Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alguns projectes d’obra pública municipal es veuen afectats a Rubí per l’increment de les matèries primeres Aquesta situació condiciona els calendaris d'alguns projectes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Alguns projectes d’obra pública municipal es veuen afectats a Rubí per l’increment de les matèries primeres

Aquesta situació condiciona els calendaris d'alguns projectes

L'encariment del preu de les matèries primeres afecta a diverses obres (foto: Ajuntament de Rubí).
L'encariment del preu de les matèries primeres afecta a diverses obres (foto: Ajuntament de Rubí)

L’augment del preu de les matèries primeres, així com dels materials de la construcció en general, està alterant l’obra pública del municipi, tant perquè algunes empreses abandonen els projectes que ja havien començat, com alterant els calendaris d’execució previstos. Aquesta situació, que no és exclusiva de Rubí i es dona a la totalitat de municipis espanyols, està afectant obres que estan en marxa o bé aquelles que estaven projectades. I està provocant el desistiment d’empreses adjudicatàries davant la impossibilitat de tirar endavant projectes amb garanties i solvència.

L’increment dels preus constant (9,8% d’inflació interanual a març 2022) i el de les matèries primeres en particular s’ha traslladat al sector de l’obra pública. Segons fonts del Gobierto Contratación, del govern espanyol, una de cada deu adjudicacions d’obres resoltes en el primer trimestre de l’any han quedat desertes. Això representa el triple que l’any anterior, és a dir, 1.100 en el conjunt d’Espanya des del juliol de l’any passat fins ara. Un increment que s’ha fet palès també en els materials per a la construcció. A tall d’exemple: el coure, que es pagava a 106 € el 2020, aquest darrer trimestre costa 150 € (increment del 41 %). Igual passa amb l’alumini, que ha passat de 102 € a 162 € (increment del 58 %), o el ciment que ara costa 114 € quan fa dos anys es limitava a 101 € (increment del 12 %) ─dades extretes del FIVE─.

A Rubí, el govern municipal ja treballa sobre aquest escenari i s’està estudiant cas per cas per veure si algunes obres es poden reprogramar, canviar el tractament actual o bé es requereixi d’una revisió excepcional de preus.

Concretament, la nova situació econòmica ha provocat alguns canvis. En el cas de l’estadi del C.F. 25 Setembre han renunciat fins a tres empreses adjudicades i a partir d’ara es procedirà a l’actualització dels preus. L’Ajuntament ja ha informat als responsables del C.F. 25 Setembre d’aquesta situació en reunió mantinguda aquest dimarts a la tarda. Un cas semblant és el que ha patit la millora del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, on l’única empresa que s’havia presentat ha decidit renunciar.

D’altra banda, ha quedat deserta la rehabilitació de la xemeneia de l’Escardívol i no es trauran a licitació quatre projectes a l’espera d’actualitzar els preus: ampliació del pont de Cova Solera, obres d’arranjament de la zona verda del sector H (Els Nius), la pèrgola La Rubinense a Salvador Allende i les obres de la Sala d’Exposicions de l’Antiga Estació.

No es descarta que l’encariment dels productes de construcció, sumat a l’augment del preu de l’energia, també pugui afectar futurs projectes de la ciutat si la situació no varia en els propers mesos. I podrien fins i tot condicionar alguns projectes finançats pel Fons de Recuperació i Resiliència Next Generation. Això es deu a que els projectes es van presentar fa uns mesos, amb preus anteriors a la recent pujada. I ara a les empreses els és impossible fer-hi front.

Malgrat totes aquestes incidències, derivades de l’augment generalitzat de les matèries primeres i dels materials de la construcció, la voluntat de l’Ajuntament és buscar fórmules per donar sortida a tots els projectes que s’hagin vist afectats.

Objectius de Desenvolupament sostenible