Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Activitats al medi natural Propostes autònomes, guiades, nous projectes… T’apassiona el medi natural? https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Activitats al medi natural

Propostes autònomes, guiades, nous projectes… T’apassiona el medi natural?

Un moment de l'anellament científic d'aus, en una edició anterior del Dia de la Terra. Fotografia: Ajuntament de Rubí..
Un moment de l'anellament científic d'aus, en una edició anterior del Dia de la Terra. Fotografia: Ajuntament de Rubí.

Rubí és una ciutat situada en una part de les serres de la Serralada Prelitoral catalana: la serra de Can Riquer i la Serra de l'Oleguera situades al nord, i a l'est hi ha la Serra de Can Guilera. A través de la programació del Dia de la Terra es convida a gaudir de diferents activitats en el medi natural d'aquest enclau, algunes amb inscripció prèvia clicant aquest enllaç o el nom de l'activitat per tenir més detalls.

 

Descoberta de la fauna

L’entitat AGEMAR organitza el dia 20 d’abril, de 8 a 10.30 h, una jornada d’anellament científic d’aus obert a la participació de la ciutadania, amb l’objectiu que les persones assistents descobreixin les diferents espècies d’aus que viuen i freqüenten els diversos hàbitats del municipi. L’anellament científic és una activitat que proporciona una informació molt valuosa als estudis d’aus en relació a diversos aspectes de la seva biologia i que resulta molt útil per a la seva protecció i benestar. Mira aquí el punt de trobada d’aquesta activitat, no cal inscripció prèvia. El divendres 26 d’abril també organitza Batnigh, una activitat d’observació de ratpenats en la zona del torrent dels Alous en la qual els apreciarem en llibertat i els identificarem amb detectors d’ultrasons, coneixent el sistema de comunicació que utilitzen i els seus hàbits quotidians. 

El diumenge 21, a les 11 h, de la mà del naturalista José Luis Romero coneixerem la gran diversitat d'abelles i vespes que viuen a la ciutat i que desenvolupen una tasca importantíssima en l'equilibri del planeta. Com viuen, com es reprodueixen, aprendrem a identificar-les i a protegir-les. Aquesta activitat es realitza als horts municipals de Cova Solera.

Per altra banda, et sorprendrà la gran quantitat d'animals que habiten discretament l'entorn natural de la ciutat. Alguns no són fàcils de veure, per això si vols conèixer-los l'Espiell de la fauna de Rubí t'ho posa fàcil amb un recull amb les col·laboracions entre els vídeos d’@enxampatsalbosc i els textos de Rafel Bosch, de Rubí d’Arrel, que ens presenten uns veïns ben especials. 

 

La flora com a protagonista

Dissabte 20 de 9 a 13 h, el Grup Fotogràfic "El Gra" organitza una sortida de fotografia la natura pels voltants de l'antic camp de golf per captar la flora i fauna del lloc amb el seu assessorament. 

I dissabte 27, hi ha dos propostes pel al llarg del matí d’interès agrícola i històric. Per una banda, descobrim les últimes vinyes de Can Xercavins de la mà del Centre d'Estudis Rubinencs i el projecte Ecobòdum, de l'Associació Agroecològica de Can Feliu. Per altra banda la jornada de recuperació de patrimoni natural a Can Pòlit, on descobrirem, entre altres restes, un cup de l’antiga vinya rubinenca que va pertànyer a aquesta antiga masia ja desapareguda. Aquesta darrera activitat l’organitza el Centre Excursionista de Rubí junt amb l’entitat Rubí d’Arrel. 

També es promouen els itineraris naturals que ens porten a descobrir una extensa xarxa de camins, tant de titularitat pública com privada, on s'hi inclouen fins i tot camins rurals considerats històrics. En alguns d’aquests camins, si us agrada trobar tresors amagats, tindreu l’oportunitat de buscar geocatxings. Consulteu a l’apartat web com fer-ho per engrescar tota la família a trobar l’Acció Terra o el Trocatxé. 

 

Llegim el Riu, un projecte de ciència ciutadana

Llegim el Riu és un projecte de ciència ciutadana que tracta de recollir informació aplicant el mètode científic amb l’objectiu de conèixer el funcionament dels ecosistemes fluvials i el seu estat de conservació. Aquest grup de participació ens informarà sobre l’activitat del projecte el proper dissabte 20 d’abril a la Fira de la Terra i hi haurà un taller per a infants on podran conèixer les curiositats dels macroinvertebrats presents en les aigües de la riera de Rubí. Si t’interessa participar d’un projecte de participació, protecció i difusió del medi natural, vine a contactar a la parada de la fira.

Objectius de Desenvolupament sostenible