Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alcalá de Guadaíra s'interessa pel projecte Rubí Brilla i per la Taula de la Competitivitat Industrial Una delegació del municipi sevillà ha visitat aquest dimarts Rubí per conèixer de primera mà algunes de les iniciatives innovadores que desenvolupa l'Ajuntament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Alcalá de Guadaíra s'interessa pel projecte Rubí Brilla i per la Taula de la Competitivitat Industrial

Una delegació del municipi sevillà ha visitat aquest dimarts Rubí per conèixer de primera mà algunes de les iniciatives innovadores que desenvolupa l'Ajuntament

Els i les representants institucionals dels dos municipis a les portes de l'Ajuntament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Els i les representants institucionals dels dos municipis a les portes de l'Ajuntament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L'alcaldessa del municipi sevillà d'Alcalá de Guadaíra, Ana Isabel Jiménez Contreras, el regidor d'Urbanisme i Hisenda, Francisco Jesús Mora Mora, i el coordinador general del Govern Municipal, Salvador Cuiñas Casado, han visitat aquest dimarts Rubí amb l'objectiu de conèixer alguns dels projectes que es desenvolupen a la ciutat. La delegació s'ha mostrat especialment interessada per la iniciativa de foment de les energies renovables i l'eficiència energètica Rubí Brilla i per la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR).

Després de ser rebuts a l'Ajuntament, els representants d'Alcalá de Guadaíra han compartit una reunió de treball a la Masia de Can Serra amb l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, el regidor de Planificació Territorial i Serveis a les Empreses, Rafael Güeto Ortiz, i el gerent en funcions de l'Ajuntament, Jordi Núñez Freixa. Durant la trobada, han conegut els diferents àmbits de treball de Rubí Brilla i com s'han ampliat des de la posada en marxa del projecte el 2011, fins a abastar tots aquells temes que tenen a veure amb l'energia: administració pública, indústria, comerç, sector domèstic, promoció i sensibilització, transferència tecnològica, rehabilitació energètica, mobilitat sostenible i autoconsum.

Una de les iniciatives que han despertat major interès entre els i les representants d'Alcalá de Guadaíra ha estat el projecte 50/50, amb el qual es fomenta l'eficiència energètica a les escoles i que, des de la seva implantació el 2012, ha suposat un estalvi global superior als 300.000 €.

A la reunió també s'ha parlat d'altres propostes innovadores, com el Grup de Compra Agregada Local d'Energia que es va posar en marxa el 2018 per ajudar les empreses a reduir els seus costos en energia i afavorir-ne el consum 100% d'origen renovable. Actualment, el grup està format per 80 punts de subministrament i 61 empreses, que han aconseguit un estalvi mitjà del 7% (en alguns casos, la reducció del cost ha estat de fins al 20%). També s'ha explicat el primer projecte d'autoconsum solar col·lectiu en la indústria Autoconsum 0/0, que es va implementar l'any passat al PAE de Can Jardí gràcies a la col·laboració público-privada. La instal·lació, de la qual se'n beneficien vuit empreses, permetrà un estalvi de 450 tones de CO2 a l'any.

Un altre dels temes que ha centrat la visita d'Alcalá de Guadaíra ha estat la TCIR, una iniciativa de governança pionera i innovadora impulsada per l'Oficina de Serveis a l'Empresa (OSE). En el marc d'aquest òrgan, els diferents agents del territori, de l'empresa i del coneixement treballen conjuntament en la definició i implantació de polítiques de proximitat per al desenvolupament econòmic del municipi. L'any passat, la Taula va ser inclosa al Banc de Bones Pràctiques dels Govern Locals de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Pi i Sunyer.

Per a l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, "és una gran satisfacció comprovar que aquells projectes que venim desenvolupant a Rubí amb molta convicció, i que ja formen part de la nostra manera de funcionar com a administració, són reconeguts fora del municipi com a pràctiques innovadores i bons exemples de gestió".