Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

10.036 alumnes cursaran educació obligatòria a Rubí a partir de dimecres L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha participat aquest dilluns a l’acte inaugural del curs, que ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

10.036 alumnes cursaran educació obligatòria a Rubí a partir de dimecres

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha participat aquest dilluns a l’acte inaugural del curs, que ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal

L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El curs escolar 2023-2024 s’ha obert de forma simbòlica aquest dilluns amb el tradicional acte conjunt de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal, que enguany s’ha celebrat al Centre Cultural Els Costals de la població veïna. La trobada ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde Domínguez, i l’inspector d’Educació Eduard Mallol Blanch.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa de Rubí ha insistit en els reptes encara pendents en matèria educativa, entre els quals ha prioritzat “la lluita contra la segregació escolar, garantir l'equitat d'oportunitats entre l'alumnat i aconseguir que l'educació sigui l'eix de les polítiques municipals. I totes aquestes lluites i responsabilitats han de ser compartides per totes les administracions competents, sense cap excepció”.

Martínez també ha parlat amb preocupació del retard en el desplegament del Decret d’educació inclusiva i la consegüent manca de recursos que pateix la comunitat educativa en el desenvolupament de la seva activitat. L’alcaldessa ho ha exemplificat amb el cas del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol: “Malgrat l'ampliació que realitzi l'Ajuntament i que ja avancem que serà insuficient, necessitem que la matrícula deixi de créixer exponencialment curs rere curs. Les i els magnífics professionals necessiten poder atendre el seu alumnat amb els recursos necessaris”.

L'atenció a la salut mental d’infants i joves és una altra qüestió que, segons l’alcaldessa, ha de ser prioritària per a totes les administracions, tal com va demostrar la pandèmia.

Martínez ha completat la seva intervenció reiterant l’aposta de Rubí, “una ciutat orgullosament industrial”, per l’FP i l’FP Dual. La primera edil ha aprofitat per reclamar un centre d’FP integrada a la ciutat i ha fet valer la iniciativa de l’Ajuntament en aquest àmbit, incorporant una desena d’estudiants d’FP Dual a la plantilla municipal: “Precisament hem estat seleccionats per presentar aquest programa a la Red Estatal de Ciudades Educadoras a l'octubre, com a reconeixement d'una acció pionera que certifica la importància d'aquesta modalitat d’FP, cada vegada més implantada a tot el territori”.

De la seva banda, l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde Domínguez, ha iniciat el seu parlament defensant que “totes les alumnes i els alumnes, independentment de la seva edat i les seves característiques individuals, tenen dret a una educació basada en el respecte, la confiança, que sigui inclusiva, on s’acceptin les singularitats de cada persona. Una educació en la qual la diversitat es vegi com una font d’enriquiment personal, cultural i social. Una educació sense assetjament i participativa que ens permeti progressar”.

Conde s’ha referit l’evolució que ha experimentat l’educació i la societat en general, atès el món canviant en què vivim. Davant d’això, ha advocat per una tasca educadora que prepari infants i joves per assumir el canvi sense frustració.

L’acte ha seguit amb la conferència Optimisme realista i pedagògic, a càrrec de Fran Rojas Morales, màster en Intervencions Socioeducatives, graduat en Estudis Interculturals i terapeuta Gestalt.

      

10.036 alumnes

El curs 2023-2024 s’iniciarà aquest dimecres 6 de setembre per a 10.036 alumnes rubinencs d’educació obligatòria, segons dades de matrícula provisionals. D’aquests, 6.822 estudiaran a centres públics i 3.214 ho faran a centres concertats.

1.831 nens i nenes cursaran el segon cicle d’educació infantil; 4.572, educació primària; i 3.633, educació secundària obligatòria. Per a 555 infants, dimecres serà el seu primer dia d’escola com a alumnes d’Infantil 3.

Les tres escoles bressol municipals encetaran el curs també aquest dimecres amb totes les places ocupades ─126 en el cas de l’Escola Bressol Municipal Lluna i 127 en el cas de la Sol Solet i La Bruna─ i llista d’espera activa.

Pel que fa a l’educació postobligatòria, la matrícula segueix oberta però s’estima que aproximadament 800 joves rubinencs faran Batxillerat i 200 més estudis de Formació Professional de grau mitjà o superior.

Quant a la distribució de l’alumnat, hi ha dues novetats: l’Escola Vint-i-cinc de Setembre ha reduït un grup d’Infantil 3 i l’Institut La Serreta torna a tenir-ne quatre de 1r d’ESO després que el curs anterior se n’obrís el cinquè.

Objectius de Desenvolupament sostenible