de pandèmia que impedeix la tradicional celebració d’una jornada lúdica i reivindicativa al carrer. El confinament forçat per la Covid-19 “ha trencat les rutines diàries de les persones amb diversitat funcional, tan importants per al seu creixement personal. Ha estat una situació inèdita i extremadament dura per a aquestes persones que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat per l’aïllament. Per això, aquest any és més important que mai commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional”, argumenta l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La màxima edil ha lloat l’esforç de les entitats i els serveis de l’àmbit de diversitat funcional per adaptar-se a les restriccions i seguir oferint un servei mínim a aquestes persones. Per tot això, aquest any, la celebració del 3 de desembre portarà per lema Persones essencials per recordar que les persones amb diversitat, les famílies i els serveis que les cuiden són essencials. La programació al voltant del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional també vol reflectir el caràcter essencial de les persones amb diversitat funcional.

L’acte central de la commemoració tindrà lloc dijous 3 de desembre amb la lectura d’un manifest elaborat per les entitats i serveis de la ciutat que treballen amb la diversitat funcional. El manifest es farà públic des de el programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí i es podrà seguir a través de les xarxes socials municipals en format vídeo, acompanyat d'una traducció amb pictogrames gràcies a la col·laboració de l'entitat RubíTEA.

Entre el 3 i l’11 de desembre, les llibreries L’Ombra, El Racó del Llibre i Lectors al Tren de Rubí se sumaran a la commemoració amb sessions de contacontes infantils relacionats amb la diversitat funcional. Les persones interessades a assistir-hi cal que facin la inscripció prèviament a les mateixes llibreries o a través dels correus electrònics llibreriaombra@gmail.com, info@racodelllibre.cat o montse@lectorsaltren.cat. Des del 26 de novembre i fins a l’11 de desembre, també es faran tallers de sensibilització sobre la diversitat funcional a diferents instituts, públics i concertats, del municipi.

Durant tot el mes de novembre, les entitats i serveis de l’àmbit han enregistrat vídeos que s’han anat publicant a les xarxes socials de l'Ajuntament amb l'objectiu de donar-les a conèixer a la ciutadania i divulgar la seva tasca. “Vull aprofitar per convidar els rubinencs i rubinenques a deixar-se implicar en aquesta jornada, a seguir el manifest per saber quins són les reivindicacions de les persones amb diversitat funcional, a fer una ullada als vídeos que han gravat les entitats i serveis per comprendre la importància de la seva tasca, a participar també d’activitats de sensibilització”, ha dir la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo.

La programació culmina la feina que s'ha fet durant aquest any per avançar en la construcció d'un Rubí més inclusiu i per donar suport a les persones amb diversitat funcional en un moment crític, com ha estat el confinament i la posterior convivència amb la pandèmia. Sota el paraigua del Pla d'atenció a les persones amb diversitat funcional de Rubí, aprovat l'any passat, en els últims mesos, el consistori ha desplegat accions específiques per donar suport a les persones amb diversitat funcional: l'ampliació de l'horari d'atenció de l'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional a la seva seu de Les Torres (OAC), l'actualització de la pàgina web municipal, la renovació i ampliació en espais d’atenció del programa SIOAS, orientat a la inserció laboral, al mercat de treball ordinari, de les persones amb diversitat funcional; la posada en marxa del programa de grup de suport emocional per a cuidadors de persones dependents i la creació de noves places al Centre Especial de Treball de manteniment de parcs i jardins de la Font del Ferro. Per mitigar la situació de les persones amb diversitat funcional en relació a la Covid-19, el consistori ha coordinat la feina de les entitats i serveis de l’àmbit, ha activat del Servei d’Acompanyament durant els 3 mesos de confinament total, ha repartit pantalles facials i ha donat suport a les entitats mitjançant la cessió d’espais perquè poguessin dur a terme les seves activitats incorporant les mesures preventives.

Jornada professional
Les propostes al voltant del 3 de desembre han arrencat aquest matí amb una jornada en línia de professionals i representants de les entitats de l'àmbit de la diversitat funcional.

La trobada que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa i la regidora de Serveis Socials ha permès que les persones assistents compartissin les seves experiències durant el confinament i ha articulat un debat sobre l’atenció a la diversitat funcional moderat per Susanna Vert i Tapia, referent del sector de la discapacitat intel·lectual.

La jornada s’ha obert amb una ponència a càrrec de Joan Canimas i Brugué, doctor en filosofia i professor de la Universitat de Girona, sota el títol Per una nova normalitat, que no sigui l'antiga normalitat empitjorada i ha reflexionat sobre els drets de les persones amb diversitat funcional. Properament es podrà descarregar de la web municipal la gravació en vídeo de la jornada.