Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental fixa la millora del medi ambient com a prioritat L’òrgan, que s’ha constituït aquest dilluns, ha declarat l’emergència climàtica, ha decidit el canvi de nom i s’ha refermat en la lluita contra la pobresa energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental fixa la millora del medi ambient com a prioritat

L’òrgan, que s’ha constituït aquest dilluns, ha declarat l’emergència climàtica, ha decidit el canvi de nom i s’ha refermat en la lluita contra la pobresa energètica

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha representat Rubí (Foto: Consell Comarcal).
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha representat Rubí (Foto: Consell Comarcal)

El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental s’ha constituït aquest dilluns durant la primera sessió del mandat.

El Consell ha arrencat decretant l’emergència climàtica a la comarca com a pas previ a l’activació d’un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i la creació d’una taula política. Aquest acord implica tots els consistoris de la zona per fixar les mesures a emprendre, el calendari d’aplicació i el seu finançament. La intenció és que tot això es desenvolupi de manera coordinada amb les comarques veïnes del Vallès Oriental i el Baix Llobregat amb el suport tècnic, econòmic i polítics de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

12 dels 23 municipis de la comarca estan declarats Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric ja que superen els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla  d’actuació  per  a  la  millora  de  la qualitat de l’aire de la Generalitat. A banda de Rubí, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, i Terrassa es troben en aquesta situació.

D’altra banda, el Consell d’alcaldies ha refermat la voluntat dels ajuntaments vallesans de no assumir els deutes generats per les companyies energètiques. En aquest sentit, s’ha acordat instar la Generalitat a liderar la defensa dels drets energètics de la ciutadania. Aquest pacte també inclou demanar a les companyies subministradores la redacció d’un protocol d’atenció, conjuntament amb el Consell Comarcal, a famílies vulnerables.

"La qualitat de l’aire i pobresa energètica són temes que preocupen i molt als nostres veïns i veïnes. A Rubí, fa anys que ens esforcem per ser una ciutat més sostenible a través del projecte Rubí Brilla, espero que l’acord del consell i el treball conjunt entre els municipis ens doni ara més eines per combatre la crisi climàtica", ha explicat l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.