Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cal extremar les precaucions al bosc Amb l’arribada de l’estiu, cal prendre totes les precaucions possibles a l’hora de gaudir de l’entorn natural de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Cal extremar les precaucions al bosc

Amb l’arribada de l’estiu, cal prendre totes les precaucions possibles a l’hora de gaudir de l’entorn natural de Rubí

Aquest estiu, cal extremar encara més les precaucions a l'hora de gaudir del bosc (foto: Ajuntament de Rubí).
Aquest estiu, cal extremar encara més les precaucions a l'hora de gaudir del bosc (foto: Ajuntament de Rubí)

A les portes de l’estiu i amb la pujada de la temperatura es fa necessari extremar totes les precaucions a l’hora de fer activitats en zones boscoses. Les pluges dels darrers mesos han estat escasses i les precipitacions dels darrers dies no han fet disminuir els índex de sequera. Per això, l’estat del bosc continua presentat risc d’incendi, com cada estiu.

Per aquest motiu, des del Consistori s’han fet treballs de desbrossament i neteja de zones sensibles per reduir el risc a les urbanitzacions.

A més, també s’ha treballat la coordinació entre els diferents cossos de prevenció i seguretat que treballen a Rubí. En aquest sentit, Policia Local, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Rubí (AVPCR) i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) han treballat amb Bombers de la Generalitat les línies d’actuació d’aquest estiu. Els diferents serveis han compartit els criteris d’actuació de cara la campanya de prevenció i extinció d’incendis. Una campanya que s’ha d’adaptar a la situació pluviomètrica actual, que agreuja el risc d’incendi a causa de la sequera. Per això, s’han treballat els diferents models d’incendi forestal i els diferents tipus de comportament del foc segons la topografia, amb especial atenció a la situació de les urbanitzacions.

 

Recomanacions a la ciutadania

La prevenció dels incendis forestals és responsabilitat de tothom. Per això és important recordar que:

Està prohibit:

  • Llençar burilles enceses o llumins, tant caminant com per la finestra del cotxe.
  • Llençar coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • Fer ús de barbacoes que no estiguin autoritzades. Aquestes han de ser d'obra i amb mataguspires per evitar la sortida de partícules de carbó cremat i les fuites cap a l’atmosfera.
  • La crema de residus al jardí. Cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • Deixar escombraries i/o deixalles al bosc. Cal utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.

I no oblidar, entre d’altres:

  • Eliminar les branques que toquin les façanes i allunyar de la casa les reserves de llenya.
  • Tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Objectius de Desenvolupament sostenible