L'espiell de la fauna nocturna de Rubí
Recull de vídeos en què pots veure animals tan peculiars com cabirols, guineus o toixons. Són bèsties que viuen a Rubí, molt a prop nostre i que no podem veure durant el dia, però a la nit, quan es fa fosc, surten dels seus caus i fan vida allunyats del soroll i el rebombori quotidià de la ciutat.
Hi col·laboren: @enxampatsalbosc (vídeos) i Rafel Bosch, de Rubí d’Arrel (textos)
Cabirol (Capreolus capreolus)
És el cèrvid més petit que podem trobar a Catalunya. Malgrat que l’home l’havia arribat a extingir, és actualment una espècie en plena expansió. Inicialment, amb reintroduccions dutes a terme en el vessant francès del Pirineu, i també en altres punts de Catalunya durant els anys 70, actualment habita a gran part del nostre territori.
A Rubí se’n coneix la seva presencia des de finals dels anys 90, però és a partir de 2015 que augmenta la seva població gràcies a l’elevada taxa de reproducció. No obstant això, la seva alimentació que deixa poc rastre, i el seu comportament amagadís fan que sovint passí desapercebut.
Guineu (Vulpes vulpes)
La guineu és l’únic cànid que sobreviu a Catalunya (sense comptar algun llop solitari detectat durant l’última dècada). Es tracta del carnívor més abundant a Catalunya. Els seus hàbits generalistes i la gran tolerància a la presència humana fan que ocupi tots els hàbitats, des de les platges fins l’alta muntanya. Actualment és considerada una espècie cinegètica.
Al vídeo s’identifica una guineu moruna, que té gran part del pel fosc quasi negre. Aquest característica és important ja que permet individualitzar aquest exemplar.
Toixó (Meles meles)
El toixó és un gran mustèlid de coll curt i gruixut i el musell punxegut. Robust i de peus plantígrads la seva estructura ens recorda a un ós petit. De fet, en un principi va ser classificat dins la família dels óssos. Estrictament nocturn, de dia viu dins el seu cau anomenat toixonera. Té una dieta omnívora, cosa que l’ha portat a no tenir bona premsa entre els pagesos.
A Rubí sovint podem trobar les seves petjades característiques als grans torrents dels nord-oest del terme, sobretot durant el mes de març, ja que els mascles augmenten els seus desplaçament atès que és el període principal de zel.
Astor (Accipiter gentílis)
Rapinyaire forestal de grandària mitjana. Caça aus com el tudó, colom doméstic, gaig, tord, i altres, com també petits mamífers com són el conill de bosc i l’esquirol. D’ales curtes i amples, maniobra amb molta agilitat i rapidesa volant dins del bosc entre les branques per a sorprendre les seves preses... Aquesta espècie acostuma a fer el niu en grans arbres de pinedes dels vessants obacs.
El plomatge de l’exemplar del vídeo ens indica que es tracta d’un individu jove nascut durant la primavera de 2021. Tot i ser escàs, a Rubí representa el gran caçador diürn.
Gat mesquer/geneta (Genetta geneta)
El gat mesquer és l’únic vivèrrid que viu a Europa. Va ser introduït fa molts segles, on s’ha adaptat perfectament i actualment es considera que pertany a la fauna autòctona. A Rubí la geneta passa molt desapercebuda a causa dels seus hàbits nocturns. Trepa pels arbres amb gran facilitat, i sense arribar a ser una espècie abundant, és un carnívor freqüent, tot i que gràcies a la seva oïda, olfacte, i vista molt desenvolupats sovint evita ser descoberta pels humans.
Porc senglar (Sus scrofa)
És el mamífer silvestre més gran que podem trobar a Rubí. Els anys 70 es tractava d’un animal molt feréstec i escàs. De fet, a Rubí no n’hi havia. Des d’aquell moment diversos factors van provocar que anés augmentant la seva població de Catalunya, i els anys 80 ja trobem els primers indicis de l’espècie a Rubí. Actualment la seva superpoblació supera 4 o 5 vegades els que hi hauria d’haver per evitar un desequilibri ecològic, el qual perjudica greument la biodiversitat. A més, el comportament cada vegada més atrevit vers les persones fa que ha passat a ser una espècie generadora de multitud de conflictes.
Esquirol (Sciurus vulgaris)
A Catalunya durant la segona meitat de segle XX les poblacions d’esquirol van augmentar. Probablement a causa de l’abandó progressiu d’àrees conreades i de la desaparició de la ramaderia tradicional que van provocar un augment dels hàbitats forestals. A Rubí l’esquirol és abundant a les frondoses pinedes de pi blanc que trobem als torrents de Can Roig, Fondo i Can Pi de la Serra. Es tracta de l’únic mamífer diürn de la terra baixa, i en aquest sentit, es fàcil veure’n especialment de bon matí, que és quan tenen més activitat.