Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació recull les propostes de suport a Ucraïna de les entitats locals L’òrgan, presidit per l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, s’ha reunit aquest dilluns de manera extraordinària per articular la resposta municipal a la crisi humanitària derivada del conflicte armat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació recull les propostes de suport a Ucraïna de les entitats locals

L’òrgan, presidit per l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, s’ha reunit aquest dilluns de manera extraordinària per articular la resposta municipal a la crisi humanitària derivada del conflicte armat

Un moment de la trobada del Consell d’aquest dilluns  (foto: Ajuntament de Rubí).
Un moment de la trobada del Consell d’aquest dilluns (foto: Ajuntament de Rubí)

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional per al Desenvolupament s’ha reunit de manera extraordinària aquest dilluns per articular la resposta municipal a la crisi humanitària derivada del conflicte armat iniciat a finals de febrer i recollir les propostes de les entitats locals de solidaritat.

 

Durant la trobada, els representants de les entitats locals han posat l’accent en fomentar la cultura de la pau especialment entre els més joves i en treballar per acompanyar a la comunitat ucraïnesa que viu a Rubí. Així, el consistori s’ha compromès a donar suport a una propera jornada de foment de la cultura de la pau i ha treballar per facilitar un espai on els veïns i veïnes de Rubí d’origen ucraïnès puguin trobar-se.

 

La reunió ha comptat amb la presència l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez, que presideix el consell; Elena Montesinos Pujante, regidora de Cooperació; Moisés Rodríguez Cantón, en nom del Grup Municipal del PSC; Montse Soler Pons, en representació del Grup Municipal d’ERC; Antonio García Berea, representant del Grup Municipal de Veïns per Rubí; Joan Manuel Ardura, representant del Grup Municipal de l’AUP i personal tècnic de l’Àrea de Igualtat i Ciutadania.

En nom de les entitats socials hi han assistit Harouma Camara de l’entitat ACSPROSC; Ferran Folgado i Lídia Tovar, representants de l’entitat EIRENE; Susana Agüera, de l’entitat Enginyers sense Fronteres; Reme Gomez, de la Fundació Vicente Ferrer; Núria Ribera i Josep Maria Pijuan, representants de l’entitat Rubí Solidari; Núria Julià Fosas, de l’entitat Sonrisas de Bombay i Pablo López, de l’entitat Rubí Acull.

A més, Andrea Gabernet Piqué, de la Fundació APIP-ACAM, i Elena Maya Silvan, de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), han traslladat als i les membres del consell la situació a Ucraïna i l’última hora dels dispositius d’acollida que s’estan habilitant a Catalunya per donar resposta a la crisi.

Gràcies Rubí

Durant la reunió, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la regidora de Solidaritat i Cooperació han explicat les mesures de suport al poble ucraïnès que ha posat en marxa el consistori emmarcades en la campanya Gràcies Rubí. Així, el Consistori posa a disposició d’entitats, empreses i particulars tots els mitjans perquè puguin fer aportacions de material útil i donacions econòmiques. Des de les diferents organitzacions que estan en contacte amb el conflicte bèl·lic es demana principalment que l’ajuda sigui econòmica. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Rubí convida a la ciutadania a sumar-se a la Campanya per donar suport a les persones víctimes del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna que ha engegat el Fons Català de Cooperació perquè s’hi puguin fer donacions. A l’ingrés s’ha de fer constar la paraula Campanya 3699-Crisi Ucraïna-Rubí:

  •     Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  •     Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

La recaptació es destinarà subvencionar projectes d’assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, i seran projectes executats per entitats humanitàries i solidàries. L’Ajuntament de Rubí ja ha tramitat una primera aportació de 10.000 euros, provinent del fons d’emergència del servei de Cooperació municipal i està cercant altres fórmules per incrementar aquesta donació inicial.

La ciutadania també es pot inscriure a la borsa de voluntariat de Rubí si té previst col·laborar en cas d’arribada de persones refugiades a la ciutat, o per col·laborar en campanyes i accions vinculades al conflicte que estan impulsant entitats de la ciutat. Ho pot fer a través del web municipal o del correu xarxavoluntariat@ajrubi.cat

 

Quant a altres tipus d’aportacions ciutadanes, es desaconsellen les campanyes de recollida de material per l’alt cost econòmic i ambiental i la dificultat de la gestió logística. Però, si algú vol fer entrega de material pot donar roba (mantes, sacs de dormir, roba d’abric, impermeables, paravents, roba interior tèrmica, guants, gorres...) i alguns aliments de llarga caducitat (cafè, té, cacau, llet en pols, fruits secs...). Els punts de recollida municipal estaran situats a l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça Pere Aguilera 1, en horari de 8 a 20 h, i a l’edifici Rubí Forma, a la rambleta de Joan Miró s/n, en horari de 9 a 20.30 h

 

Objectius de Desenvolupament sostenible